Ion Marin publica in Ultima Ora articolul "Administratia violeta", pe care il puteti citi in continuare.
'Am privit cu amuzament toata tevatura "violet", desi mi-am pus de la inceput intrebarea in ce masura e mai ridicola doamna Mihaela, care a pus infrangerea dragostei sale pe seama flacarii cu pricina, decat "administratia prezidentiala" care l-a angajat si l-a tarat ca pe moaste pe magicianul izvorator de foc malefic cu pricina. Pentru ca inaintea mea au fost altii care au intors pe toate fetele medievala intamplare, mie mi-a ramas una de care n-am vazut sa se fi legat inca cineva, desi mi se pare mai grava ca toate - pe deasupra, cu mult anterioara. E vorba de sintagma subliniata mai sus, respectiv "administratia prezidentiala" pe care moda vremii a recolorat-o, de asemeni, in violet. Fapt remarcat de cele mai inalte foruri judecatoresti care ameninta inovatorii cromatici cu puscaria, pe motiv de insulta adusa insemnelor statale si Constitutiei. Foarte bine. Era si cazul sa sesizeze cineva aceasta bascalie scursa din preaplinul unor minti troglodite, intrate sub influenta unor escroci de stat - fiindca nu altfel putem numi astfel de vraci tribali care cer pana si revopsirea stemei ca sa le iasa lor vrajitoriile penibile. Numai ca daca tot s-au uitat cu atata atentie la pupitrul de la care se adreseaza de ani de zile natiunii presedintele tarii, contestatarii culorii violet ar fi putut sa observe - in sfarsit - ca nu doar vopseaua a fost falsificata, ci insasi denumirea institutiei. Spun aceasta pentru ca nu in numele "administratiei prezidentiale" se adreseaza tarii si lumii presedintele Romaniei, ci in numele sau, al presedintelui si cel mult al Presedintiei. Asa scrie in Constitutia pe care o invoca ori de cate ori ii vine la indemana. De unde pana unde insa optiunea pentru aceasta sintagma "administratie prezidentiala", care nici nu este pomenita in Constitutie, ci intr-o lege speciala, referindu-se exact la ceea ce-i spune si numele, la "curtenii" presedintelui, incepand de la consilierii cu rang de ministrii pana la femeile de serviciu?
Cu mentiunea ca am mai abordat de vreo cateva ori aceasta curiozitate institutionala, o repun pe tapet aici, profitand de faptul ca a devenit mai vizibila sub lumina flacarii "violet". Ei bine, e vorba tot de o incalcare flagranta a Constitutiei, prin care se incearca sa se sugereze ca Romania ar fi un stat prezidential, condus de o administratie prezidentiala, dupa model american. Ceea ce nu este cazul. Conceptul acestei "derogari" l-a facut initial Emil Constantinescu, care vorbea despre "administratia Constantinescu", chipurile in opozitie cu "regimul Iliescu" caruia ii daduse conotatii negative. In realitate, era vorba despre aceleasi "americanisme" prin care se urmarea sa se sugereze ca presedintele Romaniei ar avea aceleasi puteri - mutatis mutandis - prerogative si atributii cu presedintele Statelor Unite. Or, lucrurile nu stau nici pe departe asa. In vreme ce presedintele SUA este si seful guvernului, respectiv al executivului sau al administratiei, Romania este un stat semi-prezidential, unde atributiile executive sunt clar stipulate si impartite intre Presedintie si guvern, cele mai multe revenind guvernului, fara subordonare prezidentiala. Si in mod cert fara subordonare fata de administratia prezidentiala, care are cu totul si cu totul alte atributii decat acelea de a conduce tara si a da informatii si dispozitii de la tribuna sa.
Prin urmare, daca tot se da placuta de pe pupitru la revopsit spre a-si capata stema tarii culorile constitutionale, ar fi cazul sa se modifice si denumirea, in acord cu aceeasi Constitutie. Nu de alta, dar daca vom continua sa nu bagam de seama derapajele fisei postului in cazul primului functionar al statului, ne putem trezi ca samanul Manolea ajunge la concluzia ca si mai potrivita ar fi denumirea de "imparatia prezidentiala", mai ales ca inceputul prin aceste culori "roiale" l-a si facut. '