Taberele Nastase si Mitrea planuiesc debarcarea liderului deputatilor PSD ca pe un test pentru schimbarea presedintelui partidului.
Zilele lui Viorel Hrebenciuc ca lider al deputatilor PSD sunt numarate de un grup de parlamentari controlati de Adrian Nastase, Miron Mitrea si Victor Ponta. Cam 10 zile ii mai dau adversarii sai. Mai precis pana la 1 februarie, cand parlamentarii revin din vacanta. Cutuma este ca, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, sa se faca alegeri pentru toate functiile din grupuri si din birourile permanente ale celor doua Camere.
Printre cei care au pus la cale debarcarea lui Hrebenciuc se vorbeste ca aceasta operatiune este doar o repetitie cu costume pentru eliminarea lui Mircea Geoana proiectata la Congresul din martie. Daca se va reusi cu Hrebenciuc, va fi un semnal serios ca nici Mircea Geoana nu mai are parte de sprijin in partid.

Contracandidatul lui Hrebenciuc, Ioan Munteanu,: "Ii ajunge. La fel si noua"

Contracandidatul lui Hrebenciuc va fi deputatul de Neamt Ioan Munteanu, care si-a anuntat ieri public intentia de a intra in competitie functia de lider de grup. "Ca sa fiu scurt: cred ca ii ajunge. La fel si noua", a justificat, intr-o declaratie pentru EVZ, deputatul Ioan Munteanu.
Acesta a refuzat sa deconspire numele sustinatorilor sai. "Nu pot sa va spun, va rog sa ma intelegeti. Ii arde domnul Hrebenciuc cu flacara violet de nu se mai vad", a explicat Munteanu, cu ironie la adresa liderului deputatilor PSD.
Despre debarcarea lui Hrebenciuc a vorbit si un alt deputat de Neamt, Victor Surdu. Acesta si-a exprimat opinia ca majoritatea deputatilor PSD ar vrea acest lucru. Printre deputatii care s-au raliat acestei miscari, sustin surse din PSD, sunt cei din taberele Mitrea si Nastase, dar si cei mai tineri, coordonati de Victor Ponta si Nicolae Banicioiu, precum Robert Negoita, Mugurel Surupaceanu, Cristian Rizea.

Hrebenciuc si negociaza supravietuirea

Pe de alta parte, Viorel Hrebenciuc se astepta la astfel de miscari impotriva sa si a incercat sa le contracareze. In timpul negocierilor de la bugetul de stat, pentru a demonstra ca e un negociator total si a castiga sprijinul colegilor sai, el nu s-a lasat pana nu a obtinut de la guvern cate 300.000 de lei pentru fiecare parlamentar PSD, desi initial reprezentantii puterii nu aveau de gand sa cedeze nimic, respingand pe banda rulanta toate amendamentele socialdemocratilor.
Si afirmatia lui Hrebenciuc de la o intalnire cu primarii PSD, unde si-a exprimat nehotararea de a-l mai sprijini pe Geoana, a fost interpretata de unii lideri ai PSD drept o incercare de a-si mentine functia. Anuntand ca nu are "un partipris" pentru sefia PSD, Hrebenciuc ar fi dat semnalul ca este dispus sa negocieze "capul" lui Geoana, sutin surse din interiorul partidului.

Vanghelie vrea sa fie vicepresedinte PSD

Marian Vanghelie, presedintele PSD Bucuresti, aspira la ocuparea unei functii si in conducerea centrala a partidului. El a anuntat marti seara, la o emisune la OTV, ca la viitorul Congres va candida pentru o pozitie de vicepresedinte. Totodata, el a declarat ca la Congres il va sprijini pe Mircea Geoana pentru presedintia partidului.
In proiectul de structura de conducere discutat in PSD, tendita este de mentinere a numarului de vicepresedinti, mai precis de 14. Marea majoritate a vice presedintilor PSD intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat, intre acestia, Ilie Sarbu, Marian Sarbu, Ioan Toma, Constantin Nita, Gheorghe Nichita, Radu Moldovan si Ecaterina Andronescu.
Vicepresedintii Victor Ponta si Cristian Diaconescu vizeaza pozitii mai inalte in partid. Printre cei care ar mai putea candida pentru o pozitie de vicepresedinte se afla Titus Corlatean, Adrian Severin si Nicolae Banicioiu.