Doina Silistru, senatoare de Vaslui, a sustinut o declaratie politica intitulata 'Insuportabila ,,suportabilitate"', pe care o puteti citi in continuare.
'Constat cu tristete că alinierea romanilor la pretul cel mai mare continua cu succes. Am aflat, deja, de luni bune, ca statul social - descris, e drept, destul de succint in Constitutia Romaniei - nu mai este bun. Simtim pe propria piele ca procesul de "modernizare" a statului, care a aruncat in disperare milioane de romani, continua cu pasi repezi si siguri. Astazi, vreau sa aduc in atentia dvs. inca un aspect aparent minor al acestui proces, dar in realitate extrem de important, pentru ca ar putea avea consecinte ingrozitoare: intrarea in colaps a administratiilor locale din intreaga tara.
Stiu ca intentionati sa lasati la latitudinea primarilor majorarea taxelor si impozitelor in functie de necesitatile locale si de "gradul de suportabilitate" al populatiei, prin introducerea unui sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan sa fie raportata la valoarea mai mare de piata a acestora. Nefericita intentie, domnule Prim-ministru!
Spun asta gandindu-ma la "suportabilitatea" populatiei. Care suportabilitate?! Romanii nu au bani, si asta nu de ieri, de alaltaieri, ci de cand morisca taierilor salariale si impozitarilor absurde, aplicate tuturor categoriilor sociale, inclusiv copiilor, a fost pusa in functiune. Drept este, administratiile locale au nevoie de bani, inclusiv de la populatie, prin deja amintitele taxe si impozite care... nu se mai platesc! Va pot oferi si un exemplu. Municipiile Vaslui si Barlad, cele mai mari unitati administrativ-teritoriale din judetul Vaslui, au grade de incasare sub 40% dupa incheierea primului trimestru, in ciuda bonificatiilor oferite la plata integrala a taxelor si impozitelor. Gradul de incasare este mult sub anii precedenti, domnule Prim-ministru, ani in care criza parca nu muscase atat de nemilos din trupurile contribuabililor.
Necesitatile sunt mari, cu atat mai mari cu cat, in cele doua municipii, au demarat ample programe de reabilitare si modernizare a infrastructurii rutiere, de apa, canalizare, epurare. Partea de cofinantare a acestor programe apartine, stiti bine, administratiilor locale, care le asigura preponderent din taxele si impozitele pe care le vedeti marite. Domnule Prim-ministru, o astfel de masura ar fi fost buna in absenta recesiunii. Acum, masura nu ar fi decat o "cutie a Pandorei" pusa la dispozitia administratiilor locale, care nu ar face decat sa duca la insuportabila "suportabilitate"!'