Silvia Vranceanu si Georgeta Petrovici publica un articol in Evenimentul Zilei, intitulat "Ce datorii isi lasa guvernul Boc", pe care il puteti citi in continuare.
"Factura cuprinde TVA-ul restant, dobanzile la creditele bancare si circa 2,4 miliarde de euro pentru lucrarile efectuate si neachitate. Lucrari platite partial, dobanzi enorme la imprumuturile luate de la banci si o povara care pare tot mai grea a salariilor, a pensiilor si a ajutoarelor sociale. Aceasta este factura pe care o lasa actualul guvern urmatorului cabinet de ministri pentru a fi achitata in anul care vine. Pe langa eforturile banesti, va fi nevoie si de eforturi de eficienta si de organizare pentru adoptarea bugetului pentru 2010 si a legilor cerute de FMI privind responsabilitatea fiscala si reforma pensiilor.
In plus, va fi reluata negocierea la sange cu creditorii externi privind numarul de concedieri si alte reforme pe care vom fi obligati sa le facem.
Cauzele sunt multiple si tin atat de criza financiara globala, care a muscat din veniturile la vistieria statului, cat si de ineficienta autoritatilor guvernamentale, a Guvernului Boc demis, ineficienta dusa la extrem de criza politica provocata de campania pentru alegerile prezidentiale.
Va prezentam in ce consta "greaua mostenire" lasata urmatorului executiv, devenita deja proverbiala in ultimii ani si adusa in discutie la fiecare schimbare de guverne.

Lista gaurilor negre din bugetul anului viitor

Guvernul Boc lasa urmatorului cabinet o datorie de peste 2 miliarde euro. Scenariul pare ca se repeta dupa ce, la inceputul mandatului sau, Emil Boc i-a criticat dur pe predecesorii sai liberali din cauza unei facturi similare.
Secatuit de luptele politice in acest an de criza, bugetul statului nu mai are forte decat sa acopere cheltuielile de urgenta maxima, cum ar fi pensiile, salariile sau ajutorul de somaj. Pentru plata personalului este necesara o suma lunara de 3,5 miliarde lei.
La aceasta se adauga 5,2 miliarde lei cheltuieli cu asistenta sociala, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). In total, 8,7 miliarde lei nu pot fi amanati.
Astfel, sunt trecute pe planul doi facturile catre companii. Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, ne-a spus: "Din datele pe care le avem pana acum, estimam ca statul mai are de achitat circa 20% din valoarea lucrarilor efectuate pana in prezent, care se cifreaza la 11,5 miliarde euro".
Este vorba de lucrari in domenii precum infrastructura, hidroenergie, mediu, termoenergie si reabilitare la nivel regional.

Facturi amanate

De exemplu, Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a depasit deja bugetul din 2009 cu peste un miliard de euro, potrivit reprezentantilor companiei. Numai pentru exproprierea unor terenuri, de exemplu, mai trebuie achitate 120 de milioane euro.
Alte circa 60 de milioane euro sunt restante catre constructorul care lucreaza la autostrada Bucuresti - Ploiesti. Potrivit ministrului transporturilor, Radu Berceanu, lucrari neplatite exista si catre Bechtel, executantul Autostrazii Transilvania, care mai are de primit circa 100 milioane euro.
La sumele mentionate se adauga aproape 1,6 miliarde lei deconturi intarziate de TVA, conformdatelor publicate de Fisc la sfarsitul lunii trecute. Potrivit lui Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, deconturile de TVA au incetinit incepand cu luna septembrie.

Datoria se rostogoleste

O povara si mai grea vine din urma din cauza imprumuturilor bancare pe care MFP le-a luat la dobanzi foarte mari pentru a acoperi gaurile de moment.
Conform cifrelor oficiale publicate de Finante, in primele zece luni, cheltuielile statului cu dobanzile au crescut cu peste 57% fata de perioada similara a anului trecut.
Acestea au ajuns la 5,3 miliarde lei. Chiar daca MFP a vandut si titluri de stat la dobanzi mai avantajoase, vine scadenta la vechile imprumuturi, iar datoriile nu sunt decat rostogolite in curtea urmatorului cabinet. Toate acestea intr-un context nefericit, cand, in primele zece luni, statul a avut venituri de 131 miliarde lei si cheltuieli de 156,6 miliarde lei. Dupa ce tragem linia, ramanem cu un minus de 25,6 miliarde lei.

Pensii si ajutoare pentru persoane cu handicap platite cu intarziere

Desi autoritatile centrale au facut eforturi mari in ultimele doua luni pentru a putea asigura plata pensiilor, a salariilor si a ajutoarelor sociale, in unele judete au aparut intarzieri.
Spre exemplu, in judetul Vrancea, peste 45.000 de persoane cu diferite forme de handicap nu si-au primit indemnizatiile de doua luni, in ciuda faptului ca s-au alocat fondurile necesare.
Sumele ar fi trebuit distribuite prin intermediul consiliului judetean, insa presedintele institutiei, Marian Oprisan, nu a chemat consilierii judeteni in sedinta pentru a aproba rectificarea bugetului.
Prefectura Vrancea a anuntat ca sumele destinate persoanelor cu handicap, care se ridica la aproximativ 10 milioane de lei, au fost virate la timp de Agentia Judeteana de Prestatii Sociale in vistieria consiliului judetean.
Oprisan sustine insa ca banii au intrat in conturile institutiei abia saptamana trecuta, intrucat au venit cu intarziere de la guvern, si ca vor fi distribuiti beneficiarilor incepand din aceasta saptamana.
Alte intarzieri au fost inregistrate in judetul Timis, unde circa 2.500 de pensionari au primit drepturile cuvenite pentru noiembrie abia zilele trecute. Este vorba despre beneficiarii pensiilor de revolutionari, de urmasi sau de beneficiarii primei pensii. Suma totala a banilor care nu au ajuns la timp in judet se ridica la 981.428 de lei.
Cei 2.500 de pensionari trebuiau sa-si incaseze banii in perioada 23-27 noiembrie, insa Casa de Pensii Timis a virat banii abia pe 2 decembrie.
Conducerea institutiei sustine ca a virat banii pentru aceste pensii in momentul in care i-a primit de la ordonatorul de credite, adica de la Casa Nationala de Pensii."