Marian Sultanoiu publica in "Gandul" un documentar pe tema fierberii din PSD sub titlul 'Ziua in care apele s-au despartit in PSD. Citeste aici totul despre razboiul pesedisto-pesedist, despre candidatura lui Mitrea si atacul lui Iliescu la "marginasii" Rus-Dancu'.
Am corectat o eroare din documentar (Marian Sarbu a fost ministrul Muncii si nu al Agriculturii) si l-am actualizat cu o stire de ultima ora: Cristian Diaconescu va candida totusi la sefia PSD. Puteti citi in continuare documentarul despre PSD.
'Lupta pentru fotoliul de lider crapa partidul in doua. Echipele lui Mitrea si Nastase s-au intalnit, vineri dimineata, la Hotel Majestic. Geoana a plecat la Poiana Brasov ca sa-si organizeze fan-club-ul sefilor de filiale. Nu-i decat o repetitie cu costume pentru zilele de razboi total care vor veni, sustine Adrian Nastase.
Daca pana astazi, liderii social democrati, cu rare exceptii, vorbeau despre echipe atunci cand era abordat subiectul alegerii unei noi conduceri in PSD, Miron Mitrea a anuntat, oficial, ieri dimineata, ca va candida la presedintia PSD. Avalansa reactiilor l-a prins oarecum descoperit, ceea ce l-a facut sa dea un pas inapoi. "Nu m-am lansat oficial. Am raspuns doar unei intrebari din partea presei", a declarat Mitrea la finalul unei reuniuni organizate sub patronajul Institutului social-democrat, condus de Adrian Severin. In fine, Cristian Diaconescu iese la lupta: el si-a anuntat, prin MEDIAFAX, candidature la sefia PSD.
• Conferinta ISD, tribuna declaratiilor politice. Cum s-au aranjat scaunele in jurul mesei. Conferinta organizata la Hotel Majestic, de ISD, pe tema revigorarii stangii romanesti, a constituit doar scena publica de pe care liderii din Kiseleff au dat semnalul unei prime confruntari pe echipe. Au fost prezenti, pe una dintre laturile mesei la care au luat loc invitatii, Adrian Nastase, Ion Iliescu, Adrian Severin si Cristian Diaconescu. La 90 de grade stanga s-au pozitionat, in ordine, Miron Mitrea, Victor Ponta, Dan Darabont si Marian Sarbu. Absente notabile, Mircea Geoana si echipa sa - Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea. Cel care, insa, nu a mai avut rabdare sa faca joc de glezne la nivel de echipa, anuntandu-si candidatura la sefia PSD, a fost Miron Mitrea.
• Mitrea candideaza la sefia PSD. El a facut anuntul cu putin timp inainte de inceperea conferintei si a precizat ca se gandeste la o echipa din care ar dori sa faca parte Adrian Severin, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, ba chiar si Sorin Oprescu daca va reveni in partid, asa cum a declarat public mai demult. "Cristian Diaconescu m-a intrebat cu ceva timp in urma daca as fi dispus sa-l sprijin pentru o candidatura la presedintia partidului. Se pare ca nu a luat aceasta decizie, asa ca am luat-o eu. Am sa candidez la presedintia PSD", a declarat Mitrea. Ulterior, senatorul PSD a precizat ca nu si-a anuntat oficial candidatura, ci doar a raspuns unei intrebari venite din partea presei.
• Sorin Oprescu il sustine pe Mitrea daca e nevoie, dar nu revine in partid. Sorin Oprescu a raspuns si el gandului bun transmis de prietenul sau de mamaliguta cu branza, Miron Mitrea, lasand sa se inteleaga ca nu va reveni in partid, dar ca il va ajuta pe Miron Mitrea cu acelasi respect cu care i-a ajutat si pe altii, in domenii ca social, cultural, profesional: "Eu cred ca este nevoie de o strategie puternica de refacere a unui partid care odata a reprezentat o stanga puternica, si mai cred ca acest partid poate sa aiba un viitor. Sunt convins ca voi colabora la fel de bine ca si cu ceilalti reprezentanti ai celorlalte partide politice. Sper ca in PSD sa fie facuta o reforma reala".
