Romania Libera informeaza: Iliescu: Declaratiile precum cele ale lui Urban, suparatoare si periculoase
Ion Iliescu a spus astazi ca declaratiile precum cele ale senatorului Iulian Urban sunt "suparatoare", dar si periculoase prin efectul pe care il pot avea in viata politica, relateaza NewsIn.
Presedintele de onoare al PSD a semnat in cartea de condoleante deschisa la ambasada Norvegiei in memoria victimelor atentatelor de saptamana trecuta. Fostul presedinte s-a aratat ingrijorat de ofensiva extremei drepte in Europa.
"Asistam la un val de ofensiva a unei drepte agresive, antidemocratice, antipopulare, impotriva convietuirii firesti in societatea contemporana. Se reiau niste teze ale anilor ‘30 de rasism si de ura impotriva altora, de alte etnii si asa mai departe. Este o gandire primitiva care e nociva pentru zilele noastre", a spus el.
Ion Iliescu a fost intrebat de presa ce parere are despre afirmatiile senatorului PDL Iulian Urban. "Asta arata iarasi limitele gandirii unora, adica acest individ, criminalul norvegian, asta spuneam, reflecta o anume ideologie, care din pacate capata o anumita extensiune pe fundalul acestei crize economice, sociale, a fenomenelor cu care se confrunta societatea contemporana, procesul de globalizare, miscarea aceasta, migratia oamenilor, si in cadrul Europei si din afara Europei spre Europa creeaza asemenea reactii care readuc niste filosofii ale secolului trecut, ale anilor 30, asa s-a nascut fascismul, s-a nascut din alimentarea urii impotriva altora".
La intrebarea daca reactiile precum cele ale pedelistului "sunt periculoase sau doar suparatoare", Iliescu a raspuns: "Nu sunt numai suparatoare. Sunt suparatoare pentru nivelul la care se afla societatea astazi, pentru nivelul de cultura pe care ar trebui sa-l pretindem de la un om cat de cat educat, dar sunt periculoase prin ceea ce se vede, prin efectul lor in viata politica, prin avansul unor forte exclusiviste de dreapta agresive, chiar in tari avansate. Este un val care trebuie stavilit".
Cat priveste atentatele din Norvegia, Iliescu a precizat ca, in cartea de condoleante, a scris despre "nevoia de solidaritate impotriva acestui val de ura si primitivism". El a povestit totodata cum, in tinerete, a facut un turneu in 1969 in statele nordice.
Fostul presedinte a relatat ca, pe cand lucra "la tineret", a vrut sa invite in Romania organizatii politice de tineret "de la dreapta la stanga", deoarece dupa invadarea Cehoslovaciei in 1968 climatul de razboi rece se intensificase, iar el a dorit sa puna la aceeasi masa tinerii din Europa pentru a depasi acest moment. Iliescu a spus ca occidentalii erau reticenti sa vina in Romania si de aceea a plecat intr-un turneu in mai multe tari, printre care Germania, Suedia si Norvegia, pentru a convinge organizatiile respective de bunele intentii ale Romaniei. Ulterior, reuniunea a avut loc in vara lui 1969 la Snagov.
Iliescu s-a intalnit la ambasada Norvegiei si cu premierul Boc, precizand ca doar s-au salutat, deoarece nu era locul pentru discutii pe alte teme.