Complicatul sistem de vot uninominal i-a scos din sarite pe unii candidati, care au depus contestatii la Biroul Electoral Central, in speranta ca renumararea voturilor anulate i-ar putea propulsa in postura de castigatori.

Conform algoritmului stabilit de sistemul de vot uninominal, cei mai multi parlamentari vor reveni aliantei PSDAPC (5 deputati si 2 senatori), urmati de PD-L (3 deputati si un senator) si PNL (un deputat si un senator). Cum am ajuns la acest calcul? Biroul Electoral Judetean Galati a stabilit un coeficient electoral al judetului prin impartirea numarului total de voturi valabil exprimate la numarul de mandate de senator sau de deputat care revin judetului. Apoi, numarul de voturi obtinute in circumscriptia electorala s-a impartit la coeficientul electoral al judetului. Complicat, nu? In prima etapa si-au obtinut mandatele social-democratii Gheorghe Saghian (la Senat), Dan Nica, Viorel Stefan si Bogdan Ciuca (la Camera Deputatilor). In etapa a doua, redistribuirea voturilor i-a adus in postura de castigatori pe Laurentiu Chirvasuta (PSDAPC), Marius Necula (PD-L) si Paul Ichim (PNL) pentru Senat, in timp ce in Camera Deputatilor vor intra Mircea Toader (PD-L), Florin Paslaru (PSDAPC), Lucretia Rosca (PSDAPC), Victor Paul Dobre (PNL), Mihail Boldea (PD-L) si Carmen Axenie (PD-L).

Marii perdanti ai alegerilor parlamentare

De departe, cea mai rasunatoare infrangere a suferit-o fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, aspect de care aminteam si in materialul de ieri. Acesta a ocupat doar locul trei in Colegiul 1 pentru Senat, cu doar 27% din voturi. Acelasi lucru se poate spune si despre fostul senator al Partidului Romania Mare, Caron Dina, al carui rezultat se inscrie practic in trendul partidului la nivel national, acesta obtinand putin peste 3% din sufragii cu 2.084 de voturi in Colegiul 3 pentru Senat. Un rezultat surprinzator s-a inregistrat si in cazul fostului deputat Aurel Nechita, care nu a reusit sa intre in Parlament, desi a castigat alegerile in Colegiul 9 cu aproape 45% din sufragii. El s-a aratat extrem de nemultumit de scorul obtinut, acesta fiind si motivul pentru care a formulat o contestatie la Biroul Electoral Central. Nechita a cerut reverificarea buletinelor de vot anulate intrucat ar putea obtine pragul de 50%A1 cerut de lege. In situatia in care va fi admisa, contestatia social-democratului ar da peste cap redistribuirea voturilor.

Si "anonimii" vor deveni parlamentari

Alegerile uninominale au reconfirmat cateva persoane cu notorietate in Parlamentul Romaniei. Este vorba de Mircea Toader, Victor Paul Dobre, Dan Nica, Viorel Stefan sau Bogdan Ciuca. Noutatile vin din partea PSDAPC, care va fi reprezentat in Senat de Gheorghe Saghian, ce a ocupat in urma cu cativa ani functia de director al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati. PD-L l-a propulsat in Camera Deputatilor pe Mihail Boldea, care este de profesie avocat, iar PSDAPC vine cu Florin Paslaru, fost director al Administratiei Domeniului Public Galati si in prezent consilier local. Liberalii au mizat pe doctorul Paul Ichim, ce a ocupat in trecut postul de director al Directiei de Sanatate Publica Galati, si au castigat.