Reproducem partea a doua a unui articol senzational, publicat in Jurnalul National, despre cuplul politic "Elena Udrea-Traian Basescu". Dupa 5 ani de mandat prezidential, ea ramane cu niste anchete penale. El inca nu are anchete pe rol din motive de imunitate, dar limitele Constitutiei nu sunt infinite. Relatia lor, intrata in legenda, a dat peste cap Romania.

A DOUA CRIZA POLITICA GENERATA DE NUTI

Telenovela a culminat cu a doua criza politica iscata, dupa toate aparentele, tot din cauza Elenei Udrea. La 1 octombrie 2009, PSD a fost fortat sa iasa de la guvernare dupa ce social-democratii au decis sa infiinteze, alaturi de PNL, comisia de ancheta parlamentara impotriva Elenei Udrea. "Asistam la o criza generata de orgoliul doamnei Udrea", a explicat presedintele PSD, Mircea Geoana, ruperea Guvernului, dupa ce in sedintele Coalitiei, Emil Boc ii somase pe pesedisti sa renunte la Comisia Udrea, sub amenintarea ca vor fi dati afara de la guvernare.
Pesedistii nu au fost dati afara de la guvernare, ci au plecat singuri dupa revocarea lui Dan Nica. In scurt timp, Elena Udrea a devenit ministru peste doua ministere, mai intai plin si interimar, pentru ca acum, cand este interimar pe ambele ministere, sa anunte (ceea ce a si facut!) ca se reintoarce langa Traian Basescu, ocupandu-se de coordonarea campaniei electorale a presedintelui sau.

CE SPUNE EA DESPRE EL

L-a cunoscut ca om in Cismigiu. "Ne-am intalnit la sediul PD unde era si sediul Aliantei pe Bucuresti. Nu mi-am dorit sa-mi fie sef, pentru ca ne-a certat atat de rau, incat am ramas marcata".
"Traian Basescu avea obiceiul ca, dupa sedintele consiliului, care se desfasurau o data pe luna, sa-i stranga pe consilierii Aliantei vizavi, in Parcul Cismigiu. Sedinta se termina in jur de sase si stateam la terasa pana noaptea tarziu.
Era iunie, cald. Asa l-am descoperit pe omul Traian Basescu". "Nu am ales Cotroceniul, am ales Traian Basescu. Intotdeauna am vrut sa imping lucrurile inainte. De aceea m-am hotarat sa intru in politica. Asa l-am cunoscut pe Traian Basescu. Am crezut in demersul lui din prima clipa. De aceea l-am urmat la Cotroceni".
La Cotroceni: "A fost frumos, pentru ca eram o echipa care se straduia, cu entuziasmul inceputului, sa faca cat mai multe. Imi incepeam ziua de munca inainte de ora 9:00 dimineata. Erau sute de oameni care cereau audiente. Presedintele nu poate sa-si faca timp pentru toate, de aceea se intampla deseori ca intalnirea cu oamenii sa cada in responsabilitatea consilierilor. Lucram multe ore dupa 18:00, cand, oficial, se incheia programul de lucru. Dar imi placea ce faceam".
Intimitate: "Eu nu stiu cum traieste. Nu doarme, nu mananca. Din ce am vazut, ii plac ciorba de pui si supa de pui cu galuste". "Mi-a spus sa nu mai port decolteuri asa de adanci." "Traian Basescu e fericit! Constatam aseara un lucru, pe la unspe, douaspe noaptea, constatam ca are nostalgia Primariei. A iubit Primaria! Cum sa spun, ii place ceea ce face acum, cred ca este presedintele pe care acest popor il merita".

