Florin Ciolac a realizat pentru Mediafax un material intitulat "UNPR, partidul cu trei presedinti ex-ministri PSD, se lanseaza oficial pe 1 Mai", pe care il puteti citi in continuare. Acolo unde a fost cazul, materialul a fost completat cu informatii utile cititorilor.
'Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), condusa de trei presedinti fosti ministri PSD, se lanseaza oficial pe 1 Mai, o sarbatoare consacrata in ultimii ani de serbarile cu mici si bere ale lui Vanghelie, unde erau prezente active in prim plan.
Initiat odata cu plecarea lui Gabriel Oprea din PSD, intrat pe ultima turnanta imediat dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2009, recunoscut oficial de Tribunalul Bucuresti pe 20 aprilie, UNPR se lanseaza public, sambata, in Piata Revolutiei, de Ziua Muncii, melodia aleasa ca imn oficial fiind "Noi suntem romani".
Autodefinit ca partid de centru-stanga, UNPR inseamna o reinventare politica pentru cel putin 4 lideri care au reprezentat, in ultimii opt-noua ani, piese grele ale PSD. In realitate, ei sunt marionetele lui Basescu si ale serviciilor secrete. Ei sunt orice dar categoric nu de stanga.
Gabriel Oprea, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Neculai Ontanu sunt primii patru in ierarhia care va fi semioficializata la o conferinta extraordinara a UNPR, pana la consfintirea lor in functii, undeva in toamna.
Primii trei au fost in mai multe randuri ministri PSD, al patrulea fiind unul dintre primarii social-democrati cu scorurile electorale cele mai bune in Capitala, cu afaceri tulburi la activ si cochetand cu PD-L cu mult inainte, in campania pentru europarlamentare si apoi in campania pentru prezidentiale, cand a pus umarul la realegerea lui Basescu.
Fost prefect al Capitalei si apoi ministru al Administratiei in Guvernul Nastase, Oprea a mai incercat, in formula PD-L-PSD, doar pentru doua saptamani, fotoliul de la Interne.
Mazilit de partid pentru afrontul adus prin promovarea in MAI a unor persoane considerate a fi prea apropiate de Traian Basescu, Oprea a initiat procedurile de (re)construire a unei formatiuni, atragand alaturi de el personaje patate atat de la PSD, cat si de la PNL.
Serviciile aduse puterii portocalii sunt rasplatite mai intai prin promovarea la gradul de general cu patru stele, apoi la functia de ministru al Apararii Nationale, si acum prin lansarea cu public a unui partid ale carui ambitii sunt de a recupera electoratul de stanga al PSD.
Adevaratul initiator al UNPR, Oprea va fi totusi numarul doi, ca presedinte executiv, intr-un triumvirat in care Marian Sarbu va fi presedinte, iar Cristian Diaconescu - presedinte de onoare.
Marian Sarbu este nu doar principalul autor al programului politic al UNPR, ci si cel care va avea rolul principal in a prelua de la PSD traditionalele relatii cu sindicatele. Fost sindicalist, Sarbu a condus Ministerul Muncii atat in Guvernul PSD Adrian Nastase, cat si in Guvernul PD-L - PSD Emil Boc. Cu rezultate mediocre. Plecarea sa din PSD a intervenit dupa ce, ofertat de Boc sa continue ministeriatul si in formula guvernamentala PD-L - UDMR, a primit interdictie de la partid.
Al treilea presedinte al UNPR, cel de onoare, este Cristian Diaconescu, ministru al Justitiei in timpul guvernarii Nastase si ministru al Externelor in primul Cabinet Boc. A plecat din PSD dupa Congresul din 20 februarie 2010, la care a candidat la presedintie, in circumstante tulburi legate de o asa-zisa monitorizare a lui de catre o anumita grupare din partid (in fapt un pretext subtire de a trada partidul care nu l-a dorit presedinte).
Al patrulea om din ierarhia UNPR este Neculai Ontanu, general ca si Oprea, functia pe care o va ocupa fiind cea de secretar general. (Ontanu a primit gradul de general de la Basescu ca recompensa, desi nu a facut armata; provine de la PSM, fiind un taliban comunist imbogatit la primarie.)
