Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics articolul "Paradoxalul guvern Nastase sau cum sa-i lichidam pe cei mai buni", pe care il puteti citi in continuare.
'"Guvernul Nastase a fost cel mai bun" a decretat azi, Victor Ponta in fata pesedistilor din organizatia de Olt. El a adaugat, totodata, ca, daca va reveni la putere, PSD va da tarii un guvern capabil sa ia masuri precum cele luate de guvernul Nastase, un suprem omagiu adus echipei care a condus Romania intre 2000-2004.
Nu e prima oara cand guvernul Nastase este declarat public cel mai bun, a facut-o chiar Vasile Blaga, anul trecut, cand liderul pedelist afirma despre Nastase ca a fost cel mai bun premier post-decembrist. Si specialisti reputati in economie au sfarsit prin a admite asta, mai ales dupa dezastrul produs prin risipa de catre guvernul Tariceanu ori dupa gafele in serie ale guvernelor Boc. Marele paradox e altul: desi e considerat, cum spuneam, pana si de dusmani drept cel mai bun guvern, membrii cabinetului Nastase au avut, poate, cea mai ingrata soarta politica dupa plecarea PSD de la guvernare, iar tratamentul dur le-a fost aplicat, cel mai adesea, de propriul partid.
Sa ne amintim, pe scurt, cateva nume importante.
• Premierul Adrian Nastase a fost tradat de propriii oameni dupa alegerile din 2005, umilit, obligat sa paraseasca in lacrimi sefia Camerei si a Consiliului National al PSD. Noaptea cutitelor lungi de la hotel Confort l-a marcat atat de tare incat a refuzat, azi, sa participe la sedinta PSD Ilfov, derulata in acelasi spatiu. Putini pesedisti i-au luat apararea cand a fost tarat pe la Parchet, ani de-a randul, restul parand mai degraba incantati ca "si-o fura".
• Ministrul de Interne Ioan Rus e, practic, iesit din politica, dupa ce a fost marginalizat, incetul cu incetul, in partid.
• Despre celalalt ministru de Interne, Marian Saniuta, nu se mai aude nimic de multa vreme, mai ales dupa ce a pierdut sefia PSD Prahova.
• Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, este simplu figurant in partid, nimeni nu pare sa mai fie interesat de experienta sa, mai ales cea sindicala, si risca in orice moment excluderea rusinoasa pentru vina de a spune, uneori prea brutal, adevaruri dureroase despre PSD.
• Ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, a fost obligat sa paraseasca PSD in 2005, in urma unui scandal cu averea finalizat in favoarea sa, in prezent fiind dedicat mai degraba afacerilor. Singurul contact cu politica il mai constituie sporadice postari pe blogul propriu.
• O soarta asemanatoare a avut si ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, un specialist de marca, plecata odata cu DIP din partid, prin demisie.
• Fost ministru de Externe, Mircea Geoana si-a pierdut functiile in partid si doar functia de presedinte al Senatului il mai salveaza de la marginalizarea deplina.
• Ministrul Integrarii, Hildegard Puwak, supranumita, candva, "doamna de fier a PSD", a parasit, de asemenea, prim planul politicii, ba chiar si pe cel secund, devenind, azi, o simpla amintire.
• Vasile Puscas si Vasile Dancu, negociatorul-sef, respectiv ministrul Informatiilor, au disparut, si ei, de mult din liga intai a politicii pesediste, in prezent doar despre Dancu mai existand unele relatari de presa, gratie strict activitatii sale de sociolog.
• La fel de disparut este si Ioan Mircea Pascu, fost ministru al Apararii, in prezent europarlamentar, de a carui experienta nimeni din partid parand sa nu mai fie interesat.
• Ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, este extrem de activ si eficient in media, fara a avea, insa, nicio functie cat de cat importanta in partid, la fel ca si ministrul Muncii, Dan Mircea Popescu.
• Ministrul delegat Bogdan Niculescu Duvaz nu mai detine nici macar functia de purtator de cuvant al PSD.
• Despre ministrii Sanatatii, Daniela Bartos, Ovidiu Branzan si Mircea Beurean nu se mai aude nimic, de ani de zile.
• Ovidiu Musetescu a murit la fel de marginalizat, iar ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, a parasit, de mult partidul, in favoarea mediului de afaceri.
• Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii, a trecut in plan secund si pare sa se fi resemnat cu alegerea ginerelui sau, Victor Ponta, la sefia partidului.
• Academicianul Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a parasit partidul anul acesta, cu sufletul greu, si nimeni nu a incercat sa il retina.
• Marginalizat feroce dupa congresul din 2005, cind s-a profitat grosolan de moartea sotiei sale pentru a fi tras pe linie moarta, Octav Cozmanca, fostul ministru al Administratiei, a fost exclus anul trecut, din partid.
• Ministrul Controlului, Ionel Blanculescu, a fost executat, si el, din partid, iar de ministrul Sportului, Giorgiu Gingaras, nu mai stie nimeni nimic de ani de zile.
• Un lot masiv de fosti ministri ai PSD au intarit randurile adversarilor, care i-au primit cu onoruri si brate deschise, i-am numit aici pe :
- Gabriel Oprea (Aparare);
- Cristian Diaconescu (Justitie);
- Marian Sarbu (Munca);
- Serban Mihailescu (Secretariatul General al Guvernului);
- Petru Lificiu (Mediu).
• Mihai Tanasescu, de la Finante, a ales calea FMI, iar ministrul delegat Serban Nicolae nu mai e nici simplu parlamentar.
• Fostul premier interimar, Eugen Bejinariu, e deputat.
• Singurii care au reusit la ultimul congres sa obtina ceva functii in PSD-ul actual, din echipa de aur a lui Nastase, cu exceptia acestuia, sunt Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei, si Dan Nica, fostul ministru al Comunicatiilor, ambii fiind membri ai Biroului Permanent.
• Nu il punem la socoteala, desigur, pe Victor Ponta, actualul presedinte, fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
• Nici macar Ion Iliescu nu a reusit sa isi mai pastreze, legal, functia de presedinte de onoare, pentru care ar fi trebuit sa obtina votul ultimului congres.
• Cu eforturi, Nastase a reusit sa mai recupereze cateva nume la departamentele de specialitate ale partidului, care au, insa, o pondere mai degraba simbolica (mai bine zis tehnica - N.Red.) in decizia de partid.
Toti membrii cabinetului Nastase, poate cu exceptia lui Cozmanca ori Mihailescu, erau, la vremea respectiva, politicieni tineri, iar astazi ar fi trebuit sa se afle, teoretic, la varsta deplinei maturitati politice, la care sa dea tot cea au mai bun in ei. Iata, insa, ca desi li se recunosc tot mai des meritele din perioada ministeriala, cei in cauza sunt ori marginalizati, ori imprastiati in cele patru vanturi.
Ceea ce nu poate insemna, din doua, decat una singura: fie ideea ca guvernul Nastase a fost unul competent e o uriasa minciuna, fie, mult mai probabil, PSD a dovedit in ultimii ani si continua sa o faca si azi, ca nu a stiut sa pretuiasca si sa valorifice cei mai buni oameni pe care i-a avut in ultimul deceniu.
PS: Cine e curios sa vada care sunt noii "grei" ai PSD, probabil ministrii de maine, sa arunce un ochi pe lista BPN aleasa la congres: Robert Negoita, Ion Toma, Ion Prioteasa, Rodica Nassar, Ion Calea, Gheorghe Nichita, Marian Oprisan, Ioan Chelaru, Valeriu Zgonea, Emil Moldovan. Comentariile sunt, credem noi, de prisos.'