MEDIAFAX informeaza: Premierul rus, Vladimir Putin, a ironizat sistemul electoral american, raspunzand unei declaratii a secretarului american al Apararii, Robert Gates, care a afirmat, potrivit documentelor WikiLeaks, ca democratia a disparut in Rusia.
Gates "a fost indus in eroare", a afirmat Putin, intr-un interviu acordat CNN, care urmeaza sa fie difuzat integral miercuri.
Premierul rus a reamintit ca, spre deosebire de Rusia, la cel putin doua scrutinuri prezidentiale americane nu a fost declarat castigator candidatul care a obtinut cele mai multe voturi populare, ci cel care a obtinut majoritatea voturilor electorilor. El s-a referit in special la alegerile din 2000, al caror rezultat a fost decis de Curtea Suprema, in favoarea lui George W. Bush.
Presedintele american nu este ales prin vot universal direct, asa cum prevede sistemul electoral din Rusia, ci de un colegiu electoral, desemnat de alegatori.
Intr-un document diplomatic dezvaluit de WikiLeaks, Robert Gates apreciaza ca "democratia rusa a disparut", iar "guvernul este o oligarhie condusa de serviciile de securitate".
Putin a apreciat, in interviul acordat lui Larry King, ca Statele Unite nu pot critica sistemul politic rusesc fara a fi in masura sa suporte la randul lor critici.
"Cand le explicam prietenilor nostri americani ca exista probleme de sistem (in sistemul politic american), ei ne spun 'nu va amestecati in afacerile noastre' (...) Nu ne amestecam. Dar, dragi colegi, vreau sa va avertizez ca nici voi nu trebuie sa va amestecati in alegerea suverana a poporului rus", a spus el.