Jurnalul.ro informeaza: Sondaj Avangarde: USL 67%, PDL 12%. Boc si Udrea - cei mai de neincredere ministri, Guvernul este corupt, sunt motive pentru suspendarea lui Basescu.
• Un sondaj realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde pentru Jurnalul National in perioada 19-27 martie 2011 releva date dezastruoase pentru guvernare: pentru 87% dintre romani directia in care mergem este una gresita, actualul Guvern este vazut ca fiind corupt si a atins cote foarte inalte la capitolul neincredere in perceptia romanilor, Emil Boc, Elena Udrea si presedintele Traian Basescu fiind cei mai de neincredere politicieni, USL si Crin Antonescu ar castiga viitoarele alegeri parlamentare si prezidentiale.
• Astfel, in privinta optiunii la alegerile parlamentare, intrebati catre candidatii carui partid politic si-ar indrepta optiunile, doar 54% dintre respondenti au ales un partid politic. Dintre acestia, 38% au spus ca ar vota cu PSD, 27% cu PNL iar 14% cu PDL. Sub 10 procente in optiunea de vot se situeaza PP cu 9%, UDMR cu 5%, PRM cu 4%, PC cu 2% iar PNG cu 1%. Tot pentru exprimarea optiunii electorale, respondentilor li s-a cerut sa ia in calcul alianta formata de PSD, PNL si PC, in acest context 55% dintre subiecti indicand un partid politic ca optiune.
• Astfel, o optiune de vot in favoarea USL a fost exprimat de 67% dintre subiecti, in timp ce catre PDL s-au indreptat 12% dintre optiunile de vot. Comentariul specialistilor de la Avangarde facut pe baza corelarii raspunsurilor la cele doua intrebari spune ca, in situatia constituirii aliantei USL, PDL pierde doua procente din optiunea de vor, dar ca respondentii nu se orienteaza catre USL, ci acestia sunt fie indecisi, fie declara ca nu vor participa la vot.
• In ceea ce priveste intentia de vot la presedintie, chestionata de Avangarde, doar 56% dintre subiecti au indicat un candidat. Dintre acestia, cea mai mare parte a subiectilor, 45%, a optat pentru liberalul Crin Antonescu. Presedintele PSD, Victor Ponta, a fost si el vazut ca favorit de 21% dintre subiecti, in timp ce Dan Diaconescu ar obtine 12% dintre optiuni, Vadim Tudor 6%, George Becali 3%, Teodor Baconschi 2% iar Kelemen Hunor tot 2%. Pentru un alt candidat au optat 9% dintre subiecti, optiunile de vot in aceasta categorie fiind impartite si intre Traian Basescu care ar obtine un 3%, Sorin Oprescu 1% iar Mircea Geoana tot 1%.
Intrebati care dintre liderii politici ar trebui sa ocupe functia de prim ministru, dintre cei 58% care au ales un politician, dominant au optat catre Victor Ponta (26%), urmat de Crin Antonescu (21%), Calin Popescu Tariceanu (17%), Emil Boc (10%), Adrian Nastase (8%) sau Vasile Blaga (5%).
• In privinta premierului independent, dintre cei 72% care au raspuns la aceasta intrebare, majoritar au optat pentru aceasta varianta (73%) sI doar 27% au spus ca nu ar vrea un premier independent.
• Intrebati daca considera ca exista motive ca presedintele Traian Basescu sa fie suspendat, dintre cei 89% care au raspuns, dominant au exprimat o opinie favorabila (80%), restul exprimandu-se impotriva.
• Ingrijoratoare este cota de neincredere pe care, individual, o au ministrii Cabinetului Boc, in frunte cu seful Executivului. Emil Boc conduce detasat la lipsa de incredere pe care i-o acorda romanii, 75% dintre subiecti anuntand ca nu au deloc incredere in mai marele Guvernului, alti 6% ca au foarte putina incredere si 9% ca au putina incredere. De partea cealalta, la 6% dintre romani Emil Boc le inspira multa incredere, la 2% foarte multa incredere iar la 1% totala incredere.
• In ceafa la capitolul neincredere ii sufla puternic ministrul Turismului, Elena Udrea, fata de care 73% dintre respondenti au declarat ca nu au deloc incredere. La distanta se situeaza Marko Bela (67%),urmat de Kelemen Hunor (63%), Anca Boagiu (62%), Laszlo Borbely (62%), Cseke Attila (62%), Daniel Funeriu (60%), Gabriel Oprea (58%), Gheorghe Ialomitianu (57%), Teodor Baconschi (57%), Valeriu Tabara (55%), Traian Igas (55%), Catalin Predoiu (54%), Ioan Nelu Botis (54%), Ion Ariton (52%), Valetian Vreme (51%).
• Un alt aspect negativ pentru Cabinetul Boc este perceptia romanilor in privinta coruptiei de pe masa Guvernului. O mare majoritate de 76% dintre respondenti au apreciat ca actualul Guvern Boc este corupt, doar pentru 7% dintre romani Executivul de la Palaul Victoria parand sa nu aiba nimic de a face cu coruptia. Cerandu-li-se, celor care au indicat coruptia in corelatie cu Guvernul, sa si indice care sunt cei mai corupti ministri, subiectii l-au plasat pe primul loc pe Emil Boc (15%), pentru ca 13% dintre subiecti sa spuna simplu ca "toti" sunt corupti. Desi intrebarea cerea identificarea unui membru al Guvernului la capitolul "cel mai corupt", 10% dintre subiecti l-au indicat aici pe Traian Basescu. Pentru 3% dintre subiecti cea mai corupta este Elena Udrea.
• Un top al "necunoscutilor" din Guvernul Boc il plaseza pe primul loc pe ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, despre care 33% dintre respondenti au spus ca nu il cunosc, urmat de cel al Economiei, Ion Ariton, necunoscut pentru 32% dintre respondenti, Ioan Nelu Botis, ministrul Muncii (27%), ministrul de Interne Traian Igas (26%), ministrul Justitiei Catalin Predoiu (24%), Gheorghe Ialomitianu (23%) sI Cseke Attila (21%).
• In privinta neincrederii in ceilalti politicieni, pe primul loc romanii il situeaza pe Traian Basescu, 75% spunand ca nu au deloc incredere in el, urmat de Adriean Videanu (69%) si Ion Iliescu (60%).
• Intrebati care sunt cele mari probleme cu care se confrunta, romanii spun ca au probleme in primul rand cu locurile de munca (33%), apoi le dau dureri de cap preturile mari (32%), iar pentru 18% saracia este cea mai importanta problema.
• Grupul de studii a consemnat si opiniile romaniilor in domenii sociale, una dintre chestiunile la ordinea zilei fiind eutanasierea cainilor, subiect care pentru 25% dintre cei chestionati era necunoscut. Dintre cei 71% care au dat un raspuns valid, marea majoritate (86%) s-a exprimat impotriva adoptarii acestei masuri si doar 14% au spus ca sunt de acord.
• Cat priveste prevederile Codul Muncii, 61% dintre cei care au exprimat un raspuns valid s-au declarat ca sunt de acord cu aceste prevederi, pe cand 39% s-au declarat impotriva lor.
• In privinta modului in care s-a adoptat legea pensiilor, majoritar romanii considera ca Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, a fraudat votul.
• Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.150 persoane.

(jurnalul.ro publica integral sondajul realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde)