Cine va fi candidatul PDL la Primaria Craiova, unde se va angaja fostul prefect de Dolj sau ce probleme au procurorii zilelor noastre sunt doar cateva dintre raspunsurile date de Radu Berceanu, senator PDL de Dolj, intr-un interviu acordat GdS.

GdS: De ce a fost schimbat prefectul de Dolj?
R.B.: Sunt lucruri care se petrec in mod natural. Si Hagi, cand era in varful lui de cariera, uneori era scos la jumatatea meciului, pentru ca antrenorul avea un alt gand, nu neaparat pentru ca gresise ceva. Noi am spus ca toti cei care au candidat la alegerile parlamentare si au avut rezultate notabile, dar nu au iesit, vor fi dintre cei care vor ocupa anumite functii unde partidul poate sa promoveze niste candidaturi. Am si spus ca s-ar putea, daca nu o sa avem posibilitati, sa mai facem schimbari, adica jumatate de mandat unul, jumatate altul.
GdS: Asta ca sa-i impacati pe toti...
R.B.: In privinta domnului Eugen Georgescu, intr-un fel va fi promovat, nu neaparat este o masura punitiva. El va merge la Bucuresti, la Secretariatul General al guvernului.
GdS: S-a tot vorbit despre un razboi intre Prefectura Dolj si conducerea statiunii Simnic. Este un interes imobiliar major.
RB: Nu inteleg ce legatura are cu prefectura...
GdS: Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, tine foarte mult ca aceasta statiune sa nu fie retrocedata.
R.B.: Si eu la fel.
GdS. Exista un grup de interese care trage cu dintii de terenurile de acolo.
R.B.: Sa fiti convins ca, daca a venit Giugea la prefectura, nu va fi deloc altfel. Din contra. Mai ales ca are experienta de la ADS, unde au fost presiuni mult mai mari la nivel national.
GdS: Este Emil Boc un erou, asa cum a spus consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu?
R.B.: Eu am facut parte din multe guverne. Singurul prim-ministru care m-a scos din guvern este Boc, dar asta nu ma impiedica sa declar ca, dintre toti prim-ministrii sub care am lucrat, el a fost cel mai bun prim-ministru. Eu am fost si in guvernul Isarescu, pentru a face o anumita comparatie. Boc stie tot ce se intampla peste tot, in toate domeniile, bine si in profunzime. Am vazut prim-ministri pe partea economica, dar cand ajungeau la alte domenii... erau..., aoleu! Apoi, noi, PDL, am nimenit intr-o perioada de neinvidiat, pentru ca e vorba nu numai de criza mondiala, pentru ca, si daca nu era aceasta criza mondiala, noi tot aveam o criza in Romania acum. Pentru ca s-au acumulat de 20 de ani lucruri care bufneau oricum. De exemplu, toate guvernarile au rezolvat scotand oameni la pensie, numai ca ele trebuie si platite, iar noi luam extrem de multi bani din bugetul de stat care trebuie sa mearga la sanatate, la scoli, la strazi. Cata vreme lucrurile mergeau normal, s-a putut face chestia asta, chiar daca se acumulau datorii. Acum nu s-ar mai fi putut.
GdS: S-a sacrificat PDL?
R.B.: Nu, PDL a stiut ca sunt niste masuri foarte nepopulare, care vor determina o scadere in sondaje foarte mare, dar si-a asumat aceste lucruri pentru ca trebuia facute. Nu am facut aceste chestiuni din dorinta de a fi sadici, de a vedea cat de mult putem scadea in sondaje, chiar cu riscul de a pierde alegerile, probabil. Lumea nu poate sa-si imagineze cum ar fi putut sa fie daca era un alt guvern, mai putin responsabil. Nu stiu daca multi se gandesc cum ar fi fost daca ar fi avut Geoana cateva zeci de mii de voturi peste Basescu. Basescu venea la partid, eu va garantez ca acum aveam numai noi, PDL, 55% in sondaje, s-ar fi facut un guvern PSD-PNL, de la care lumea ar fi asteptat sa ia masurile pe care le-au macanit, adica marim pensiile, va dam la toti lapte, covrigi, miere curge peste tot. Dar dupa ce veneau, ar fi dat-o probabil o perioada cu greaua mostenire de la Boc, dar ar fi venit FMI si UE si ar fi spus ca trebuie sa ia masuri ca altfel ajungem mai rau decat Grecia sau altii.
GdS: Nu o mai puteam duce inca patru ani asa?
R.B.: Nici intr-un caz. Daca am fi putut, poate ne-ar fi tentat si pe noi.
