Bugetul comunei Leu sta sa explodeze din cauza investitiilor in obiective pentru care primaria nu mai are bani. Doua licitatii suspecte, castigate de o firma detinuta de varul lui Gigi Netoiu, au aprins spiritele intre primar si consilierii locali.
Primarul din comuna doljeana Leu, Antonie Draghici, i-a amenintat pe consilierii locali ca ii va da in judecata, deoarece, spune el, nu au respectat prevederile legale privind alocarea sumelor pentru plata datoriilor si a investitiilor pe anul in curs. "Mi-au dat bugetul peste cap. Au sabotat problemele comunitatii. Avem datorii de peste 400.000 de lei, iar ei au refuzat sa le prinda in buget si le-au redistribuit catre alte lucrari. Sunt iresponsabili", s-a plans primarul Draghici. "Nu am alocat acei bani din cauza neregulilor pe care le face acest primar", a raspuns viceprimarul Iulian Cristescu. Despre ce e vorba insa?

Licitatie cu dedicatie?

In vara anului trecut, Primaria Leu a organizat trei licitatii pentru reabilitarea a doua camine culturale, unul in Leu si altul in Zanoaga, si pentru amenajarea unei gradini de vara in Leu. Pentru cele doua camine, primaria a alocat 1,8 milioane de lei in cazul comunei Leu, respectiv 200.000 de lei pentru cel din Zanoaga.
Gradina de vara din Leu a primit si ea o suma generoasa, peste 500.000 de lei. Ciudatenia este ca la licitatiile cele mai banoase s-a prezentat o singura firma, care a castigat contractele, pe cand la licitatia de doar 200.000 de lei s-au inghesuit 14 firme. Asa se face ca societatea Rescomt SRL din Poiana Mare, infiintata cu doar o luna inainte de organizarea licitatiei, a castigat lucrarile de reabilitare si extindere a caminului cultural din Leu, contract in valoare de 1,3 milioane de lei, si lucrarile de amenajare a gradinii de vara din comuna, in valoare de 401.000 de lei. La ambele sume se adauga taxa pe valoarea adaugata.
Printre actionarii firmei castigatoare se gaseste Ion Netoiu, var cu Gigi Netoiu, cunoscutul om de afaceri, care a fost si patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova. Sapte luni au trecut de la atribuirea celor doua contracte, iar lucrarile sunt abia la inceput. Intrebat cum isi explica faptul ca la licitatiile banoase a venit o singura firma, dar la cea pe bani putini au fost 14 oferte, primarul Antonie Draghici a spus ca firma Rescomt a fost singura dispusa sa inceapa lucrarile pe banii ei, urmand ca apoi sa i se deconteze treptat.

Ion Netoiu, actionarul Rescomt: "Nu ne trebuia experienta"

Logica primarului nu sta insa in picioare. La toate licitatiile, firmelor castigatoare li se deconteaza banii pe baza de devize, deci dupa verificarea pe teren a lucrarilor. Cu alte cuvinte, incep lucrarea pe banii lor.
Actionarul firmei Rescomt, Ion Netoiu, a precizat pentru GdS ca mai este actionar intr-o firma, dar ca a ales sa participe la licitatie cu firma noua, deoarece ii plecasera doi actionari spanioli. "Nu este problema mea ca am venit doar noi la licitatie. Intr-adevar, mai am o firma, dar au plecat doi actionari spanioli si am participat cu aceasta. Contractul la caminul cultural este pe patru ani. Noi am lucrat acolo, am si primit niste bani, dar acum am inteles ca sunt probleme cu fondurile de investitii", a spus Netoiu.
El a precizat ca experienta in domeniul constructiilor nu era necesara, deoarece asta se cere numai la licitatiile finantate din fonduri europene. "Aici sunt fonduri locale, deci nu era necesara experienta. Nu conteaza ca sunt varul lui Gigi Netoiu", a mai spus actionarul firmei castigatoare.