Cu numai o zi inainte de citirea motiunii de cenzura depusa de partidele de opozitie impotriva Guvernului Boc, executivul a facut o infuzie de capital, deocamdata pe hartie, in special in judetele pedeliste si udemeriste. Ieri la o luna de zile de la aprobarea in sedinta de Guvern, a fost publicata in Monitorul Oficial, Hotararea de Guvern prin care se acorda in total 80 de milioane de lei pentru 959 de unitati scolare din tara. Potrivit documentului banii sunt destinati pentru cheltuieli de capital pentru unitati si institutii de invatamant. Din anexa alaturata, reiese ca cei mai multi bani se duc pentru reabilitarea cladirilor, dar si a unor campusuri. De departe, cea mai mare suma repartizata vreunei unitati scolare se va duce in orasul Pecica, colegiul unde a fost ales ca senator actualul ministru de Interne, Traian Igas. Astfel un milion de lei urmeaza sa fie folosit la Grupul Scolar "Gheorghe Lazar", pentru o cladire noua la Scoala generala orasul Pecica". Pe locul doi in topul centrelor scolare norocoase se numara Liceul Teoretic "Ady Endre" din sectorul 2 Bucuresti, liceu maghiar caruia i s-au repartizat 600.000 de lei. O coincidenta de nume face ca, pe locul trei in topul unitatilor cu cele mai mari fonduri alocate de Guvern, cu 550.000 de lei sa fie o scoala din judetul Cluj: Scoala cu clasele I-VIII "Ady Endre", din comuna Sancraiu. Ea va fi reabilitata si i se vor finaliza investitiile facute in mansardare, cantina si bucatarie.

Bani mai putini pentru UDMR

Dintr-o analiza preliminara, la nivelul judetelor care au primit bani, cele mai mari alocari s-au facut tot pentru PD-L. Astfel, in judetul Cluj, la toate unitatile si centrele scolare se duc circa 3,3 milioane lei, in judetul Arad 3,2 milioane lei, iar in judetul Suceava trei milioane lei. Si in fiefurile UDMR se duc sume care depasesc un milion de lei. Scolile din Covasna primesc 1,8 milioane de lei, iar cele din Harghita 1,4 milioane de lei.

Cabinetul Boc darnic cu primariile PD-L

Nu este prima oara cand in aceasta toamna Cabinetul Boc aloca sume mai mari cu dedicatie pentru liderii locali PD-L si UDMR. Guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 310 milioane de lei din sume defalcate din TVA pentru finantarea programului de dezvoltare a infrastructurii si a bazelor sportive, cei mai multi bani fiind transferati primariilor democrat-liberale, care au primit de trei ori mai mult decat cele conduse de PSD si PNL. Primariile conduse de PD-L au primit 153,9 milioane de lei, de trei ori mai mult comparativ cu primariile PSD (48,9 milioane de lei) si PNL (47,6 milioane de lei).






Nici primariile UDMR nu au fost uitate, fiindu-le alocate fonduri de 38,1 milioane de lei. Sumele au fost alocate printr-o hotarare aprobata de Guvern in sedinta din 20 septembrie, cu o zi inainte ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa afirme in plen, in contextul dezbaterii legii pensiilor, ca deputatii PSD au cerut PD-L 127 miliarde de lei pentru a vota proiectul de lege, iar democrat-liberalii nu au acceptat acest "santaj ordinar". De altfel, tot in aceeasi zi a fost aprobata si Hotararea de Guvern privind alocarea de fonduri pentru unitatile scolare.