Candidatul PSD+PC Mircea Geoana ar castiga alegerile prezidentiale din 6 decembrie, daca contracandidat l-ar avea pe actualul presedinte, Traian Basescu, arata un sondaj INSOMAR realizat la comanda Realitatea TV.
Sondajul a fost realizat in perioada 8-11 octombrie 2009, iar potrivit acestuia, Mircea Geoana l-ar invinge pe actualul presedintele Traian Basescu, sustinut de PD-L, daca cei doi ar ajunge impreuna in turul II al alegerilor prezidentiale.
Potrivit documentului, in primul tur al alegerilor pentru presedintia Romaniei 33,4% dintre romani l-ar sustine pe Traian Basescu, iar pe locul doi s-ar clasa Mircea Geoana cu 28,5%, urmat de candidatul PNL Crin Antonescu - 14,5 procente.
Independentul Sorin Oprescu ar obtine 8,1% din voturile romanilor, iar pe locul cinci s-ar clasa Corneliu Vadim Tudor, cu 6,1%. George Becali ar obtine 4,6% din sufragii, iar candidatul UDMR, Kelemen Hunor ar obtine 4,3%.
Sondajul mai arata ca, in turul II al alegerilor prezidentiale, daca ar ramane Mircea Geoana si Traian Basescu, candidatul aliantei PSD+PC ar obtine 50,6% din voturi, in timp ce Traian Basescu ar primi doar 49,4%.
Romanii participanti la sondaj sunt, insa, de alta parere atunci cand sunt rugati sa indice persoana care cred ca ar urma sa castige alegerile prezidentiale. Basescu ar obtine 39,1%, Geoana ar fi pe locul doi, cu 19,7%, Crin Antonescu ar fi cotat cu 6,7%, iar Sorin Oprescu ar obtine 6,3%.
Totusi, Basescu este si persoana despre care cei mai multi dintre romani cred ca nu l-ar vota in niciun caz - 34,8%, urmat de Geoana cu 22% si de Antonescu - 17 procente. Presedintele este considerat si principalul vinovat pentru prabusirea coalitiei PSD - PDL - 25,8%, aproape jumatate dintre cei chestionati - 47,4% fiind de parere ca acesta a avut in ultima vreme o pozitie gresita.
Sondajul INSOMAR a fost realizat in perioada 8-11 octombrie 2009, la comanda Realitatea TV, pe un esantion de 1.211 persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de 18 ani si peste. Interviurile au fost realizate in toate judetele tarii si in cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti, fiind incluse in esantion 52 localitati urbane si 51 localitati rurale. Eroarea de esantionare este de + 3%, garantata cu o probabilitate de 95%.