Active News: Acad. Razvan Theodorescu: Romania este o tara a Rasaritului, nu avem nimic in comun cu lumea protestanta si catolica (Autor: ANDREI NICOLAE)
Romania este o lume a Rasaritului, iar viitorul nostru nu poate fi altul decat al locului unde ne aflam, in Europa Orientala, a declarat joi vicepresedintele Academiei Romane, Razvan Theodorescu, in cadrul unei dezbateri desfasurate la fundatia lui Adrian Nastase, informeaza Hotnews. Pozitia fostului ministru al Culturii nu este cu nimic noua, fiind enuntata si de marele istoric Nicolae Iorga in celebrul volum Bizant dupa Bizant. Academicianul a vorbit despre pozitionarea sociala si istorica a tarii noastre.
- Noi suntem o lume a Rasaritului. Ca e bine, ca e rau, asa ne-a asezat Dumnezeu si mentalul nostru este un mental oriental, a afirmat Theodorescu, potrivit Agerpres.
El a vorbit si despre tendintele din aceasta parte a lumii.
- Rasaritul Europei, din care noi facem parte, Rasaritul acesta este foarte putin iubitor de democratie. Este foarte iubitor de autocratie, spre deosebire de lumea cealalta, occidentala, a spus Theodorescu.
Totodata, el a subliniat si influentele din aceasta parte a continentului.
- Multi m-au etichetat atunci cand am vorbit despre cei doi mai jucatori europeni care sunt in afara Uniunii Europene si de care nu poti sa nu tii seama - cei doi jucatori de traditii imperiale, de traditii absolutiste, cei doi jucatori care se numesc pe de o parte Rusia lui Putin si Turcia lui Erdogan, a adaugat academicianul.
El a afirmat ca Romania nu poate fi cuprinsa in zona Europei Centrale pentru ca traditiile acestei lumi nu au nimic in comun cu noi.
- N-avem ce cauta in Europa Centrala, in Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Zweig, a lui Kundera. Aia este o alta lume, este lumea austrocratiei, o lume de alte traditii, cu care noi nu avem nimic in comun, lumea protestanta si lumea catolica, extrem de respectabile, datatoare de masura pentru Europa Occidentala si pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrala, a evidentiat el. In acest context, el a vorbit despre perspectivele tarii noastre.
- Trebuie sa ne gandim putin cum ne gestionam viitorul. Viitorul nostru nu poate fi altul decat al locului unde ne aflam, in Europa de Sud-Est, in Europa Orientala, in relatii excelente cu cealalta Europa, cu care, intamplator, institutional, ne invecinam. Si e bine ca ne invecinam, intr-un fel, a mai spus Razvan Theodorescu.
Dezbaterea Intre unitate si contradictie: cele doua Europe, ce a avut loc la sediul Fundatiei Europene Titulescu, a fost moderata de presedintele fundatiei, Adrian Nastase.