Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de CCSB, Traian Basescu va pierde presedintia Romaniei in turul doi, indiferent de contracandidatul sau.
Actuala situatie din politica si economie nu ii face prea bine presedintelui, iar alegerile prezidentiale se pot dovedi a fi marea cadere a lui Traian Basescu. Pe parcursul ultimelor luni, sansele pentru un nou mandat ale lui Basescu s-au diminuat simtitor, de la 37,5% in luna iulie, la 31 de procente in octombrie.
Potrivit ultimului sondaj CCSB, la prezidentiale in primul tur, desfasurat pe 22 noiembrie, situatia candidatilor sta astfel:
1. Traian Basescu (PD-L) - 31%
2. Mircea Geoana (PSD+PC) - 20%
3. Crin Antonescu (PNL) - 18%
4. Sorin Oprescu (independent) - 14%
5. C.V. Tudor (PRM) - 8%
6. Gigi Becali (PNG) - 6%
7. Kelemen Hunor (UDMR) - 2%
Ceilalti candidati anuntati: Nati Meir (independent), Remus Cernea (Partidul Verde) si Ioan Talpes (independent) ar obtine ZERO procente.
Insa, in turul doi, lucrurile se schimba, iar Traian Basescu se indreapta spre usa din dos a Cotroceniului, insa nu se stie inca in favoarea cui. Sondajul de opinie a intervievat romanii pe urmatoarele scenarii pentru Tur II:
• Traian Basescu vs. Mircea Geoana - intr-o confruntare directa cu presedintele, candidatul PSD ar obtine 53% din voturile alegatorilor, ajungand astfel urmatorul presedinte al Romaniei, pe cand Basescu ar obtine doar 47%.
• Traian Basescu vs. Crin Antonescu - si in aceasta situatie Basescu ar iesi invins si ar obtine doar 46% din voturi, pe cand Antonescu s-ar alege cu restul de 54%.
• Traian Basescu vs. Sorin Oprescu - in acest ultim scenariu propus de CCSB, seful statului ar suferi cea mai dura infrangere, Oprescu obtinand nu mai putin de 57% din voturi, fata de cele 43 de procente care i-ar veni lui Basescu.