Plenul Senatului a respins ieri, cu 48 de voturi "impotriva", 6 voturi "pentru" si 6 abtineri, proiectul de lege privind adoptarea ordonantei de urgenta care marea salariul reprezentantului Romaniei la SECI de la Viena la 8.000 de euro lunar.

Reprezentantul SECI al Romaniei la Viena este fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu. El a ocupat aceasta functie si inainte de a fi ministru de Externe, iar dupa demisia din aceasta functie a revenit in postul de la SECI. Ieri, comisia de politica externa din Senat a adoptat un raport de respingere pentru proiectul de lege care prevede o modificare salariala a titularului functiei de reprezentant special SECI al Romaniei la Viena, prin cresterea coeficientului de ierarhizare de la 4,20 la 8,00, respectiv cresterea salariului in valuta cu 2.508 euro.

"Exil de aur la Viena"

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, a declarat ca raportul de respingere a proiectului de lege are ca motivatie faptul ca Mihai Razvan Ungureanu a dorit "sa-si creeze un exil de aur la Viena". "Sfidand orice regula de bun-simt si de decenta fata de banul public, acesta incearca sa-si faca prin ordonanta de urgenta pentru o singura persoana un exil de aur la Viena, care ar costa buzunarul contribuabilului roman intre 10.000 si 15.000 de euro pe luna", a declarat Geoana. "Nu este acceptabil sa cream statut unic la o organizatie care este defuncta, nu mai exista, mai ales ca timp de 2 ani nu a fost desemnat nimeni sa-l inlocuiasca pe domnul Razvan Ungureanu si nu a fost nevoie de nimeni sa ne reprezinte la Viena", a explicat Geoana votul Comisiei de politica externa.

"O magarie"

La randul sau, senatorul PNL Mihai Lupoi a aratat ca acest proiect de lege este "o magarie", iar marirea salariala pentru acest post "a incercat sa fie promovata si la legea salarizarii personalului din MAE".
"Am respins atunci propunerea ca doamna Simona Marinescu, aflata la Bagdad, sa castige de doua ori mai mult decat ambasadorul de la Bagdad, desi se aflau in aceleasi conditii de pericol. Tot atunci s-a facut un articol pentru domnul Ungureanu, care mai intai a fost pe la pionieri, apoi a batut la usa PRM-ului si ii amintesc ca a discutat atunci cu mine, apoi a intrat in PNL. Acum, a plecat din PNL si vrea sa-si ia si lada de zestre cu el", a declarat Mihai Lupoi.