Ultima Ora informeaza : Ce vor grecii? (Autor : Octavian Andronic).
Probabil ca multi privesc cu uimire si lipsa de intelegere spre greci: ce vor astia pana la urma? De ce tot protesteaza? Nu-si dau seama ca sunt in galeata si ca protestele astea, in loc sa ajute la ceva, mai rau ii ingroapa? Isi dau singuri la cap speriind turistii, singurii de la care mai pot astepta ceva...
Este o judecata de roman cuviincios, care intelege cum e cu necesitatea, inaintea libertatii si este dornic sa-si ajute liderii politici sa rezolve problemele, asigurandu-le linistea si calmul necesare. Romanii ies rar in strada si atunci mai mult de gura liderilor sindicali, unica forma de violenta cunoscuta pana acum fiind bombardarea diferitelor sedii ale puterii cu chipiele din dotare. In rest, lasa lupta pentru drepturilor lor in seama Opozitiei, care are si ea limitele sale de interese.
Probabil ca in nici una dintre tarile in care efectele crizei economice au generat ample miscari de protest - Grecia, Spania, Portugalia - sacrificiul nu a fost pus mai mult si mai nedrept in spinarea populatiei ca in Romania. In nici una dintre tarile care au initiat masuri de austeritate lefurile si pensiile n-au fost atat de dramatic amputate ca in Romania. Si in nici una dintre acestea, populatia nu le-a primit cu o mai mioritica resemnare decat romanii. Desi cauza de fond a inrautatirii dramatice a nivelului de trai este comuna. Grecii protesteaza cu o violenta crescanda pentru ca sunt tot mai convinsi ca politicienii lor sunt adevaratii vinovati pentru efectele crizei. Ei sunt cei care au declansat cheltuieli nechibzuite, care au amplificat o administratie excesiva, ei au ignorat fuga capitalului autohton peste hotare si au inchis ochii sistematic la abuzurile infaptuite de o hrapareata clasa de afaceristi verosi. De ce sa platim noi pentru ei - spun grecii care arunca cu cockteiluri Molotov spre sediile puterii. Luati bani de la cei care i-au furat, de la cei care au spoliat statul si l-au facut sa ajunga martoaga Europei!
Poti sa nu le dai dreptate? Poti sa nu te intrebi de ce romanii se fac ca nu inteleg aceste lucruri - la fel de evidente si la noi - si de ce mai crediteaza cu sperantele lor un guvern de hoti si de profitori care nu pierd nici o ocazie de a se infrupta in continuare din banul public? (Vezi doar initiativele halucinante ale Elenei Udrea, care arunca bani spre clientela de partid construind telecabine spre un varf gol de munte, sau bazine de inot care nu-si pot plati nici paznicii).
Si sa nu te miri de ce nu ies in strada sa-i ia la goana pe cei care-i mint cu nerusinare ca pensiile cresc, nu se micsoreaza si ca daca nu erau ei, acum eram in cine stie ce (alta) prapastie?