Ministrii democrati si-au facut ieri, la ministere, bilantul mandatelor pe care le incheie. Nici sefii de agentii sau de autoritati din subordinea Guvernului nu se simt prea bine in aceasta perioada. Mai jos, in teritoriu, directorii sustinuti de PD au framantarile lor: raman pe functii si simpatizeaza cu alte partide sau raman aproape de PD si lasa, intr-un fel sau altul, scaunele libere. La fel, primarii si consilierii locali racolati de PD sunt pe cale sa sara in barcile din care au plecat initial.

Radu Berceanu a vorbit ieri despre temerile democratilor legate de urmarile remanierii. El a aratat ca venirea noul ministru la Transporturi va insemna excluderea din minister a tuturor celor care au avut legatura cu PD sau cu el personal. "Noul ministru ii va da afara pe toti cei care au avut vreo atingere cu persoana mea sau cu partidul PD", a declarat Radu Berceanu la ultima conferinta in calitate de ministru la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Berceanu a precizat ca cei doi secretari de stai ai PD din minister sigur vor fi trimisi la plimbare, ca si toti directorii de companii pusi la recomandarea democratilor, dar ca noul ministru al Transporturilor "sigur nu-i va da afara pe cei din PSD".
Ministrii democrati au dorit sa-si incheie mandatul prin realizarea unui bilant al activitatii. Anca Boagiu s-a declarat mandra ca, sub ministeriatul sau la MIE, s-a produs aderarea la UE. "Ma bucur, pe de alta parte, ca acest minister va fi preluat de o persoana care cunoaste problematica unor regiuni. Sper ca domnul Borbely va sti sa valorifice aceasta experienta si in ceea ce priveste restul de regiuni din Romania, unde comunitatile sunt majoritar romanesti", s-a referit Boagiu la succesorul sau UDMR-ist. Gheorghe Barbu, la Ministerul Muncii, a aratat ca a reusit, in doar doi ani, sa realizeze o mare parte din programul de guvernare propus pentru cei patru ani de mandat si a apreciat colaborarea cu premierul. "Daca nu aveam sprijinul premierului, multe dintre lucrurile acestea, care presupun bani, nu se puteau face", a preciat Barbu. De la Educatie, Mihail Hardau s-a declarat si el mandru de mandatul sau si a tinut sa transmita succesorului un avertisment. "Unul dintre cele mai mari pericole pentru un ministru il reprezinta voluntarii si atotstiutorii. Ei se pricep la toate si au mereu toate solutiile in maneca", a subliniat Hardau.

Demisii la agentii si autoritati locale

La momentul remanierii, PD detinea controlul in 21 de agentii si alte autoritati aflate in subordinea Guvernului sau a prim-ministrului. Desi sunt considerate inferioare functiilor de secretar de stat, posturile de conducere din unele agentii sunt la fel de dorite. Un exemplu concludent poate fi cel al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, cea care reprezinta interfata dintre minister si firmele care construiesc viitoarele coridoare autostradale sau le repara pe cele existente. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ca ii va inmana personal premierului Tariceanu demisiile secretarilor de stat democrati, dupa ce noul Guvern va depune juramantul in fata presedintelui Romaniei. Presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Seitan, a declarat deja ca isi va inainta demisia impreuna cu toti ceilalti secretari de stat membri ai PD. El a lasat sa se inteleaga ca nu va schimba partidul politic pentru a ramane la conducerea institutiei. Pe langa presedintele CNPAS, din structura Ministerului Muncii vor mai pleca trei secretari de stat si doi presedinti de agentii nationale.
PD detine si in teritoriu o armata considerabila de apropiati ai partidului. Dupa negocierea la sange care s-a desfasurat in interiorul coalitiei guvernamentale democratilor, in fiecare judet al tarii cate 30 de directori si adjuncti numiti pe baza algoritmului politic, de la Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Agricola sau cea Sanitar-Veterinara si pana la Inspectoratul Teritorial de Munca, Agentia Domeniilor Statului sau Casa de Sanatate. La Prahova, PD a anuntat deja ca sefii directiilor de servicii descentralizate sustinuti de partid nu vor demisiona din functiile pe care le detin, motivand ca acestia au dat examen pentru ocuparea posturile respective.