GdS: Daca Boc este un premier atat de bun, de ce nu ar fi bine sa ramana la presedintia partidului. Dumneavoastra spuneati ca il vreti pe Vasile Blaga.
R.B.: Pentru ca s-a vazut ca e atat de dificil la guvernare. Stiti ce se intampla? Cand e o perioada normala, cineva poate sa duca si guvernarea, si la partid. Efortul de la guvern face sa nu mai fie timp pentru partid. Boc este genul de om sau premier care pune foarte multa energie in motor si foarte putina in claxon. Poate prea putina. Adica se ocupa foarte putin de partea asta de imagine, de a face comunicare cu publicul. El spune ca, daca face ceea ce trebuie, oamenii pana la urma vor intelege. Nu stiu daca e chiar asa. Dar asa e tipul lui. Poate la Cluj lumea vede, pe aici pe la noi, prin sud, mai greu.
GdS: L-ati anuntat pe Antonie Solomon candidatul PDL la Primaria Craiova, dar aici sunt probleme cu justitia.
R.B.: Daca nu va fi el, va fi unul dintre cei doi viceprimari
GdS: Marinica Dinca a spus ca nu vrea sa fie primar. Cum il veti convinge atunci, daca va fi cazul?
R.B.: Marinica Dinca este un baiat tanar si are toata perspectiva inainte, de aceea nici nu-si doreste. Stiu ca el ar fi preferat sa faca doua-trei mandate sub domnul Solomon, sa invete, si apoi, eventual, cand nu mai era Solomon, sa urmeze.
GdS: Dumneavoastra sunteti sigur ca domnul Solomn vrea sa mai candideze?
R.B.: Eu am fost intrebat pe cine as vedea eu candidat daca ar fi... Si am spus ca, pana una-alta, avem un primar. Sigur, sunt problemele respective, care vom vedea cum vor evolua.
GdS: Domnul Solomon spunea ca, fara un minimum de 50-70% in sondaje, nu va candida.
R.B.: Nu am ce comenta la chestiunea asta. Sunt deciziile lui. Nimeni nu poate fi obligat sa candideze. Nu stiu ce sondaj se face sau ce a declarat. Daca nu se poate, oricum avem variante mai bune decat ce am auzit, Badea, Calangiu, Fifor.
GdS: Nu va e teama ca aceste probleme cu justitia ale primarului ar putea trage PDL in jos?
R.B.: Sigur, toata lumea este constienta, dar nu ne putem lua dupa pareri. O sa vedem. Eu am multe pareri. De exemplu, am parerea ca ar trebui sa ne spuna cineva cine a gresit. Judecatorii care au decis ca trebuie cercetat in stare de arest sau cei care au decis ca trebuie judecat in stare de libertate?
GdS: S-a spus ca si-a facut stagiul de sase luni si de aceea ar fi fost eliberat.
R.B.: Ahhhh... Asta nu e o justitie europeana de 2010. Si nu e numai cazul Solomon, am vazut zeci de cazuri din astea. Ii iau mascatii, catuse. Peste tot in UE, regula e asa: orice fel de cercetare se face in stare de libertate, exceptand cazurile in care i-a dat cu toporul in cap lui taica-sau.
GdS: Deci considerati ca se aresteaza prea usor...
R.B.: Consider ca se face mult prea multa influentare publica a eventualelor decizii din justitie de catre procuratura, care lasa sa scape stenograme impotriva legii. Nu zic ca nu sunt vinovati.
GdS: Are si procurorul general o parte de vina?
R.B.: Nuuu... Buba este la tineretea apucaturilor democratice de justitie de la noi.
GdS: Adica ale procurorilor...
R.B.: Nuuuu, nuuuu, ca si judecatorii au si ei problemele lor, si noi, politicenii, si dumneavoastra, ziaristii. Toti ne dam cu parerea de pe margine. Monica Macovei, care a fost procuror, ar vrea ca procurorii sa aiba dreptate si gata. Daca era dupa ea, in 1994-1995 il excludeam pe Traian Basescu fara sa-l intrebam cum il cheama. Gresit.
GdS: Ati cam maturat cu Monica Macovei si Cristian Preda la ultima intalnire a greilor PDL...
