Adrian Nastase publica pe blog articolul ' Emil Boc a devenit obraznic '
Emil Boc a vorbit despre vizita lui in China si a dorit sa-i dea o replica lui Victor Ponta pe aceasta tema. Remarc modul in care Boc se comporta nu doar ca o marioneta in mainile lui Traian Basescu, dar mai si copiaza lipsa de respect a acestuia fata de ceilalti.
Pentru a pune adevarul "in drepturile sale istorice" - reluand formularea lui Sorin Oprescu - tin sa ii amintesc fostului utecist ca, nu mai tarziu de anul trecut, colega sa de partid, Anca Boagiu, mergand pe drumul deschis de mentorul sau, Traian Basescu, infiera cu manie proletara ideea USL de a se discuta si cu tarile din BRIC, printre care China, pentru a atrage investitii in Romania.
PDL si, in special Emil Boc, au un tupeu fantastic sa vorbeasca despre relansarea relatiilor cu China. In 2005, cand politica externa a Romaniei a trecut in mana demolatorului Basescu, relatia cu Beijingul a fost abandonata in mod deliberat. Mai mult, ca si cum un astfel de gest politic iresponsabil nu ar fi fost suficient, Basescu si trepadusii lui din PDL au inceput sa transmita mesaje despre China ca atunci cand vorbeau in campania electorala despre moguli. Daca de la Boc nu aveam niciun fel de asteptari, m-as fi asteptat, cu toate dezamagirile din ultima perioada, ca macar Teodor Baconschi sa le spuna baietilor astora ca bat campii si se fac de ras. Chiar in tinuta de vacanta in care s-a prezentat la intalnirile oficiale de la Beijing...
In perioada 2003-2004, despre care Boc spune ca nu a produs mare lucru in relatia cu China, au fost aduse in discutie cele mai importante proiecte de investitii, pentru banii chinezesti. Inclusiv proiecte pe care Boc le-a luat acum cu el sa le discute cu Beijingul, dupa ce le-au aruncat la gunoi atunci cand au venit prima data la guvernare. Pe atunci, Romania era numita de premierul chinez "cel mai apropiat si sincer prieten al Chinei din Europa" si nu era nevoie de pretexte sportive pentru a vizita China.
Vizita mea din 2003 a insemnat contacte la cel mai inalt nivel cu administratia de la Beijing. Atunci, am discutat cu Wen Jiabao - premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Wu Bangguo - presedintele Adunarii Nationale Populare a Republicii Chineze si Hu Jintao - presedintele Republicii Populare Chineze. Rezultatul acestor discutii nu a fost, ca astazi, o gargara autolaudativa, ci a dus la lansarea unor proiecte concrete, precum si la deschiderea relatiilor dintre mediul de afaceri din Romania si cel din China.
Iata doar cateva din proiectele discutate atunci:
• dezvoltarea in Romania a unui parc industrial sau tehnologic,
• initierea unui proiect comun de construire a unei fabrici de medicamente in Romania,
• perspectiva deschiderii unei sucursale a Bancii Chineze, cu efect pozitiv asupra relatiilor comerciale,
• cresterea volumului de importuri de autoturisme din Romania,
• participarea constructorilor chinezi la reabilitarea infrastructurii din Romania (intre altele, Centura Bucurestilor, o autostrada Nord-Sud, Canalul Siret-Dunare etc),
• implicarea firmelor romanesti in proiecte din domeniul energetic sau domeniul constructiilor hidroenergetice din China,
• de asemenea, atunci s-a discutat despre importantul proiect de constructie a Podului de la Braila,
• China a acceptat un contingent de import de 2500 de autoturisme din Romania,
• totodata, primeam din partea Chinei sprijinul pentru a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.
In timpul acelei vizite, Eximbank Romania, Institutul de Metale Neferoase Rare, PHARMASER, Kwerner IMGB sau Antibiotice Iasi au incheiat importante contracte cu firme si institutii din China.
Relatia cu China si proiectele discutate atunci, trebuiau continuate de administratia venita la putere la finalul lui 2004. Ca atatea alte initiative lasate de guvernarea PSD la cheie pentru regimul Basescu, totul a fost facut praf din rea-credinta, incompetenta si dezinteres.
Nu accept ca PSD si eu personal sa primim lectii de la niste oameni a caror competenta - inclusiv in domeniile in care se declara specialisti - este inexistenta si care nu fac decat sa dea declaratii obraznice si imbufnate atunci cand sunt intrebati despre "realizarile" lor.
Din pacate, sistemul clientelar-mafiot, construit pe razbunare, frauda si pe minciuna, de Basescu si Boc nu poate genera decat izolare internationala si haos intern. Lipsa de credibilitate externa si lipsa de incredere interna...