Pescarusul Jonathan Livingston, de Richard Bach
Richard Bach prezinta destinul pescarusului Jonathan, care, spre deosebire de celelalte pasari din Stol, are idealuri marete.
- Cei mai multi pescarusi nu cauta sa invete decat elementele de baza ale zborului-cum sa ajunga de pe mal pana la hrana si inapoi.Pentru cei mai multi pescarusi, nu zborul conteaza, ci hrana. Dar pentru acest pescarus, zborul era totul, nu hrana. Cand a fost chemat in Consiliu, Jonathan se astepta sa fie felicitat pentru impecabila tehnica de zbor si pentru viteza pe care o atinsese cu greu. Dar, vazandu-se in Centru, a realizat ca il asteapta o condamnare si, cel mai rau, o excludere, lucru care s-a si intamplat. Pescarusul, acum un proscris, avea sa isi petreaca restul zilelor izolat de stol, pana cand, doua pasari asemenea lui, dar cu mult mai stralucitoare, au venit, purtandu-l dincolo de Pamant, in Ceruri.
- Se poate mai mult, Jonathan. Pentru ca te-ai desavarsit. Ai terminat o scoala, acum e timpul sa incepi alta.
In noua existenta, Jonathan va cunoaste mentori si isi va perfectiona zborul, ajungand, la randul sau, profesor pentru alti pescarusi pe care ii va lua chiar din Stolul care, candva, il renegase. Proscrisii asemenea lui invata una dintre cele mai importante lectii ale zborului lor, pe care, subtil, autorul il adreseaza cititorului:
- Fiecare dintre noi este, in adevar, o idee a Marelui Pescarus, o idee de libertate, le spunea Jonathan seara, pe plaja, si zborul perfect este numai un pas in directia exprimarii adevaratei noastre naturi. Trebuie sa inlaturam tot ce ne poate limita.
Pentru ceea ce pare o putere extraordinara, cat si pentru gestul sau de a ierta cardul care aproape ca l-a ucis , Jonathan va fi privit ca un ales, ca fiul Marelui Pescarus. De aici, intreaga semnificatie cu tenta religioasa, filosofica a operei, cel putin asa cum am interpretat-o si, totodata, cum am inteles-o eu. Dar, pentru ca eu am avut privilegiul de a nu avea niciun indiciu asupra mesajului si pentru ca vreau sa va las liberi sa il intelegeti singuri, nu vreau sa explic simbolurile si aluziile din roman. Cu toate acestea, daca aveti curiozitatea si rabdarea de a citi, mi-ar placea sa imi scrieti cum ati interpretat voi opera si, poate, va voi dezvalui si eu ideea mea. O carte cu esenta, dar al carei sfarsit, cred eu, a fost prea brusc. Mi-ar fi placut ca autorul sa insiste putin asupra anumitor idei si intamplari, fara a da impresia ca l-a cuprins plictiseala. Cu toate acestea, cartea ramane o poveste inteleapta, intrucatva trista, dar inteligent scrisa, despre fiinta care tinde sa isi depaseasca limitele, idealurile sale prea mari pentru o lume prea mica indepartand-o de semeni.

Puteti citi Pescarusul Jonathan Livingston de Richard Bach, in format pdf, aici:
https://msbook.pro/102-pescruul-jonathan-livingston-de-richard-bach-pdf.html

(Sursa: msbook.pro)