R.B.: Deloc. Intai au batut ei campii sapte-opt luni, mai putin campurile si mai mult blogurile, intr-un mod foarte, foarte incorect. Partidul asta dintotdeauna are prevederi, cand constata ca e o problema cu cineva, poate sa-l suspende. Ca nu l-a suspendat, e altceva. Ei nu au nici o alta idee decat asta, nu stiu de ce le spune reformisti. Am intrebat si eu: Care e reforma pe care o vor astia, domnule? Noi aratam prin fapte ca suntem un partid integru. Avem problema cu Ridzi si Pasat, unde nu au iesit niste voturi. E o mare diferenta intre a lua conducerea partidului decizia de a-i apara si problema ca au votat toti cei prezenti in parlament, dar ca nu ne-au ajuns voturile. Nu am putut noi sa-i strangem pe toti la o motiune de cenzura, cand a cazut guvernul. Una e sa nu-ti iasa un vot si alta ca partidul (PSD - n.r.) sa decida sa-l apere pe ala, cazul Nastase, cazul Mitrea. Faptul ca acesti doi oameni din interiorul partidului, Macovei si Preda, au tot pisat pe chestia asta, a facut ca la ora actuala, desi PDL este cel mai avansat din punctul asta de vedere, si nu i-am prea auzit vorbind de Traian Remes, de Muresan, de Voicu... a facut ca toata lumea acum sa creada ca partidul cu cele mai mari probleme in zona asta este PDL, ceea ce este profund nedrept si gresit. Au facut un mare rau.
GdS: De ce ar fi un lucru rau ce au propus ei?
R.B.: Este gresit si ca postura de intelectual. Cand tu ai venit intr-o organizatie acum doua-trei luni, organizatia aia te-a facut mare, te-a facut cu 12.000 de euro la Bruxelles, sa-i faci un rau neintelegand?! Daca tii la partidul ala, vii si spui: "Bai fratilor, nu credeti ca ar fi mai bine asa?". Nu, ei pe bloguri, declaratii de la Bruxelles, dar la sedinte niciodata, decat la alea cu presa multa.
GdS: Ar fi un lucru rau sa-i suspendati pe parlamentarii si primarii trimisi in judecata?
R.B.: Nu. Dar ii suspendam cand e cazul.
GdS: Si ce inseamna asta?
R.B.: Cand partidul, prin organismele lui de conducere, considera ca sunt niste lucruri grave, ii cheama.
GdS: Nu mi-ati raspuns la intrebarea daca ar aduce deservicii PDL sa-i suspende pe primari si parlamentari.
R.B.: Sa stiti ca multe lucruri nu ar aduce deservicii, dar poate nu aduc nici servicii, dar poate nu e corect.
GdS: De ce nu e corect?
R.B.: Pentru ca eu cred ca fiecare om trebuie sa aiba dreptul la aparare, chiar si in partid.
GdS: Va e teama ca, daca ar fi suspendati din partid, PDL ar pierde multe voturi in parlament si controlul primariilor?
R.B.: Asta a fost o chestie pe care a spus-o Cristian Preda. Bai prietene, pai noi avem 200 de primari penali? De unde ai scos chestia asta? Eu nu am ceva impotriva ideii lor, ideea e buna, ci impotriva felului in care au vrut ei sa o sustina.
GdS: Mircea Geoana - suspendat din PSD, Dan Voiculescu - colaborator al Securitatii. Aceste lucruri ajuta PDL?
R.B.: Mi se pare ca sunt stupide partidele care, dupa ce se pierd niste alegeri si au loc schimbari de echipe, absolut normale, vor sa-i si omoare pe aia. La noi s-a intamplat acest lucru in 2001, cand a candidat Traian Basescu si l-a invins pe Petre Roman. Daca Roman nu facea el niste gesturi absolut de neinteles, era in mod sigur in conducerea partidului, probabil ajungea ministru de externe, probabil era senator. In cazul PSD, totusi Geoana a fost mai multi ani presedintele PSD si a luat un scor... vorba aia..., iar acum, sa spui atatea lucruri rele despre Geoana iti face rau tie, ca partid. Oricine cu putina inteligenta se poate intreba: cand ati descoperit voi chestiile astea toate? Dupa ce a mancat bataie de la Traian Basescu? Dar, daca il batea pe Basescu, erati acum toti incolonati la fundul lui, il pupati la pranz, dimineata si seara, atunci era bun... PNL iarasi are apucatura asta. L-a avut pe Stolojan presedinte, acum pe el il vorbesc de rau, pe Stoica l-au dat afara, l-au omorat.
GdS: Credeti ca s-a decredibilizat USL dupa aceste probleme?
R.B.: USL s-a format cu Antena 1, 2 si 3 si nu cu Voiculescu si cu partidul pe care nimeni nu-si aduce aminte cum il cheama.
