Jurnalistul Mihai Stefan anunta pe InpactNews un debut fierbinte de sesiune parlamentara, in articolul: "Ponta se rafuieste cu Toma", pe care il puteti citi in continuare.
'Schimbari de lideri de grupuri parlamentare vor deschide balul noii sesiuni legislative din aceasta toamna. Liderul PSD, Victor Ponta se va rafui cu fostii sustinatori ai lui Mircea Geoana, precum Viorel Hrebenciuc si Ion Toma.
Camera Deputatilor va intra miercuri dupa-amiaza, 1 septembrie, in cea de a doua sesiune ordinara a anului 2010. Si Biroul Permanent al Senatului a decis, marti dimineata, ca sesiunea ordinara de toamna a Senatului sa inceapa miercuri, 1 septembrie, cu sedinta de plen.
Cele doua sedinte de plen vor fi precedate insa de cate un Birou Permanent, in care se vor vota propunerile formulate de grupurile partidelor pentru functiile de conducere ale institutiei, cu exceptia celei de presedinte. Prilej pentru social-democratul Victor Ponta de a incheia socotelile cu mai vechii sai adversari, sustin surse social-democrate si de face loc in functii parlamentare apropiatilor sai.
Lider de ani buni al grupul deputatilor PSD, ostracizat insa dupa Congres si trecut pe linie moarta, Viorel Hrebenciuc s-a vazut recent nevoit sa cada la pace cu Ponta: el a obtinut reconfirmarea pentru sefia PSD Bacau, dar a fost silit sa renunte la pozitia sa de la Camera. Mircea Dusa si Nicu Banicioiu sunt dati ca favoriti pentru ocuparea postului de lider al grupului deputatilor PSD.
La Senat se anunta zile negre pentru Ion Toma, principalul sustinator al candidaturii lui Mircea Geoana la ultimul Congres. Dupa ce a pierdut cursa pentru conducerea filielei PSD Olt, lui Toma i se poarta sambetele si pentru calitate de lider de grup al sentorilor social-democrati. Functie in care Ponta ar vrea sa-l instaleze pe socrul sau, Ilie Sarbu.
Potrivit surselor citate, nici siabianul Viorel Arcas, vicelider al grupului si nici Ioan Chelaru, chestor al Senatului nu mai au sanse sa fie reconfirmati in functii. Partizani ai lui Geoana la ultimul Congres social-democrat, ei vor fi inlocuiti, invocandu-se principiul rotirii in functii. Totusi, potrivit acelorasi surse, pozitia lui Ponta si a lui Ilie Sarbu in randurile sentorilor PSD este departe de a fi puternica, ceea ce il va determina pe liderul pesedist sa faca comprimisuri pentru a obtine macar debarcarea lui Toma, principalul sau obiectiv.
In aceste conditii, Arcas si Chelaru si-ar putea salva pozitiile detinute daca vor fi dispusi sa-l tradeze pe Toma si sa atraga de partea lui Ponta si alti colegi din tabara pesedistului oltean.'