Tribunalul Dolj a respins ieri doua recursuri formulate de Cornel Andrei, edilul din comuna Carna, judecat pentru abuz in serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata
Judecatoria Segarcea a dispus pe 4 august mentinerea arestului preventiv al inculpatului, iar o zi mai tarziu, aceeasi instanta i-a respins primarului o cerere de eliberare sub control judiciar. Ambele hotarari au fost atacate cu recurs, care s-a judecat ieri la Tribunalul Dolj.
Primarul Cornel Andrei este acuzat de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Segarcea ca a incheiat mai multe contracte pentru executarea unor lucrari publice fara a respecta procedurile privind achizitiile publice si organizarea de licitatii. Numai in primele cinci luni de mandat, in anul 2008, primarul Andrei ar fi incheiat contracte pentru repararea si intretinerea drumurilor comunale, pentru reabilitarea garajului si a magaziei primariei, demolarea unei scoli generale, colectarea deseurilor si achizitionarea de ornamente electrice pentru sarbatorile de iarna, toate fara licitatii. Ulterior, in 2009, edilul a mai incheiat doua contracte prin atribuire directa - unul pentru ridicarea unei baze sportive si celalalt pentru alimentarea cu apa a comunei. Anchetatorii au precizat ca, in acest fel, primarul din Carna a produs un prejudiciu total de 367.000 de lei.
"Sub pretextul efectuarii unor lucrari spre binele comunitatii locale, primarul a incheiat contracte cu anumite firme preferate, pentru a da o aparenta legala folosirii unor bani publici, fara ca mare parte din lucrari sa se justifice din punct de vedere al necesitatii si oportunitatii lor - de exemplu, la garaj s-a executat termosistem la pereti", au precizat procurorii in rechizitoriu.

A semnat ca primarul

Ieri, edilul si avocata sa au sustinut in fata judecatorilor de la Tribunalul Dolj ca nu se mai justifica arestarea sa, putand fi judecat de acum inainte si in stare de libertate.
Avocata inculpatului a precizat ca, desi opinia judecatorilor din Segarcea este alta, clientul sau nu urmareste sa influenteze martorii, care sunt functionari ai Primariei Carna, ci ii este "numai teama ca martorii sa nu minta". Judecatoria Segarcea a retinut si ca edilul a facut o sedinta cu functionarii primariei pentru a-i influenta, insa avocata acestuia a sustinut ca numai i-a intrebat daca "i-a influentat sa-si exercite atributiile de serviciu". In final, aparatoarea edilului a spus ca primarul a semnat ca... primarul si trebuie tinut cont de faptul ca secretara si contabila primariei aveau atributii pe linie financiara.
De partea cealalta, procurorul a sustinut ca apararea inculpatului nu a explicat daca si cum s-au modificat temeiurile pentru care primarul a fost arestat preventiv, dar si ca exista posibilitatea ca martorii sa fie influentati de inculpat.
Cornel Andrei a luat cuvantul si a spus ca este nevinovat si ca a pus la dispozitia anchetatorilor toate documentele cerute de acestia. Primarul a sustinut ca are o familie desavarsita, a terminat de curand masterul, nu reprezinta un pericol social si are un apartament in Craiova, acestea fiind motive pentru care instanta poate dispune obligarea sa nu paraseasca municipiul Craiova, de unde nu poate influenta martorii. In incheiere, primarul a spus mai mult soptit: "Sunt 1.200 de hectare de luciu de apa in comuna Carna, sunt interese foarte mari acolo. Atat am avut de spus".