Lelia Munteanu publica in Gandul articolul intitulat : Imnul Romaniei: "Jos Basescu!"
Decat noi sa ne certam, mai bine un imn superb sa ne crosetam. ("Desteapta-te, romane" n-a trezit inca pe nimeni). Iata cateva argumente, mai solide decat Palatul Victoria. 1) E compus in tonalitate minora, zic aia care au ureche muzicala, pe cand "Masioza" (cum inspirat pronunta Gigi Becali numele imnului francezilor) e facut la meserie. 2) E greu de memorat. Mai usor retii "Kubva Zambezi kusvika Limpopo" (un frumos vers din imnul Republicii Zimbabwe), decat "Pre voi va nimicira a pizmei rautate" (versul unu, strofa a cincea din unsprezece). 3) Victor Ponta, al nostru stranepot, a promis jumatatii lui de Alianta: "Pana si la Imnul Romaniei trebuie sa facem o schimbare - strofa cu Traian o sa plece". (Unii mai iuti de gura s-au grabit si-au scos-o de pe acum). 4) Oricand poate fi ciopartit te miri de cine. Daca am adopta imnul echipei Steaua - "Dub dub dub da da dub dub dub, da dub da dub da da dub dub...", am inlatura definitiv acest pericol - putem taia de oriunde, ca nu se observa.
Priveam la televizor marete umbre comentand - (cum apare cate o cioaca d-asta, cum se opreste societatea romaneasca din marsul sau triumfal, ca s-o dezbata pan-o umple de concluzii) - si m-am gandit ca am putea alege ceva frumos: "Cucuruz cu frunza-n sus". Numai ca incepe bine, insa nu e cu happy-end.
Mi-e clar: avem nevoie de ceva mobilizator, foarte raspandit, cunoscut de toata lumea. "Jos Basescu!" (oricum as lacrima, ca de fiecare data cand ascult imnul national). Bine-bine, o sa spuneti, dar ce ne facem in 2050, cand nu va mai fi Basescu? Ei bine, aceste cuvinte ma doare.
Cum? Sa schimbam si steagul? Ziceti ca in toamna asta se poarta oranjul, caramiziul, verdele-praz?...