Inpolitics informeaza : Iliescu da semnalul suspendarii lui Basescu: "Merita!"
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca declaratiile presedintelui Traian Basescu, anterioare sefului ANAF, Sorin Blejnar, cu privire la liderul social-democratilor, Victor Ponta, intr-o lume civilizata, ar crea un scandal public, "care ar merge pana la destituire", si afirma ca asemenea afirmatii reprezinta un motiv pentru "o actiune penalizatoare".
Fostul presedinte a mai spus ca o asemenea mentalitate "anti-constitutionala, anti-democratica" a sefului statului confirma faptul ca "actiunea politica din 2007 de suspendare a sa a fost motivata". "Aceasta iesire a unui presedinte sef de stat in cursul unei discutii sau imediat dupa cu liderii a doua partide parlamentare din opozitie este de neacceptat. Oriunde in lumea civilizata cu asemenea iesire ar fi un scandal public care ar merge pana la destituire printr-o cale sau alta constitutionala. Acestea (declaratiile - n.r.) vorbesc despre o mentalitate nedemocratica, anti-democratica si anti-constitutionala a domnului Basescu. Acestea confirma ca actiunea politica din 2007 de suspendare a domniei sale a fost motivata si a fost conforma cu principiile constitutionale. Merita asa ceva", a afirmat Ion Iliescu intr-o interventie la Antena 3, conform Agerpres.
Intrebat daca presedintele Traian Basescu ar mai merita o actiune de suspendare pentru astfel de atitudini, fostul sef al statului a raspuns: "Bineinteles asa ceva este motiv pentru o actiune penalizatoare". "Trebuie sa punem capat, spre asa ceva trebuie sa se gandeasca si ajutati cetatenii Romaniei sa gandeasca, cum sa scapam de asemenea reminiscente ale trecutului dar care, iata, perisista", a spus Ion Iliescu.
Intrebat daca, din punctul sau de vedere vor exista alegeri anticipate sau alegeri la termen, fostul presedinte a precizat ca, in actualele imprejurari si cu actuala componenta a Parlamentului, "alegeri anticipate nu pot fi provocate". "Avem un an si ceva in fata timp in care este datoria partidelor si a fortelor constiente si a cetatenilor constienti sa se pregateasca pentru a pune capat acestei stari de lucruri din societatea romaneasca si sa revenim la normalitate, la respectarea Constitutiei, a institutiilor", a mai spus presedintele de onoare al PSD.