Premierul Emil Boc a prezentat ieri parlamentului cele sapte masuri anticriza pe care guvernul le va lua in 2010, dar si 28 de masuri luate anul trecut, facand referire inclusiv la mentinerea TVA la 19% si a cotei unice de impozitare la 16%.

Printre cele 28 de masuri anticriza luate deja de guvern, care au fost mentionate de premier, se afla alocarea celui mai mare procent din PIB din ultimii 20 de ani pentru investitii, facilitati pentru angajarea somerilor si achizitionarea a aproape 17.000 de locuinte prin Programul "Prima Casa".
Continuarea Programului "Rabla", construirea de case pentru specialistii din mediul rural, reabilitarea termica a blocurilor si a drumurilor judetene, Programul "Primul Siloz", vanzarea locuintelor ANL chiriasilor, sprijinirea IMM-urilor, dar si a autoritatilor locale care acceseaza fonduri UE prin acordarea de garantii de stat si masura somajului tehnic sunt alte masuri deja luate de guvern si prezentate de Emil Boc.
Printre masurile pentru sprijinirea firmelor, premierul a amintit neimpozitarea profitului reinvestit, amanarea la plata a obligatiilor restante, accelerarea rambursarii TVA, ajutoarele de stat, masurile de stimulare a industriei chimice si energetice, reducerea taxelor si tarifelor parafiscale. Emil Boc a amintit inclusiv mentinerea TVA la 19% si a cotei unice la 16% printre masurile anticriza.
El a evidentiat eficienta masurilor anticriza luate pana acum de executiv invocand stabilitatea cursului valutar, scaderea dobanzilor, mentinerea deficitului bugetar "in limite controlabile", cresterea exporturilor in ultimele trei luni si finalizarea a 42 de kilometri de autostrada in 2009.
In 2010, a declarat premierul, guvernul va oferi facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme, va inlocui impozitul minim cu cel forfetar si va reduce numarul de declaratii fiscale ce trebuie completate de persoanele juridice. Compensarea TVA de rambursat cu cel de recuperat, initierea Legii parteneriatului public-privat, amanarea si in 2010 a platii impozitului anticipat pe venit sunt alte masuri ce vor fi puse in practica in acest an.
"Sa fim cu totii cumpatati, sa nu cerem mai mult decat se poate da, decat poate economia in acest moment. Criza a fost trecuta mai usor de cei care au fost cumpatati inainte de ea, desi economia duduia si la ei. (...) Mesajul meu este sa consolidam ceea ce am obtinut, sa lasam deoparte demagogia si populismul", s-a adresat Boc parlamentarilor.
Primul-ministru a spus ca au aparut deja semne ale imbunatatirii situatiei economice, precum cresterea exporturilor, o rata a somajului cu doua puncte procentuale mai mica decat media UE si imbunatatirea perspectivei Romaniei de catre agentiile de rating.
Deputatul PSD Mircea Dusa i-a solicitat premierului Emil Boc sa-si precizeze oficial pozitia fata de declaratiile facute de reprezentanti ai comunitatii maghiare cu prilejul zilei de 15 martie.
Dusa a luat cuvantul in plen inainte de dezbaterea din Camera Deputatilor referitoare la mediul de afaceri, la care a fost invitat si primul-ministru Emil Boc.
"Cu ocazia manifestarilor realizate sambata, duminica si luni s-au facut o serie de afirmatii obraznice legat de autonomie si de anumite steaguri, si de limba romana, si de faptul ca ar trebui un raportor pentru aceasta zona, de parca am fi in Kosovo, si foarte multe alte aberatii de acest gen, si nu am auzit o pozitie ferma a Guvernului Romaniei legat de aceste afirmatii care au fost facute la tot felul de intalniri de anumiti lideri maghiari", a spus Dusa.
El a salutat pozitia UDMR care s-a delimitat de pozitia radicalilor maghiari, felicitandu-i pe liderii acesteia ca au avut grija ca toate ceremoniile de la 15 martie sa fie un omagiu adus eroilor Revolutiei maghiare. In schimb, social-democratul a criticat faptul ca primul-ministru nu a avut o atitudine ferma in aceasta chestiune. "Poate in cateva cuvinte, astazi, daca aveti buna-vointa, ne veti prezenta putin care este pozitia Guvernului Romaniei legata de aceste aspecte", a cerut Mircea Dusa, care este presedintele organizatiei PSD Harghita.