ImpactNews informeaza: ANALIZA. Cum Dan Diaconescu il uraste pe Basescu, dar il ajuta in lupta cu USL
Miercuri, Dan Diaconescu urmeaza sa afle pe ce cale isi va duce la indeplinire planul: acela de a strange tot ce misuna liber pe piata partidelor sub emblema mov a Partidului OTV, o formatiune declarata anti-putere, dar care loveste direct in USL, adica in adversarul PDL si a lui Traian Basescu. Practic, Partidul Poporului, nascut prin comasare, absorbtie sau integrare, are toate sansele sa joace rolul de pion central in viitoarea guvernare si majoritate parlamentara.
Niciun partid-cu atat mai putin unul neconstituit legal - nu a avut parte de atata promovare precum Partidul Poporului. Nici chiar PC-ul lui Dan Voiculescu. Sa ajungi la 10% in sondaje fara ca macar sa existi este fara doar si poate o performanta.
Dar de ce are nevoie Diaconescu in aceste conditii de o asociere cu alte opt partide, dintre care sapte fantoma si doar unul mai cunoscut, respectiv PIN-ul Laviniei Șandru?
In primul rand, si asta este evident, pentru a scapa de problema legalitatii.
In al doilea rand, pentru ca Partidul Poporului are nevoie de infrastructura in teritoriu. Și cum intr-un an e greu sa pui la punct un astfel de sistem, orice sediu, spre exemplu, e mai bun decat niciunul.
In al treilea rand pentru ca in logica alegerilor din 2012, niciun vot nu trebuie risipit, caci jocurile se vor face gratie catorva procente in plus. Asa ca cea mai sigura varianta este coagularea catorva poli. Unul va fi PDL, altul USL si al treilea ca marime si putere PP-ul lui Dan Diaconescu.
Totusi, chiar si in acest context, tot raman pe dinafara cativa jucatori: PRM-ul lui Vadim Tudor, care penduleaza la aceasta ora intre un USL care pe jumatate (a se citi PNL) nu-l vrea si un PP care are pretentii prea mari (propunerea lui Diaconescu pentru Vadim echivaleaza cu intrarea in con de umba a PRM-ului), UNPR-ul, anexat PDL-ului, care ar fi vrut o alianta cu Diaconescu, acesta din urma neputandu-si insa permite la momentul actual o asociere cu Puterea, PNG-ul lui Becali, aflat in tratative tot cu PP si, in fine, PER-ul, pe care Ponta ar vrea sa-l bage in USL.

Ce se va intampla dupa infiintarea PP Dan Diaconescu?

Creat intr-un moment de maxima notorietate si simpatie fata de patronul OTV, PP sau Partidul Albei ca Zapada s-a procopsit la nastere cu vreo 10% intentie de vot. Ulterior a mai scazut pana la 7-8%, potrivit ultimelor sondaje.
Dupa miscarile de colaboare cu PIN si celalalte formatiuni, deci dupa infiintarea propriu-zisa si inceperea precampaniei, partidul are toate sansele sa creasca pentru a ajunge, pana la alegerile din 2012, cel putin de unde a plecat, adica la 10-11%.
De subliniat ca in mod declarat, tinta PP este electoratul USL, mai precis al PSD. Nici n-ar avea cum sa fie altfel, de vreme de Diaconescu se bucura de notorietatea cea mai mare in randul oamenilor saraci, mai putin scoliti, din mediul rural. Atentie, asta nu inseamna ca PP nu va atrage si romani cu o pregatire superioara, din mediul urban, care, in fata lipsei alternativei, vot da un vot de blam partidelor traditionale prin alegerea unei struto-camile cu accente ilare.
Totusi, este clar ca atacurile grele ale lui Dan Diaconescu se vor duce in directia USL.Asta ar insemna, potrivit unei logici simple, ca dupa alegerile generale, PP se va indrepta mai degraba spre PDL decat spre USL pentru formarea unui Guvern, din moment ce nu se poate pune problema, asa cum declarativ sustine, ca Dan Diaconescu sa formeze de unul singur viitorul Executiv.

Ce poate face USL

Desi dau publicitatii sondaje cu scori aiuritoare, liderii USL stiu ca Uniunea nu are mai mult de 53-53% la nivel national. Scorul ar putea fi afectat de o eventuala crestere a PP.. Constienti de acest pericol, Ponta si Antonescu merg pe ideea unui artificiu, acela de a aduce in USL Partidul Ecologist Roman, cotat poate surprinzator cu 3-3,5% intentie de vot si perspective de crestere.
O decizie importanta va fi insa legata si de PRM. Desi PNL nu a dat semne pana acum ca l-ar accepta pe Vadim Tudor alaturi, s-ar putea sa nu existe alta varianta. Un PRM alaturi de PP ar putea fi prea periculos pentru planurile de guvernare ale uselistilor, si asa amenintate de Traian Basescu.