Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat joi pentru Mediafax despre mentinerea lui Daniel Morar in functie, ca Traian Basescu doreste sa-si mentina "haitasii" la DNA si sa creeze, prin intermediari, o imagine buna institutiei, intr-un an cu campanie electorala prezidentiala.
Nastase a comentat, astfel, afirmatiile facute de noul presedinte al CSM, Virgil Andreies, la Realitatea Tv, potrivit caruia perceptia asupra activitatii DNA este foarte buna, mentalitatile cu privire la institutie schimbandu-se dupa ce a venit Daniel Morar la conducerea acesteia. "Domnul Virgil Andreies este un om foarte serios. Dansul a fost numit presedinte al CSM, si nu sef la IMAS sau la CURS, care sunt institute de sondare a opiniei publice. Nu stiu de unde are dansul datele respective", a precizat Nastase. El a aratat ca, probabil, afirmatiile lui Andreies sunt legate de controalele permanente ale CSM la DNA, care au fost discutate si rediscutate si - din cate rezulta din presa - concluziile au fost adeseori "facute" mai blande.
Nastase a spus, totodata, ca in august 2008, in momentul in care s-a incheiat mandatul lui Morar, "fostul ministru liberal al Justitiei", (Catalin Predoiu, n.r.) a cerut in mod categoric inlocuirea lui Morarm pentru anumite argumente pe care le-a spus public. "E adevarat ca apare din nou o dragoste si o admiratie nebuna pentru domnul Morar. In momentul de fata vad ca si domnul ministru Predoiu inclina sa il numesca din nou, acum, desi la deznumit in august anul trecut. E probabil o explicatie pe care eu nu o cunosc", a spus Nastase.
Fruntasul PSD a adaugat ca, daca ar fi gaseasca o explicatie, aceasta ar tine de "circuitul nastrusnic in zona interna, de interese de manipulare a Justitiei, in anul electoral prezidential, cu informatii care sunt trimise in zona functionarimii de la UE, ca dupa aceea sa fie introduse in tot felul de hartii ale UE, pentru a fi preluate, ca argumente de autoritate, in plan intern". "Traian Basescu, in anul campaniei electorale prezidentiale, vrea sa aiba in continuare haitasii in zona DNA si, prin intermediari, incearca sa creeze si imagine, si miscare", a subliniat Nastase.
El a adus in discutie, in acest sens, dosarul "facut cu eludarea prevederilor Constitutiei", prinvind campania electorala prezidentiala si parlamentara din 2004. "In acel dosar sunt trecuti, din informatiile mele, pentru audiere la Inalta Curte, in jur de 700 de martori. In momentul in care sunt 700 de martori, la Inalta Curte - cu o singura sedinta pe luna, 10 audieri maximum la o sedinta - asta ar insemna 70 de luni, deci 5-6 ani", a spus Nastase. "Deci asta-i smecheria cu baietii de la DNA. Nu vor sa ma condamne pe mine pentru pixuri si caciulite, ca stiu ca presedintele de partid nu semneaza hartii si stiu ca eu nu am nicio treaba cu povestea asta. Ideea este ca patru ani sa ma tina sub aceasta umbrela de suspiciune", a adaugat Nastase. El a conchis ca ii este foarte greu sa creada ca DNA poate sa se bucure de o imagine buna, in conditiile in care problemele de Justitie din Romania pe care le rezolva DNA sunt legate de termopanele de la apartamentul sau.