Pasarea Maiastra a lui Constantin Brancusi: Forma unica a perfectiunii
Pasarea maiastra izvoraste dintr-o legenda populara romaneasca foarte cunoscuta, in care Fat Frumos este condus de catre o pasare maiastra spre castelul din padure unde se afla inchisa frumoasa din poveste. Pasarea Maiastra nu este o pasare oarecare ci este o regina a pasarilor dintr-un Taram magic si in acest fel ea reprezinta simbolul eliberarii, victoriei si bucuriei.
Constantin Brancusi a sculptat Pasarea maiastra in 29 de variante intre anii 1910-1944 ceea ce reflecta locul central in preocuparea sa de a reda esenta zborului intr-o forma statica perfect echilibrata. Este o pasiune care tinde catre perfectiune si reflecta aspiratia lui Brancusi catre transcendenta si spiritualitate.
Sculpturile din seria Pasarea Maiastra prezinta un grad de stilizare si sintetizare a detaliilor care difera de la o lucrare la alta, a caror profil trec printr-o lungire progresiva atingand limita sfidarii legilor de rezistenta a marmurei, pana cand ating perfectiunea unui simbol.
Pasionat de zbor, Brancusi visa inaltarea sculpturii dincolo de pamant, spre o eterna eliberare. La inceput foloseste mult, ca sursa de inspiratie, arta populara romaneasca si chiar folclorul, dar cu fiecare versiune noua se indeparteaza progresiv de imaginarul folcloric conturandu-se progresiv viziunea stilizata.
Brancusi isi prezinta lucrarea Pasarea Maiastra, alaturi de Muza adormita si Domnisoara Pogany, publicului american cu ocazia Expozitiei Internationale de Arta Moderna de la New York in 1913. Operele sale au fost foarte bine cotate in America unde poetului formelor cioplite, mai ales sculpturile din renumita serie Pasarea Maiastra.
In 2005, in cadrul unei licitatii in America, opera lui Brancusi Pasare in spatiu s-a vandut la o suma exorbitanta de 27,5 milioane de dolari.
Multe proiecte din ciclul de pasari monumentale nu s-au mai realizat, asa cum este cea pe care o visa in varful coloanei fara sfarsit sau cea pentru piata din fata cladirii Rockefeller, si multe altele.

(imperialtransilvania.com)