Stiti ce se va intampla? Voiculescu se duce la CEDO, chiar daca stie ca nu are succes, dar mai dureaza un an si jumatate, Antonescu spune ca decizia nu e definitiva. La Mona Musca avea cu totul alte pareri. Eu nu cred ca sansele PDL-ului vor creste din aceasta cauza. Nu asta ma bucura, ci ca si dupa 21 de ani niste securisti turnatori, si asa mai departe, mai ies la iveala. Nu ies toti, dar macar mai ies unii. Noi avem pe aici turnatori si fosti securisti absolut cunoscuti. De exemplu, am avut prefect pe domnul Dumitru Silviu, care era seful securistilor, toti turnatorii de la Avioane se duceau la el. Erau 4.000 si ceva de angajati, toata lumea stie asta. Mie mi-a spus cineva: "Domn’e, nu-l mai cauta la CNSAS ca e si acum activ si pe astia i-au dat la o parte". Prioteasa, mi s-a spus, sa nu-l caut la CNSAS. Va rog sa va duceti la Jiul ca mai sunt si acum dintre cei care au fost ospatari, chelneri si care au spus ca atunci cand trebuia sa duca niste din alea, cum erau pe vremuri, aparaturi cu scrumiere, si dupa ce luam alea, le duceam la Prioteasa. Sa stiti ca la Crin Antonescu nu ma mir. Se schimba de trei ori pe zi la fata. Crin Antonescu era bataia de joc a lui Radu Vasile in guvern. Mie, daca mi-ar fi facut asa, plecam.
GdS: Sunt securisti si in curtea PDL-ului?
R.B.: Sigur. Din 360.000 de membri, probabil ca avem inca fosti turnatori, ca am mai gasit din ei, fosti tortionari, avem de toate.
GdS: Doamna Udrea reprezinta un model pentru multi pedelisti, care dorm cu poza ei sub perna. Cum o vedeti dumneavoastra pe Elena Udrea?
R.B.: Poti sa dormi si cu poza lui Traian Basescu sub perna. O vad tot o persoana venita de curand, care a avut cu totul alt comportament. Adica, statea ore in sir si tacea. La un moment dat am crezut ca e muta. Statea si asculta. S-a inhamat la treaba, fara sa aiba functie. Alt aluat.
GdS: V-ati dori si dumneavoastra o sustinere din partea presedintelui asa cum are ea?
R.B.: Pai nu pot ca nu arat ca ea. Nu putem face comparatii. Ea e tanara. Presedintele a sustinut multi tineri, asa cum si eu am sustinut multi tineri aici, la Dolj, si fete, si baieti. Cum sa ma sustina pe mine, ce sa vada in mine? O tanara speranta?
GdS: Spre exemplu, sa va sustina la presedintia partidului...
R.B.: Cand a venit dansul eu eram vicepresedinte. Nu pot sa fiu vreo figura noua.
GdS: Ce se mai alege de Fabrica de Avioane?
R.B.: Nu stiu. Din pacate, cu fabrica au facut foarte multe grave greseli cei de aici, care au fost directori. A fost unul, un militar, un dobitoc, care a declarat ca nu ne apucam sa facem galeti, ci avioane de lupta. S-au facut multe greseli si de sus. Fabrica de Avioane a facut o demonstratie prin 1999 - 2000, la un targ, care i-a rupt pe toti in doua. Au innebuit cand au auzit ca IAR-99 costa cinci milioane si al lor, similar, numit Hawk, costa zece milioane..., dar de lire.
GdS: Despre ce greseli vorbiti?
R.B.: Cei de la Avioane au avut putere de decizie, acum nu a mai ramas nimic. Are rost sa o privatizam, dar ea nu mai e o fabrica de aviatie sau avioane. Odata am intervenit prin telefon cand Taher spunea ca facem la Electroputere locomotive cu arabii. L-am intrebat: "Nu e o cumparatura imobiliara in care o sa stati o perioada si dupa aceea faceti niste blocuri si niste malluri pe acolo?" Exact ce am banuit s-a intamplat.
GdS: Stiati ca, in cazul Electroputere, contractul de privatizare a fost secret?
R.B.: Dar de ce nu il intrebati pe Hrebenciuc si pe cei care s-au ocupat? Hrebenciuc din spate, si altii mai din fata?
GdS: Exista vreo parghie legala prin care sa se tempereze cresterea pretului benzinei?