A invatat-o testul stalpului: "As vrea sa va spun inainte ca eu am ales sa fiu in echipa lui Traian Basescu, intai ca primar al Capitalei, apoi ca presedinte, nu s-a intamplat pur si simplu. Puteam sa aleg sa raman in echipa liberalilor lui Tariceanu. Am crezut atunci cand l-am cunoscut, si cred si acum, ca Traian Basescu este omul politic care vrea cu adevarat si poate sa schimbe pozitiv traiectoria acestei tari, dupa 18 ani in care nu s-a intamplat mai nimic. Este foarte greu sa lucrezi pentru presedintele tarii, pentru ca presupune o imensa responsabilitate.
Este si mai greu cand presedintele este Traian Basescu, pentru ca are un ritm de munca greu de tinut, nu accepta superficialitatea si cere performanta echipei sale. Am invatat de la dansul o multime de lucruri folositoare in politica, dar mai ales ca politica este o lupta pentru lucrurile pe care le afirmi, ca lucrurile pe care le afirmi trebuie sa fie cele pe care le crezi si ca singurul criteriu de care trebuie sa tii cont este vointa oamenilor.
Tot de la Traian Basescu am invatat si eu, ca si multi colegi, testul stalpului. Acesta spune ca esti cu adevarat politician cand te asezi la coltul strazii si oamenii se opresc sa iti vorbeasca, nu trec pe langa tine ca pe langa un stalp, fara sa te cunoasca".
Noi suntem urmasii lui Traian Basescu: "Noi suntem urmasii lui Traian, ai lui Traian Basescu", a declarat Udrea, la Galati, in fata la aproximativ 300 de persoane. "Cand vorbim despre Romania gandim acelasi lucru, ca suntem romani si cu totii ne iubim tara. In ultimul an am umblat mult prin toata tara asta si am aflat locuri cum nici nu am gandit ca exista in Romania. Avem o tara frumoasa, cu locuri minunate. Avem o cultura frumoasa, avem traditii, din pacate, nu am avut intotdeauna conducatorii care ne-au trebuit.
Nu intotdeauna cei care ne-au condus in istoria acestei tari au fost cei mai buni dintre cei pe care am fi putut sa-i alegem. Suntem in acest moment in pragul celei mai mari batalii politice care se da in Romania in ultimii 20 de ani: Presedintia Romaniei".

CE SPUNE EL DESPRE EA

O punea sa ii aduca Constitutia: In 2005, Traian Basescu a fost intrebat cum comenteaza ca premierul Tariceanu l-a sunat pe procurorul general Ilie Botos pentru a se interesa de soarta omului de afaceri Dinu Patriciu. In acest context, Basescu afirmat ca, in momentul telefonului lui Botos, in biroul lui de la Cotroceni era si un consilier de stat, pe care l-a trimis dupa Constitutie si Codul Penal. Presedintele a precizat ca acel consilier a fost Elena Udrea, despre care a spus ca a alergat dupa actele pe care i le-a cerut dupa ce a vorbit cu Botos. Consilierul pe probleme constitutionale si legislative al Presedintiei era insa Renate Weber.
Laude: Luna trecuta, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a laudat-o, la RRA, pe Elena Udrea pentru realizarile in privinta imbunatatirii imaginii Romaniei. Seful statului roman a explicat ca "ceea ce face Ministerul Turismului privind promovarea Romaniei la nivel international este foarte eficient".
Traian Basescu a spus, tot atunci, ca turistii straini au fost foarte impresionati de Romania si ca nu au fost deranjati de starea jalnica a drumurilor, despre care a dat asigurari ca "este un cliseu". Presedintele Romaniei a tinut sa remarce faptul ca vizitatorii straini nu sunt afectati de starea proasta a infrastructurii nationale, pentru ca "70% din turism se face cu avionul".
Seful statului roman a declarat ca a stat de vorba cu turistii care vin la un restaurant de langa resedinta sa si unde se ducea alaturi de sotie pentru a intra in vorba cu ei. Bucuros, Traian Basescu a constatat ca "sigur ca ma recunosteau si faceau poze cu mine".
Amuzament familiar: "Ce faci, tu, nu te mai bagi la guverne?", i-a spus Basescu, razand, cand a dat cu ochii de ea pe holurile sediului de campanie, la finalul saptamanii trecute. "Este un guvern mic", i-a raspuns Elena Udrea.


AP: Basescu scade in sondaje din cauza Elenei Udrea

Agentia americana de presa Associated Press vorbeste despre scandalul Udrea si despre influenta politica a sefei Ministerului Turismului, dar si despre cum prezenta controversa ii afecteaza popularitatea presedintelui. "Udrea este apropiata presedintelui Traian Basescu si se spune ca a acesta o considera cel mai bun ministru al Romaniei", comenteaza Associated Press.
"De asemenea Elena Udrea este considerata cel mai puternic politician din Romania, dupa presedinte, din cauza legaturilor ei cu Basescu", adauga prestigioasa agentie de stiri. In plus, reporterii americani precizeaza ca in Romania vor avea loc alegeri prezidentiale in aceasta toamna si ca este de asteptat ca Basescu sa caute sa fie reales in functia de sef al statului. Potrivit AP insa, sondajele de opinie releva ca popularitatea presedintelui a scazut in ultimele saptamani, "in parte din cauza modului in care este perceputa public Elena Udrea".
Pana la urma, Elena Udrea nu este o bomba-sexy: este doar bomba cu ceas care il spulbera pe Basescu.