Recent, Artmark Historical Estate a lansat in cadrul unei conferințe de presa Raportul de Piata 2018 - o analiza a situației actuale a patrimoniului construit si a potențialului investitional al acestuia.
Cu aceasta ocazie, reprezentanții companiei au anunțat intrarea si pe segmentul de proprietați contemporane, dedicat tranzacțiilor cu imobile de lux nou construite.
Obiectivul Raportului de Piata realizat de ArtmarkHistoricalEstate este sa prezinte situația actuala a cladirilor istorice si artistice (clasate ca monumente istorice sau nu), pentru a genera interesul comunitatii de business asupra acestui segment special al pieței imobiliare. Prin conversia cladirilor in centre rezidentiale, birouri sau spații cu diferite funcțiuni culturale, patrimoniul imobiliar poate fi salvat de la degradare si reinclus in circuitul public.
Nici o companie de consultanta imobiliara nu a incercat pana acum sa colecteze informații relevante despre aceste proprietați, pentru a inregistra si ințelege evoluția si tendintele acestui segment de piata si pentru a observa daca eforturile de a le reinclude in circuitul public au sau nu succes. Experiența piețelor mai mature care beneficiaza de un patrimoniu construit semnificativ si o abordare profesionista demonstreaza ca integrarea monumentelor de arhitectura este posibila si fezabila si contribuie la caracterul si personalitatea zonei.
Raportul realizat de ArtmarkHistoricalEstate ofera o analiza a situației actuale a cladirilor istorice din Romania, cu exemple de transformari de successi informații grupate pe regiuni: categorii de pret, numar si tipuri de monumente istorice, oportunitati de investitie. Secțiunea de opinii de la specialisti in domeniu prezinta cadrul legislativ pentru tranzacțiile cu proprietati istorice, iar piața rezidentiala de lux din Bucuresti este analizata intr-un capitol distinct: istoric, oferta, cerere, preturi si tendinte pentru aceasta nisa.
Monica Barbu, CEO ArtmarkHistoricalEstate, a declarat:
Cenusareasa a pietei imobiliare, segmentul de proprietați istorice si artistice nu doar ca nu genereaza acelasi interes din partea dezvoltatorilor de proiecte ridicate de la zero, dar nici nu beneficiaza de aceeasi expunere pe piata. ArtmarkHistoricalEstate isi propune sa reatraga atentia publica asupra acestui segment de pe piata imobiliara. Proprietati valoroase precum palate,castele, conace si vile vechi de secole, multe dintre ele repere in Lista Monumentelor Istorice, pot fi readuse la viata prin conversii de succes in noi functiuni: birouri, hoteluri, centre de evenimente, retail etc.
Pana de curand, Romania nu a avut dezvoltatori rezidențiali interesati de conversiile cladirilor istorice de dimensiuni medii si largi. Disponibilitatea limitata de teren in cadrul orasului este insa unul dintre motivele care a determinat o schimbare. Pe masura ce orasul se confrunta cu trafic si aglomeratie tot mai mari, proprietatile vechi din oras sunt mult mai atractive decat proprietațile situate la periferie.
Constantin Prisecaru, Managing Partner Artmark Historical Estate, a declarat:
Prin implicarea in segmentul de proprietați contemporane, ne propunem sa oferim clientilor nostri accesul la proprietați recent construite (apartamente din imobile deosebite, penthouse-uri, resedințe de vacanta etc.), care se incadreaza in standardele de lux.
Intr-o piața invadata de constructii noi, este necesara selectarea lor de catre specialisti si definirea unui standard inconsiderarea unei proprietati de lux.
Desi persoanele cu disponibilitati financiare ridicate au inceput sa investeasca in alte segmente de lux, zona imobiliara ramane cea mai importanta pentru plasarea veniturilor, arta fiind pe poziția a doua. O casa de lux nu este completa fara expunerea de obiecte de arta. Ca parte a grupului Artmark, ce domina piata de arta din Romania, Artmark Historical Estate are acces la o ințelegere profunda a obiceiurilor de consum ale investitorilor din segmentul de lux, ce repartizeaza riscurile si incearca diferite produse de investitii, de la obiecte de arta la imobiliare.
Parte a grupului Artmark (unul dintre cei mai importanți promotori ai artei romanesti de patrimoniu si contemporane), divizia Artmark Historical Estate s-a inființat in 2014 si ofera accesul clientilor la un segment special pe piata imobiliara: proprietați istorice si artistice precum palate, castele, cetați, conace si vile vechi de secole, repere in Registrul Monumentelor Istorice. Creata dupa modelul marilor Case internationale de licitații, Artmark Historical Estate isi asuma misiunea de a promova si salva patrimoniul cultural construit al Romaniei.
www.artmarkhistoricalestate.ro