R.B.: Am fost supercertat de toata presa in 2000, an electoral, ca nu am privatizat Petrom. Am zis ca face cel putin doua miliarde de euro doar Petromul in sine, nu si resursa. De resursa discutam. Va aduc aminte ca a venit la mine un trio format din Felix, Tofan si Vantu si au zis ca iau ei. Si i-am intrebat: "Mai baieti, pai aveti voi bani?". Si au zis ca sa-i declar eu castigatori si au un termen de 90 de zile in care sa aduca vreo 40 de milioane de euro si apoi sa plateasca in cativa ani. Au facut-o Dan Ioan Popescu cu Nastase si vad ca nu ii injura nimeni.
Parghie legala nu exista, pentru ca ei au venit cu toti avocatii de la Londra si de peste tot si si-au pus toate clauzele, iar partea romana nu a avut nici un interes nici macar sa se uite la clauzele alea.
GdS: Il regretati pe Tariceanu comparativ cu Antonescu?
R.B.: Daaaa. Indiscutabil. Tariceanu era politician. Pacat ca nu a fost orientat in unele chestii.
GdS: Si pe Geoana?
R.B.: Aici imi e mai greu pentru ca Ponta este mult mai periculos din toate punctele de vedere. Are niste tendinte de dictator. Doamne fereste sa ajunga altceva decat presedintele PSD. Daca ma punea cineva sa pun un presedinte convenabil PDL nu stiu daca imi venea o idee mai buna ca Ponta la PSD si Antonescu la PNL.
GdS: Credeti ca in vami se va ajunge la beneficiarii finali?
R.B.: Au fost multe guverne. Situatia de acum este mult mai subtire decat era acum cinci, opt sau 11 ani. Atunci era o nenorocire. Acum ce vami mai sunt? Vamesii sunt de pe vremea lui Nini Sapunaru si Dan Radu Rusanu. Unii dintre cei arestati au candidat la PSD in 2008, parlamentari pe listele PSD. Niciodata nu s-a facut nici un control, nimeni nu a dorit sa se atinga. A venit PDL, a pregatit un an si a facut cat a facut, dar totusi, a inceput sa curete intr-un fel chestiunea. Vad ca sunt foarte multi care vor sa intoarca tot la PDL. Adica, PDL era iarasi sinucigas si, de exemplu, Blaga, care a pregatit toata operatinea, ca pe vremea lui s-a dat drumul, si-a pregatit o operatiune in care sunt prinsi toti si ca apoi sa se ajunga la el, care e regina. Asa de tampiti sa fie?
GdS: Credeti ca sunt si pedelisti implicati?
R.B.: Or fi, nici nu zic ca nu sunt. Dar, pana la urma, cine a facut operatiunea asta? Deci, probabil de la PDL sunt mici, cei mai putini. Cand am fost ministru, toti se dadeau colegi cu mine. Sunt sute, nu unul-doi, de care am auzit eu. Am auzit din alea: "Domn’e, sunt in firma cu fratele lui Radu Berceanu". Si mi-au spus oamenii. Iar eu nu am nici un frate, nici o sora. Au tupeu sa faca urmatoarea chestie. Suna, mai nimeresc si raspund. "Aloo, domnu’ Berceanu, sunt cutare si...", o vrajeala. Si intreb: "Dar de ce m-ai sunat?". "Lasati, cand veniti pe aici, vorbim" si pac inchide. La inceput ma intrebam daca sunt tampiti. Pe urma m-am prins. Ei au cinci insi in jur si le spun: "Bai, am vorbit cu Radu". Si daca unul din asta e ascultat, DNA scapa o inregistrare, ia uitati, domn’e, cum vorbea Berceanu.
GdS: Si de ce ar scapa DNA o asemenea inregistrare?
R.B.: Ghici? Ca banuiesc ca te duce... intuitia.
GdS: Vreti sa spuneti ca procurorii sunt aserviti politic?
R.B.: Nu, nu. Ei vor sa-si faca si ei chestia asa. Si atunci, daca s-a tot pus presiune pe ei ca nu prind pe nimeni, cand au cate o chestie, vor sa-si ia opinia publica de partea lor, adica sa influenteze justitia.
GdS: Inseamna ca au prins curaj.
R.B.: Foarte bine ca au prins curaj. Ei trebuie sa aiba curaj. Dar sa fie corecti. Noi avem o problema. Avem o democratie, politica, justitie, presa, prea tinere. Si atunci sar dintr-o parte in alta a calului. Cand aveam o politie care nu indraznea sa iasa pe strada, cand tabara pe toti. Unii dintre procurori sunt de pe vremea lui Ceausescu si viseaza ca procuratura face justitia.