Rock House Events a celebrat duminica, 27 ianuarie 2019, la Palatul Cesianu-Racovita, Ziua Culturii Nationale printr-un eveniment unic dedicat caietelor lui Mihai Eminescu care a inclus premiera filmului documentar artistic Cufarul (regia Cristian Radu Nema si Mimis Ravanis), un spectacol de muzica si poezie, o sesiune de dezbateri tematice. Au participat academicianul Alexandru Surdu, actorii Dorel Visan si Cristian Motiu, eminescologul Nicolae Georgescu, criticul literar Mircea Colosenco, actorul Mitica Popescu si interpreta de jazz Luiza Zan acompaniata de pianistul Albert Tajti. Evenimentul s-a bucurat de sustinerea Cramelor Alira.
Descifrarea si editarea manuscriselor lui Eminescu reprezinta un moment de glorie al culturii romanesti. S-au scris mai multe articole despre acest subiect si cu toate acestea, publicul larg nu cunoaste importanta pentru cultura romaneasca a cercetarii si facsimilarii celor 44 de caiete ale poetului aflate la Biblioteca Academiei Romane.
Filmul Cufarul este un documentar artistic care isi propune sa raspunda intrebarea Ce sunt caietele lui Eminescu?.
Actorii Ion Caramitru si Cristian Motiu ii poarta pe spectatori prin lumea fascinanta a tineretii eminesciene unde poetul insotit de cufarul sau cu manuscrise calatoreste spre Viena,Berlin sau Bucuresti.
Filmul poarta semnatura regizorilor Cristian Radu Nema si Mimis Ravanis care s-au bucurat de privilegiul de a filma cufarul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatal sau Gheorge Eminovici.
Filmul a fost realizat cu sprijinul stiintific al academicianului Alexandru Surdu care a studiat pret de mai multi ani impreuna cu filosoful Constantin Noica caietele lui Eminescu.
”Caietele lui Mihai Eminescu reprezinta laboratorul de creatie a celei mai elevate constiinte de cultura pe care a dat-o acest popor si merita o atentie deosebita in preocuparile culturale actuale. Ideea acestui eseu cinematografic a survenit dupa rasfoirea manuscriselor facsmilate ale lui Mihai Eminescu la sala de lectura a Bibliotecii Academiei Romane. Imaginile paginilor de manuscris mi-au adus aminte de un film vazut recent in cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre filmul Livre d'images al cineastului Jean Luc Godart. Modalitatea in care regizorul a incercat sa surprinda o lume intreaga in imagini care aparent nu au o legatura explicita mi s-a parut fascinant si am considerat ca s-ar putea face un film despre caietele lui Eminescu in care sa prezentam publicului aceasta carte a imaginilor si gandurilor eminesciene, spune Bianca Beatrice Michi, scenarista filmului.
Dupa proiectia filmului documentar, spectatorii s-au bucurat de o serie de alocutiuni tematice sustinute de academicianului Alexandru Surdu , Presedintele Sectiei de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Romane urmat de interventii prof. Nicolae Georgescu, renumit eminescolog si de cele ale lui Mircea Colosenco, critic literar si bibliograf.
In cadrul unui recital inedit actorul Dorel Visan a dezvaluit publicului relatia mai presus de cuvinte a sa cu opera eminesciana, fiecare spectacol transformandu-se aproape intr-o liturghie dedicata poetului etern.
La finalul serii, artista Luiza Zan acompaniata de pianistul Albert Tajti au adus pe scena, pe langa alte bijuterii muzicale, doua ilustratii jazz ale poemelor eminesciene Lacul si Floare albastra, piese in prima auditie dedicate exclusiv acestui eveniment.
Evenimentul s-a desfasurat intr-o atmosfera care reconstituie eleganta Bucurestiului de la sfarsitul secolului XIX unde invitatii au avut ocazia sa deguste aromele rafinate ale vinurilor Cramei Alira. Evenimentul face parte din proiectul cultural Cuvant, rostire, manuscript " despre Eminescu si Constantin Noica la ceas de sarbatoare, proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.