Batalia pentru functia de presedinte al Romaniei este extrem de stransa, iar actualul presedinte, Traian Basescu, ar putea pierde alegerile in fata oricaruia dintre principalii sai contracandidati, reiese dintr-un sondaj CURS efectuat la cererea Evenimentului zilei. Cea mai importanta concluzie: Basescu este pe un viguros trend descendent, Geoana si ceilalti contracandidati il pot infrange. S-ar adeveri regula alternantei, dovedita timp de 20 de ani: niciun presedinte al Romaniei nu a castigat doua mandate succesive.
Sondajul arata ca, inca din primul tur, presedintele PSD, Mircea Geoana, ii sufla in ceafa lui Basescu. Pana la scrutinul din 22 noiembrie mai sunt insa aproape patru saptamani de campanie electorala si, in consecinta, sunt posibile schimbari substantiale ale optiunilor de vot.
Din datele CURS reiese ca actualul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu, nu are nicio sansa sa ajunga in turul doi al alegerilor prezidentiale.
Lupta pentru scrutinul decisiv, care se va desfasura pe 6 decembrie, se va da, cel mai probabil, intre actualul sef al statului, Traian Basescu, si presedintele PSD, Mircea Geoana.
Intrebati pe cine ar vota daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, 31% dintre respondenti l-au indicat pe Traian Basescu, 30% - pe Mircea Geoana, 17% - pe Crin Antonescu, si doar 9% - pe Sorin Oprescu.
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, ar beneficia de 5% din voturi, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, ar colecta circa 4% din optiuni, iar Gigi Becali - doar 3%.
Din totalul esantionului, 30% fie nu sunt hotarati, fie nu raspund, fie nu merg la vot.
Geoana are cele mai mari sanse sa intre in turul doi. De asemenea, este posibil ca Geoana sa-l invinga pe Basescu in turul 2. Dar si Antonescu si Oprescu l-ar putea bate pe candidatul Basescu in turul 2.
Traian Basescu chiar risca sa piarda in turul 2 al alegerilor prezidentiale, indiferent pe care dintre principalii sai contracandidati ii va intalni la scrutinul din 6 decembrie.
Astfel, Sorin Oprescu ar obtine 52% din voturi, in timp ce actualul presedinte - doar 48%, in conditiile in care doar 73% dintre respondenti au exprimat o opinie la aceasta intrebare, restul fiind nehotarati, nu voteaza sau nu raspund.
Si Antonescu l-ar bate pe Basescu, procentul alegatorilor presedintelui PNL fiind estimat la 51%, in timp liderul informal al PDL este sustinut de numai 49%. Din nou, doar 73% dintre cei chestionati au exprimat o opinie.
In cea mai probabila confruntare din turul doi, respectiv Geoana vs Basescu, sondajul CURS arata o egalitate deplina: 50% la 50%, din cei 73% care au exprimat o opinie. Practic, un rezultat este imposibil de prezis, toate datele fiind in marja de eroare.
O majoritate zdrobitoare a celor chestionati de CURS pentru EVZ, respectiv 83% dintre respondenti, crede ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. Doar 11% au afirmat ca directia este buna, iar 6% nu stiu sau nu raspund.
Din datele demografice reiese ca cei mai optimisti sunt alegatorii lui Traian Basescu. Dintre cei care l-ar realege pe actualul presedinte, 23% spun ca directia este buna, aproape dublu fata de media intregului esantion. Totusi, 71% din electoratul lui Basescu crede ca Romania a luat-o intr-o directie gresita.
Sondajul efectuat de CURS pentru "Evenimentul zilei" a fost realizat in perioada 15-22 octombrie pe un esantion de 1.110 persoane cu varste de 18 ani si peste.
Marja teoretica de eroare la nivelul intregului esantion este de +/-2,9% la un nivel de incredere de 95%. Modul de intervievare a fost fata in fata, la domiciliul subiectilor.
Sondajul a fost realizat inainte de inceperea campaniei electorale, campanie care poate influenta si preferintele de vot, si rata participarii efective la scrutin atat in primul, cat si in al doilea tur al alegerilor prezidentiale.
Tipul esantionului utilizat de CURS a fost probabilist, multistadial si stratificat in functie de: mediul de rezidenta, arii socio-culturale, marimea localitatilor urbane si tipuri de localitati rurale, cu selectie aleatoare a localitatilor.