Jurnalul National: Mutarea lui Piti: Base in locul lui Mutu (Autor: DAN CONSTANTIN)

Cosmarul unei nopti de vara: Presedintele scos din Nationala pentru abateri in cantonament

Multi politicieni isi bat capul cum sa-l scoata pe Basescu din functie. Pentru ca Romania are Constitutie pentru atingerea scopului nobil "Jos Basescu!", trebuie, chipurile, respectate procedurile. Am fost la un pas sa-l vedem pe presedinte suspendat in 2007, dar referendumul nu a fost validat din lipsa de participare la vot. Era intr-o sambata, 19 mai in anul 2007 dupa Hristos. Data asta pare sa imparta istoria lui Basescu la Cotroceni in doua etape - inainte si dupa referendum (I.d.R si D.R.). Personajul trecea prin ele hopul ca Iisus prin apa, numai ca presedintele pune patru cuburi in pahar ca sa poata forta orice curs de raul, ramul. Bai, neplutitorilor, zice el de la inaltimea functiei (netrecatoare, totusi!), habar n-aveti ce presedinte bun aveti pe vremurile astea de rahat. Toata smecheria este sa nu stii pe ce lume te afli. Doar atunci poti sa judeci relaxat, nepresat de zbaterile aproapelui. I-am spus-o si lui descaltatul ala de Jeff care ma iubeste de cand i-am deschis capul. Vezi, profesore, cat esti tu de profesor la Harvard sau unde dracu‘ zici ca te-ai scolit, eu am amanat criza in Romania cu aproape doi ani. Cica i-a lovit pe americani in 2007. Pe atunci, pe aici se chinuiau niste fraieri sa ma suspende. Eu stateam cu paharu’ linistit, linistit, ca nu puteau sa faca ei nimica. Imi zisese unu de la CURS ca poporul ma vrea, asa cum sunt eu, mai zbanghiu, mai spritar, mai cu ochiul dupa muieri, asa ca... degeaba se chinuie ei. L-am luat pe flacaul asta doxat la mine, ca nu stii cand ai nevoie de o sondare. Il cresc ca pe baiatul meu, ca n-am avut parte decat de fete, si ce fete! Bai, Jeff, cum iti ziceam, doi ani cu gheata multa, divizibila cu patru, n-am stiut de criza! Pana ai venit tu, n-aveam, nene, nici o problema. Nu ca ai aparut tu, ca ghinion, te-au trimis sefii tai. Apropo, sa stii ca l-am simtit pe Stroscan, cum ii ziceti voi, DSK, cand a venit pe aici, ca-i baiat adevarat. Stiu eu dupa cine venise, da’, ce eu sunt prost? Am tinut-o departe de Palat. D’aia mi-a si tras-o dupa ce a plecat nesatul de la Bucuresti. E, uite ce a patit daca s-a pus cu mine. Si i-am dat si lui un sfat, ca intre barbati: nu te lua de blonde cand nu esti la tine acasa. Ce-o fi inteles el din asta probabil ca l-a marcat, de s-a aruncat pe negresa aia. Sa lasam. Deci, bai, Jeff, cum ai venit tu, pac si criza. Esti ca piaza rea! Cum ai plecat, cum s-a dus criza, ai luat-o cu tine in bagaje. I-ai dus-o cadou lui Obama, asa-i trebuie, ca nu ma baga si pe mine la Casa Alba!
Mai pune, frate, patru cuburi! Patru-patru poarta-n casa!
Si abia goli paharu’, ce mai vuiet, ce mai freamat!
Incepu cosmarul unei nopti de vara. Se facea ca Piti cauta disperat oameni noi la Nationala. Cu ce a iesit in iarba in San Marino s-a vazut: le sar crampoanele din ghete de cata meserie stiu. Piti e un ambitios, ca orice jucator inrait de cazinou, a pierdut azi, pleaca nauc acasa cu gandul ca maine babaroasele vor cadea bine pentru el. Asa rusine insa n-a patit, nu credea ca fara pilangii profesionisti din lot nu poate sa-i rupa pe sanmarinezi. Daca era psiholog, isi dadea seama ca echipa de chelneri din San Marino se razbuna pe el: ambitia chelnerilor era sa joace pe teren cu clientii lor din restaurant. Fara Mutu, fara Tamas, ce meci era ala? Voiau si ei autografe pe tricou de la marile vedete, ca de semnaturile lor pe notele de plata s-a umplut mapamondul. Piti a schimbat strategia. Are nevoie de inlocuitori pe masura. Pilangii adevarati, cu nume si renume, capabili sa stranga lumea la stadion. Pentru d-astia treji, care umbla ca betivii prin iarba, nu iese nimeni din casa. S-a pus pe ganduri. Pe cine dracu’ sa gasesc asa repede sa-l pun in locul lui Mutu? Sa fie iute la manie, sa dribleze, sa dea si cu cotul in gura, sa si citeasca, sa aiba probleme cu justitia, sa aiba carlig la muieri, sa-i placa multimile, sa se inmoaie cand ii scandeaza lumea numele, sa naseasca, sa se aiba bine cu Becali, sa dea tunuri - adica goluri, sa aiba ficatul tare, sa se trezeaca pana la meci, sa se incheie singur la sireturi in vestiar?
Piti cu mintea lui diabolica, avand portretul-robot al inlocuitorului de Mutu, si l-a inchipuit repede: Basescu. Asta-i omul providential. Tot vrea sa rada el stadionul lui Oprescu. Il bag sa-l vada din iarba. Il ambitionez, il debutez cu Franta, va manca norii sa zboare fulgii cocosului lui Sarkozy. Sa moara piticul de ciuda!
Se facea ca Piti l-a bagat in lot pe Basescu fara sa-l mai intrebe. I-a trimis convocarea pe adresa oficiala de la Cotroceni si gata!
In somnul agitat, presedintele simte capcana. Adica sa patesc eu ce-a patit bietul Mutu? Sa ma suspende pe mine Piti cand vrea el?
I-a pierit presedintelui de tot somnul.
Uite, domnule, ce vis urat am avut! Il suna rapid pe Lazaroiu si-i baga o intrebare: auzi, bai, arcus, Piti asta te suspenda fara referendum? Aha, cam nasol!
Pune, frate, patru.