In urma cu 5 ani, la Institutul Cultural Roman din Bucuresti (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti) am vazut o expozitie cu totul si cu totul originala. Expozitia se chema Cartile de la Vidra - Plangand de-atata frumusete. Autoarea Cartilor de la Vidra este poeta Carolina Ilica. De ce mi-am adus aminte acum, dupa atata timp, de aceasta expozitie si de Carolina Ilica? Pentru ca zilele acestea m-am gandit deseori la mama mea, scriitoarea Areta Sandru. Mama mea a fost colega cu Carolina Ilica la Scanteia Tinteretului, la SLAST (suplimentul literar al ziarului) si foarte scurta vreme la Tineretul Liber. Am scris foarte scurta vreme pentru ca mama mama mea a murit in luna mai a anului 1991.
Dar sa revin la expozitia din 2014. De ce am crezut atunci - si cred si azi - ca a fost o expozitie cu totul si cu totul originala? In primul rand pentru ca expozitia de acum 5 ani era dedicata memoriei mamei poetei, Mager Victoria-Valeria (din satul Vidra). Si in al doilea rand, pentru ca poeziile erau scrise nu pe hartie, ci incizate pe lut sau lemn, pictate sau brodate pe lana, pe borangic sau pe stergare vechi. Incepand din 2006, Carolina Ilica a expus o serie de 12 Carti Neconventionale (Cartile de la Vidra - Plangand de-atata frumusete; Cartea de Lut; Cartea de Lana; Cartea de Lemn; Cartea de Borangic; Cartea de Lacrimi etc.), utilizand pentru versurile sale alte suporturi materiale decat hartia. Cartea de Lut(2006) contine versuri dedicate locului natal, incizate pe ceramica in forme asemanatoare tablitelor de la Tartaria de pe Mures. Cartea de Lana (2007) utilizeaza un alt material traditional si contine poezii brodate sau pictate pe lana, impodobite cu stravechi sorturi femeiesti din costumul popular banatean de sarbatoare. Cartea de lemn (2008) aduna poezii crestine folosind ca suport obiecte traditionale din lemn din diferite zone romanesti. Cartea de Lacrimi (2011) contine elegii inchinate mamei poetei, brodate pe vechi stergare din casa natala din Muntii Apuseni.

xxx

Carolina Ilica face parte din societati culturale si academii internationale (din India, S.U.A., Romania, Franta); membru de onoare al unor Asociatii de Scriitori (Muntenegru, Republica Macedonia, Canada), vicepresedinte al Congresului Spiritualitatii Romanesti (Alba Iulia - unde se intalnesc, anual, reprezentantii comunitatii romanesti din toata lumea); membru corespondent al Centrului European de Arta (Atena); Ambasador de Onoare pentru Cultura al Fundatiei Naaman (Liban); singura femeie membru al Ordinului Cavalerilor Danubieni (Galati). Carolina Ilica este membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania (1975) si a lansat pana in prezent 30 de carti de poezie (din care 10 selectii tematice sau antologii critice). In anul 1997, a fondat, impreuna cu scriitorul Dumitru M. Ion, Academia Internationala Orient-Occident; este director artistic si vicepresedinte al acestei organizatii culturale; director artistic si presedinte al Juriului Festivalului International Noptile de Poezie de la Curtea de Arges (17 editii pana in prezent, cu participarea a peste 1000 de poeti si oameni de cultura din cca. 30 de tari anual).