Societatea are de vineri o noua echipa de conducere, in care se regasesc doi membri importanti ai PD-L Dolj, reprezentanti ai MApN si ai Ministerului Economiei. Voci din aceasta echipa acuza "interese obscure" in privatizarea societatii. Ordonanta de guvern care deblocheaza privatizarea intarzie sa apara.

Avioane Craiova SA are de vineri o noua echipa de conducere. Directorul general al societatii a fost numit Radu Costasuc - salariat al firmei din 1986 si director tehnic din iunie 2007. Consiliul de Administratie (CA) este compus din Aurel Cazacu, presedinte - director al Directiei Productiei de Aparare din cadrul Ministerului Economiei (ME), Gheorghe Preotu, Ionel Pana, Aurel Gangu si Adriana Vlageo-iu. Valentin Bernovschi, fostul director si coordonator al programului IAR - 99 Soim, isi depusese demisia de ceva vreme. Aurel Cazacu, fost director al Romtehnica SA - traderul de armament al MApN - si Romarm SA, ar fi fost implicat si in relatii obscure cu KGB, fiind la un moment dat monitorizat de contraspionajul militar - scrie presa centrala. Gheorghe Preotu si Ionel Pana sunt membri PD-L si consilieri judeteni din partea acestei formatiuni politice. Preotu are si firma de consultanta Previmet Impex SRL Craiova si a fost in decursul timpului director la Sidex Galati si Tufon SA Craiova in guvernarea PSD. Ionel Pana a fost si el director in cadrul CEZ Romania, de care s-a despartit. Adriana Vlageoiu si Aurel Gangu reprezinta MApN.

Avem investitor, cautam guvern

Noul director al societatii si voci din CA acuza la unison "interese obscure" in privatizarea Avioane Craiova. "Parca cineva ar vrea sa impiedice privatizarea. Desi oamenii politici ne fac promisiuni, cei care plimba hartiile de care avem nevoie cred ca au ceva impotriva. Altfel nu se explica. In prezent, doar 170 de persoane sunt la munca, ceilalti sunt acasa. Pe 18 martie trebuia sa se plateasca salariile pe februarie. Nu s-a virat nici un ban, pentru ca nu sunt. Italienii de la Alenia Aeronautica ne-au asigurat ca vor sa ne preia, dar se intreaba de ce guvernul nu publica ordonanta de care avem atata nevoie", a spus Costasuc. Reamintim ca Avioane Craiova SA a fost transferata la inceputul lui 2009 in subordinea Ministerului Economiei, dar de privatizare ar trebui sa se ocupe institutia care a demarat procesul, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pentru aceasta, este nevoie de o hotarare de guvern, care nu mai apare. Saptamana trecuta, o delegatie a italienilor de la Alenia Aeronautica trebuia sa viziteze fabrica, insa nu a primit acreditare de la minister. Ionel Pana, membru nou al CA, acuza si el aceleasi interese obscure. "Alenia Aeronautica este ultima solutie, care nu trebuie ratata. Nu stiu ce face guvernul. Este posibil sa vrea cineva sa franeze privatizarea. Nu este normal ca o hotarare de guvern anuntata sa nu apara nici pana acum. Cata rabdare sa mai aiba si italienii? Daca nu se rezolva, eu imi dau demisia", a spus Ionel Pana.