Evolutia evenimentelor in viata politica din Republica Moldova dupa alegerile anticipate este enigmatica si incerta. Expertul ucrainean Vitali Kulik a facut 4 scenarii: primul ar fi revenirea AIE la guvernare cu 59 de mandate, al doilea- o coalitie intre PCRM si PDM cu 57 de mandate, al treilea- o coalitie intre PCRM si PLDM sau noi alegeri anticipate.
Analistul politic, directorul Centrului pentru studierea problemelor societatii civile din Ucraina, Vitali Kulik presupune ca lipsa oricarei negocieri intre partide poate duce la noi alegeri anticipate.
Potrivit acestuia daca AIE revine la guvernare cu 59 de mandate in parlament, acest numar nu este suficient pentru a alege presedintele, totusi au oportunitatea de a forma un guvern. Cu toate acestea, pastrarea unei "instabilitati stabile" nu este in interesul UE ?i Rusiei care doresc sa reinceapa negocierile privind problema transnistreana.
A doua opinie presupune o alianta intre PCRM si PDM. Acest lucru este de asemenea imposibil, obtinand 57 de mandate nu au posibilitatea de a alege presedintele tarii. E putin probabil ca Marian Lupu va accepta o astfel de perspectiva, deoarece inainte de a propune democratilor o coalitie, comuni?tii vor trebui sa garanteze ca PD va avea functia de pre?edinte. Insa e practic imposibil de gasit niste voturi in PLDM, sau PL. Pretul PD sa participe in coalitie cu comunistii este postul de presedinte, considera analistul.
O alta parere presupune o coalitie dintre PCRM si PLDM, care este putin probabila, dar posibila. Aceste doua partide au impreuna 72 de mandate, un numar mai mult decat suficient pentru a alege un pre?edinte, a face o reforma constitutionala ?i a asigura un dialog cu Tiraspolul. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat ca cerinta principala pentru potentialii parteneri de coalitie este o noua calitate a relatiilor cu Rusia si respingerea unionismului cu Romania. Atat prima conditie cat si a doua pot fi acceptate de liderul liberal democrat, Vlad Filat. Aceasta coalitie ii va da posibilitatea liderului PLDM sa candideze la functia de presedinte, dar si de viceprim-ministru, o parte din blocul economic ?i ministere de forta in guvern. Daca o astfel de coalitie va fi creata, ea nu va dura mult timp, pana la prima criza politica, considera Vitali Kulik.
Expertul aminteste ca daca cele 4 partide ce au acces in parlament nu vor crea nici o alianta, vor avea loc noi alegeri.
Sursa: www.inforusia.ro