Alexandra Svet initiaza prima "grassroots movement" (miscare spontana) de amploare din Romania. In cele ce urmeaza puteti citi relatarile presei despre noua revolutie ce pare sa se infiripe in ultimele zile printre romani. Autoarea manifestului online nominalizeaza 5 oameni pe care ea ii considera competenti si de valoare: Camelia Sucu, femeie de afaceri de succes, muzicianul Damian Draghici, artist premiat cu Grammy, jurnalista Floriana Jucan, Edy Uzunov, proprietarul Regatta si Mihaela Nicola care este antrepenor in PR. Urmatorii pasi sunt: partidul, campania si alegerile prezidentiale din toamna.
"Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!", spune Alexandra Svet, o tanara afacerista, al carei manifest postat online a strans peste 4.000 de sustinatori.
Alexandra stie ce vrea si spune lucrurilor pe nume: "Suntem blocati, inerti, paralizati privind la doua Romanii: Romania LOR - hotii, coruptii, agramatii, tupeistii si Romania NOASTRA - a oamenilor cinstiti, muncitori, pregatiti, integri, capabili, tineri si destepti". Poate ca avem de-aface cu o Ioana d’Arc contemporana, numai ca aceasta tine stindardul ridicat in online.
Alexandra Svet, 30 de ani, detine compania Phoenix Relocation. Ca multi alti romani care nu au curajul sau energia sa spuna, Alexandra s-a saturat de starea de disolutie in care se afla tara noastra, pe de-o parte si din cauza lipsei unui sistem autentic de valori.
Initiativa ei a strans peste 4.000 de sustinatori pe Facebook: "Si tu, si eu cunoastem cel putin cinci oameni inteligenti care ne-ar putea reprezenta mai bine in Parlamentul European decat EBA sau Becali". De ce? Pentru ca "Nu se mai poate asa! Suntem milioane de romani destepti! Bucurestiul nu este Teheran sau Chisinau!". Iar manifestul este strigat "pentru o Romanie de vulturi, nu de struti!".
"Petre Tutea nu a luptat o viata pentru ca d-ra din Bamboo (EBA - n.n.) si un cioban (Becali - n.n.) sa fie alesi sa ne reprezinte in Parlamentul European. Probabil se rasuceste in mormant cand vede un popor cultivat ascultandu-si conducatorii schimonosind cuvinte. Toti cei care au murit la Revolutie nu au facut-o pentru ca noi sa ajungem sa fim batjocoriti si sfidati de doamne cu tupeu ce beneficiaza de bugete de milioane din banii nostri (Ridzi-Udrea n.n.). Avem o responsabilitate fata de cei de dinaintea noastra care au crezut in noi, fata de noi insine si fata de copiii nostri, sa actionam. Ni s-a inculcat ideea ca nu putem face nimic, ca orice tentativa este sortita esecului, ca nu ne putem uni, ca suntem un popor de incapabili! Nu suntem! Trebuie spart acest tipar care le convine de minune analfabetilor si hotilor care ne conduc", spune Alexandra in manifestul postat pe Facebook.
Cu aceasta atitudine, Alexandra a atras atentia presei. Bussiness Standard considera ca gestul ei ar putea deveni prima miscare grassroots de amploare din Romania. Aceasta tanara sustine schimbarea clasei politice si administrative iar in locul celor care ne conduc acum propune oameni de valoare care au demonstrat ca pot construi ceva pe cont propriu si ca pot mobiliza increderea si energiile celor ca ei.
Alexandra da startul si nominalizeaza 5 oameni pe care ea ii considera competenti si de valoare, acesta fiind un exemplu pentru toti cei care ii sustin curajul de a arata ca exista si o alta Romanie. Pe lista ei se afla Camelia Sucu, femeie de afaceri de succes, muzicianul Damian Draghici, artist premiat cu Grammy, jurnalista Floriana Jucan, Edy Uzunov, proprietarul Regatta si Mihaela Nicola care este antrepenor in PR.
"Suntem milioane de romani educati - ne-am tocit coatele pe bancile scolilor, am trecut prin emotiile examenelor, prin stresul sesiunilor, multi am facut Master, Doctorate, in Romania si in strainatate, am visat sa schimbam lumea ca sa ne conduca niste analfabeti acum?". Aceasta este provocarea, ca oamenii care se simt nedreptatiti in acest sistem defect, sa nu mai joace rolul "strutului".
Ce urmeaza? Alexandra Svet nu se opreste doar la o simpla campanie in online: "Am inceput demersurile pentru a infiinta o fundatie care are ca scop gasirea oamenilor de care avem atata nevoie - saptamana aceasta vom face un prim pas, foarte important, acela de a depasi sfera Facebook-ului. Odata identificate persoanele in care avem incredere ca ne pot reprezenta, urmatorii pasi sunt: partidul, campania si alegerile din toamna. Nici mai mult, nici mai putin".
Unii au interpretat aceasta miscare si ca pe o posibila "campanie de imagine", dar cu siguranta gestul ramane notabil si de apreciat.
Concluzia practica dupa lectura celor de mai sus este simpla: una dintre cele 5 persoane nominalizate ar putea candida la prezidentiale. Probabil jurnalista Floriana Jucan.