• Adrian Severin, onorat ca a fost invitat in echipa Mitrea: "S-a incheiat o etapa, trebuie sa facem o schimbare la varf". Adrian Severin s-a declarat onorat de faptul ca Mitrea si-l doreste in echipa sa dar ca nu e cazul sa discute in acest moment despre sustinerea unui candidat anume. "Nu vom mai avea un presedinte care sa fie varful unei piramide, ci, dincolo de conducerea colectiva, cred ca vom avea un presedinte colectiv, adica mai multe personalitati care, impreuna, sa faca oferta globala a ceea ce un presedinte trebuie sa fie". Severin a afirmat ca, in acest moment, s-a incheiat o etapa politica, iar el este in favoarea unei schimbari la conducerea partidului.
• Marian Sarbu: "Sunt incantat sa-l sutin pe Mitrea, odata ce va ajunge presedinte". Marian Sarbu a confirmat si el ca ar fi incantat ca, o data ajuns presedinte, domnul Mitrea, sa il poata sprijini.
• Cristian Diaconescu s-a decis, in fine, anuntand ca s-a inscris in cursa pentru conducerea partidului. Vicepresedintele PSD a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca s-a inscris in cursa pentru conducerea partidului, fara a oferi o motivare pentru aceasta decizie.
"Da. Da si atat. Nu spun decat 'da'", a spus Diaconescu, intrebat daca s-a inscris in cursa pentru conducerea PSD si care sunt motivatiile acestei decizii. Initial, Cristian Diaconescu, era rezervat, el declarand, referitor la candidatura lui Miron Mitrea, ca orice candidatura este binevenita intr-un partid democrat. "Foarte important este modul in care se reuseste obtinerea sprijinului colegilor si aplicarea politicilor de stanga". El a precizat ca "nu se pune, deocamdata, problema asumarii unei candidaturi, ci se pune problema discutiei in interiorul partidului".
•Invitat din nou sa se pensioneze, Iliescu reactioneaza dur: "I-a umilit Boc si pe teoreticianul Dancu si pe aroganul Rus. PSD nu are nevoie de carcotasi marginasi!"
Singurul care nu a vrut sa comenteze lupta nominala pentru sefia PSD a fost presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu. El a afirmat ca lupta trebuie sa se desfasoare cu cartile pe masa, la vedere si nu "subteran", asa cum s-a intamplat in 2005. "O astfel de confruntare, subterana ar fi ucigatoare pentru partid" a declarat Iliescu. Fostul presedinte al PSD a transat, intr-un blitz simultan, diferendele cu Marian Sarbu si reprezentantii grupului de la Cluj.
•"Jena" lui Marian Sarbu. Suparat pe Marian Sarbu, Ion Iliescu i-a "plesnit" pe Dancu si pe Rus. Surprins de faptul ca fostul ministru al Agriculturii a apreciat ca functia onorifica detinuta de presedintele de onoare nu ar trebui sa-i confere si prerogative executive Iliescu s-a intrebat in ce consta jena lui Sarbu. "Ce este nefiresc in faptul ca sunt invitat si particip la sedintele BPN si Cex? Nu indeplinesc o functie executiva. Particip la dezbateri si imi dau cu parerea daca sunt consultat. Nu stiu de ce il jeneaza pe Sarbu aceasta situatie", a afirmat fostul presedinte al social-democratilor. Odata intrat in sala, acesta a dezbatut, jovial problema cu Sarbu, pe care l-a anuntat ca a contracarat interesul ziaristilor pe tema cu declaratia lui Dancu.
