Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a declarat luni, referitor la faptul ca liderul social-democrat Viorel Hrebenciuc ar fi fost, in 2007, sceptic in privinta suspendarii presedintelui Traian Basescu, ca la acea vreme "toti" au subestimat sansa acelei actiuni.
Potrivit unei telegrame din 2007, clasificata "confidential", "rezervele lui Hrebenciuc in legatura cu continuarea planului suspendarii presedintelui, pe care ni le-a exprimat initial acum cateva saptamani, s-au accentuat se pare in urma amenintarilor lui Basescu ca va demisiona daca Parlamentul va vota suspendarea sa".
"Strategul politic al PSD Viorel Hrebeciuc a confirmat ca, in cadrul actiunii din care va rezulta votul pentru suspendarea presedintelui, ceasul a inceput sa ticaie. El a insistat ca blocul anti-Basescu a strans voturile pentru suspendarea presedintelui, dar i-a sugerat ofiterului ambasadei ca, daca Basescu ar face o declaratie publica impaciuitoare, care sa se adreseze opozitiei, suspendarea ar putea fi evitata", se mai arata in documentele Wikileaks publicate de Hotnews, cu subiectul "Deputatul Hrebenciuc: Avem voturile pentru suspendare, desi eu nu as face-o".
Ion Iliescu, presedintele fondator al PSD, a declarat luni ca, la acea vreme, "toti am subestimat sansa acestei actiuni".
"Suspendarea in sine a fost un act politic motivat. Deci suspendarea, masura luata de Parlament. Nu s-a estimat insa finalitatea ei la votul popular. Atunci inca Basescu se bucura de o anumita sustinere populara. Nu trebuia mers pana la aceasta faza, trebuia dat un cartonas galben din partea Parlamentului, ca era meritat. Dar n-avea sanse sa fie finalizat. In asta a constat calculul inexact", a spus Ion Iliescu.
In ianuarie 2007, PSD a initiat o actiune, semnata de 182 de deputati si senatori, pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, pentru incalcari ale Constitutiei.
In aprilie 2007, Curtea Constitutionala s-a exprimat impotriva suspendarii, argumentand ca faptele incriminate nu au incalcat Constitutia.