Potrivit unor informatii din interiorul noului partid, Ontanu si-a luat in serios activitatea specifica noii functii, punand deja bazele unor organizatii de Tineret si de Femei.
El a fost exclus din PSD in octombrie 2009, dupa ce a anuntat ca sprijina candidatura lui Traian Basescu la prezidentiale. Ontanu a mai avut, intre martie 2006 si 2007, o perioada in care a activat ca independent, el demisionand din PSD.
Relatiile dintre cei patru fosti pesedisti au nascut, din partea adversarilor politici, mai multe apelative. Social-democratii le spun autointitulatilor independenti fie fugari, fie tradatori. Despre UNPR unii spun ca ar fi "partidul lui Basescu", faptul ca doi dintre membrii marcanti ai formatiunii sunt generali i-a adus denumirea de "partidul generalilor", iar altii afirma ca ar fi creat "la comanda unor entitati non-politice", posibil din sfera serviciilor secrete.
Celor patru lideri ai UNPR li se vor adauga opt vicepresedinti, cei mai multi dintre ei fiind din randul celor 24 de parlamentari (18 deputati si 6 senatori): Eugen Nicolicea, Liviu Campanu, Valeriu Steriu, Ioan Munteanu, Sorin Chivu, Ovidiu Marcuteanu, Vasile Nedelcu.
Constituit in principal prin atragerea parlamentarilor altor partide (PSD si PNL), UNPR s-a confruntat, la randul sau, in scurta istorie, cu demisii, deputatii Gheorghe Zoicas, Ioan Damian si Carmen Moldovan plecati din PSD pentru UNPR, plecand de la grupul independentilor - ultima chiar de 1 Mai.
Vazut de unii ca "partid-nisa", "partid-balama", "partid-experiment", UNPR are ambitia nu de a fi contracandidatul pe stanga al PSD, ci vrea sa ii ia cu totul locul. In acest sens au inceput deja demersurile pe plan international, Diaconescu initiind primele contacte cu liderii socialistilor europeni (tupeu inimaginabil!).
In plus, pe langa Marian Sarbu, UNPR intentioneaza sa il inroleze si pe Miron Mitrea, pentru a-si maximiza legatura cu sindicatele, monopolizata multi ani de PSD.
Pentru ca relatia fata de PSD sa fie si mai limpede, UNPR va avea sediul central gard in gard cu cel al PSD din Soseaua Kiseleff. Undeva, intr-un colt al curtii PSD, serviciile au gasit pentru independenti o cladire cu doua etaje, cu poarta exact langa poarta din spatele sediului PSD.
Pana la lansarea oficiala, care se va produce prin conferinta extraordinara de titularizare interimara a conducerii centrale si printr-un miting in Piata Revolutiei, independentii progresisti, cum le spune Oprea (in fapt oameni de o moralitate indoielnica) au pus la punct si o minima structura locala, afirmand ca au filiale in cateva judete.
O parte a acestor filiale vor fi conduse fie de actuali parlamentari independenti, fie de fosti lideri locali ai PSD sau PNL.
Seful UNPR Alba va fi Cornel Suciu, fost membru PD-L si PSD, candidat in 2004 pentru Senat pe listele PSD.
UNPR Bacau va fi condusa de un fost prefect, Adrian Mironescu, UNPR Neamt va fi condusa de fostul social-democrat latifundiarul Culita Tarata, iar presedintele UNPR Buzau va fi un alt deputat ex-PSD, Adrian Mocanu, fiul actualului presedinte al CJ.
Alti doi deputati care au apartinut PSD, Tudor Ciuhodaru si Catalin Chereches, vor fi liderii UNPR Iasi, respectiv UNPR Maramures.
Din conducerea UNPR Iasi vor face parte, pana la organizarea definitiva, fostul sef de campanie al PNL Iasi, Valerian Salavastru, si Luminita Iordache, fost deputat PSD.'