Dupa ce conducerea executiva a Consiliului Judetean (CJ) Dolj s-a bucurat ca economiseste bani pe seama preturilor mici cu care au fost castigate anumite licitatii de reabilitare a unor obiective, acum atribuie contracte pentru lucrari suplimentare "surpriza", de aproape 1,8 milioane de lei.

Reprezentantii CJ Dolj au motivat ca e nevoie de lucrari suplimentare la patru dintre obiectivele reabilitate de institutie, respectiv podul de la Sarsca, o cladire de pe strada Jietului din Craiova, noul sediu ISU si cele doua policlinici de Stomatologie din municipiu, deoarece au fost constatate o serie de probleme pe care proiectantii nu le-au putut prevede initial ori a fost aleasa alta solutie tehnica. Rezolvarea problemelor neprevazute costa. In cele patru cazuri, pe langa banii platiti firmelor de constructii pentru realizarea proiectelor de reabilitare, CJ Dolj plateste pentru lucrari suplimentare peste 1,77 milioane de lei.
In cazul podului de la Sarsca, CJ Dolj a publicat pe 8 februarie un anunt de atribuire a unui contract pentru lucrari suplimentare in valoare de 310.425 de lei fara TVA. Acelasi pod, unde lucreaza firma SC Ferat Construct SRL, a mai avut nevoie de alte 242.087 de lei, anuntul purtand data de 9 februarie. Tot in doua etape se duc aproximativ 158.000 de lei pe lucrarile suplimentare in contul reparatiilor curente si sistemului de incalzire centrala al cladirii de pe strada Jietului, proprietatea institutiei.

Suplimentari, pana la 50% din pretul initial

Pentru sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), anuntul publicat tot in urma cu cateva zile indica o suma de 249.256 de lei fara TVA, aceasta fiind valoarea contractului pentru lucrarile suplimentare necesare. De bani in plus a fost nevoie si la reabilitarea policlinicilor de Stomatologie de pe strada Calea Bucuresti si din cartierul Brazda lui Novac din Craiova. Spre exemplu, proiectul de reabilitare a cladirii din zona Rotonda fusese estimat initial la 4,5 milioane de lei, pentru ca ulterior, la licitatie, sa fie castigat cu un pret mai mic decat jumatatea acestei valori.
Rezolvarea problemelor neprevazute descoperite de constructor se traduce prin suma de 526.207 lei fara TVA, bani platiti in plus fata de valoarea lucrarilor de reabilitare asumata prin semnarea contractului cu care s-a castigat licitatia. "Surprizele" descoperite la cladirea din Brazda lui Novac inseamna, potrivit anuntului de atribuire dat de CJ Dolj, 291.727 de lei fara TVA. "Exista posibilitatea legala de a face suplimentari daca se descopera in urma expertizelor sau in timpul lucrarilor probleme ce nu puteau fi prevazute de proiectant. Lucrarile suplimentare pot merge pana la 50% din valoarea contractului initial", a motivat vicepresedintele tehnic al CJ Dolj, Cristinel Iovan.