Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat luni ca in acest moment are "mari rezerve" in a candida la alegerile prezidentiale din acest an, in contextul in care "PSD are o pozitie secundara in Guvern si intr-o alianta controlata si coordonata de Traian Basescu".
Intrebat daca mai candideaza la alegerile prezidentiale, in conditiile in care, dupa cum spunea, PSD risca sa se afle intr-un raport de subordonare fata de Traian Basescu, Nastase a raspuns ca are rezerve sa se angajeze intr-o astfel de campanie. "In acest moment, am rezerve a ma angaja intr-o astfel de campanie, pentru un motiv foarte simplu. In masura in care Traian Basescu are toate parghiile de putere pentru a sustine o noua campanie, de la cele financiare, pana la altele mai complexe, in conditiile in care PSD guverneaza cu PDL, elementele de diferentiere ar fi extrem de complicate: in ce masura ai putea sa reprezinti o alternativa, in conditiile in care partidul tau merge impreuna (cu Traian Basescu, n.r.), colegii sunt impreuna la sedintele CSAT, la reuniuni interne si internationale?!", a spus Nastase. El a opinat ca, in astfel de conditii, un candidat al PSD nu ar avea foarte mari sanse. "Mai este insa timp pana la o decizie finala, care se va lua intr-un Congres. In functie de circumstantele de la acel moment, voi lua si eu o decizie", a precizat Nastase, la Parlament.
Mai multi presedinti de filialele judetene PSD din Moldova i-au cerut presedintelui partidului, Mircea Geoana, sa candideze la alegerile prezidentiale din 2009, au declarat surse din partid. Lui Geoana i s-a sugerat, de catre mai multi presedinti de organizatii judetene din Moldova, la reuninea de la Iasi a conducerii partidului cu filialele din Moldova, sa candideze la alegerile prezidentiale.
Sursele citate au mentionat ca Geoana nu a refuzat sugestia, insa nici nu a exprimat fara echivoc un accept in acest sens.
Potrivit acelorasi surse, PSD intentioneaza sa comande, la inceputul primaverii, un sondaj de opinie la nivel national pentru a stabili care dintre potentialii candidati la prezidentiale ar avea mai multe sanse la alegerile din toamna lui 2009.
Potrivit Statutului PSD, candidatul partidului la alegerile prezidentiale este votat de catre Congresul PSD.