• Rus si Dancu, "carcotasi marginasi". Referindu-se la o declaratie a lui Vasile Dancu, data in urma cu doua zile pentru Gandul, Ion Iliescu a afirmat ca o astfel de pozitie este nociva pentru partid. "Chiar m-ar interesa sa vad parerea Congresului fata de opinia lui Dancu, care afirma ca ar trebui rupta legatura ombilicala a partidului cu Ion Iliescu ", a spus presedintele de onoare. El i-a criticat pe cei doi lideri ai grupului de la Cluj, "teoreticianul Dancu" si "arogantul Rus", considerandu-i drept "carcotasi marginasi" si opinand ca PSD nu are nevoie de un astfel de tandem. Totodata, Iliescu a afirmat ca "reformatorii Dancu si Rus ar fi trebuit sa creeze la Cluj o organizatie exemplara, moderna, eficienta si penetranta, dar ei au fost umiliti de Emil Boc". "I-a umilit Boc si pe teoreticianul Dancu si pe aroganul Rus. Asa ca ei, care nu au fost capabili de nimic si doar au carcotit de pe margine sa nu vina sa ne dea lectii. PSD nu are nevoie de carcotasi marginasi", a mai spus Iliescu.
• Rus: Nastase e mult mai bun ca Mitrea. In replica, Vasile Dancu a declarat ca Ion Iliescu "este o relicva a istoriei" si ca nu trebuie sa i se mai acorde atentie. La randul lui, Ioan Rus a subliniat ca, in ultimii ani, el nu a vorbit niciodata nici cu, nici despre Ion Iliescu, asa ca nu intelege "de ce s-a sculat Iliescu de dimineata pe partea cealalta". Intrebat, la Antena3, pe cine va sustine la sefia PSD, Rus s-a eschivat, aratand doar ca, in acest moment, "Nastase e mult mai bun decat Mitrea".
• Aripa Geoana a fugit in munti. Desi, potrivit declaratiei lui Adrian Severin, Mircea Geoana a fost invitat la conferinta organizata de ISD, liderul PSD nu a fost prezent la intalnirea liderilor de la Hotel Majestic. Geoana i-a trimis un raspuns lui Severin, explicand ca "agenda" nu ii permite. De fapt, Geoana a fost furios dupa raportul de saptamana aceasta al ISD, in care constata ca este timpul pentru o schimbare. Geoana a preferat sa se intalneasca la Brasov cu liderii de filiale care il sustin, sambata urmand sa aiba loc o intalnire mai larga cu presedintii si vicepresedintii organizatiilor PSD. Primul popas al lui Geoana a fost la "Coliba Haiducilor" din Poiana, unde s-a intretinut in jurul unui pahar de vorba cu mai multi baroni locali ai PSD.
• Nastase nu vrea la carciuma. Comentand intalnirea lui Geoana de la Brasov, Adrian Nastase s-a declarat impotriva intalnirilor la hoteluri si carciumi. "Eu inteleg ca exista o anumita practica a intalnirilor in hoteluri si in carciumi. Eu sunt impotriva acestei formule. Noi avem un Comitet Executiv luni, nu inteleg de ce ar trebui ca unii dintre liderii PSD sa mearga la Brasov sambata, apoi, duminica, la Ziua Unirii si luni la Bucuresti. Chiar nu inteleg", a afirmat Nastase, care crede ca este vorba doar de o "repetitie cu costume".
• Cozmanca recidiveaza epistolar. Octav Cozmanca a trimis si el, ieri, cea de-a doua sa scrisoare conducerii PSD, Comitetului Executiv National al PSD, presedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu si presedintelui CN al PSD, Adrian Nastase.
El sustine ca partidul, cu "grupul Geoana" la conducere, se indreapta spre un dezastru total, PSD devenind un partid de mana a doua si le cere celor vinovati de situatie sa demisioneze. Fostul lider social-democrat isi exprima speranta ca "macar de aceasta data" demersul sau sincer si corect, va fi inteles la justa sa valoare. "Ma mir ca, dupa cinci ani, fosti colegi de buna credinta se complac in aceasta mocirla politica a lui Geoana si a grupului sau de incompetenti si profitori", scrie Cozminca. "Grupul Geoana a dus PSD de la pozitia de lider in viata politica romaneasca, de la crearea sa in 1992 pana in 2005, la un partid de mana a doua si chiar cu iminenta tendinta de locul trei, situatie constatata si comentata de analisti politici, de opinia publica si chiar de multi membri ai PSD", sustine Cozmanca in scrisoarea sa, fiind de parere ca actuala conducere a PSD dovedeste "amatorism, incapacitate, tradare, complicitate cu mafia, cu interlopii, cu oameni de cea mai joasa conditie morala".'