Editie integrala Mihai Eminescu (11 volume), ingrijita de istoricul literar Acad. Dimitrie Vatamaniuc

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Magazin / Cultura
Editie integrala Mihai Eminescu (11 volume), ingrijita de istoricul literar Acad. Dimitrie Vatamaniuc
Editie integrala Mihai Eminescu (11 volume), ingrijita de istoricul literar Acad. Dimitrie Vatamaniuc
Editie integrala Mihai Eminescu (11 volume,) ingrijita de istoricul literar Acad. Dimitrie Vatamaniuc
Editura National are placerea si onoarea de a va prezenta editia integrala Mihai Eminescu, alcatuita din 11 volume, care cuprinde intreaga opera a poetului nostru national, editie critica ingrijita de istoricul literar Acad. Dimitrie Vatamaniuc, a carui contributie deosebit de importanta aduce un plus de valoare editiei de fata, situand-o intr-o pozitie privilegiata in peisajul cultural actual.
Volumele beneficiaza de contributia cea mai autorizata si indreptatita in ceea ce priveste ingrijirea lor si, in plus, prin aceasta inedita aparitie editoriala se are in vedere o reunire in premiera a intregii opere a poetului, precum si ordonarea materialului scris, astfel incat sa reiasa legatura dintre textele poetului, viata literara si miscarea stiintifica europeana a momentului. Editia de fata restabileste ordinea in succesiunea volumelor si le tipareste dupa natura scrisului eminescian - poezie, proza, dramaturgie, lucrari stiintifice. Textele lui Eminescu sunt tiparite integral, fara imixtiuni in scrisul sau, editia aducand completari la volumele anterioare. Prezenta editie Mihai Eminescu are ca text de baza editia academica, initiata si ingrijita de Perpessicius incepand cu anul 1939, editie ce se inscrie drept cea mai importanta realizare editorala consacrata unui scriitor roman la sfarsit de secol. Aceasta reuneste creatia literara a poetului, poezia, proza si dramaturgia, la care se alatura - in editia de fata - publicistica si corespondenta. Perpessicius a reusit, in 1963, dupa ani de munca acerba, sa duca spre lumina tiparului sase volume, care acopera doua sectiuni din opera poetului - poezia si literatura de inspiratie populara. Apoi, marele critic a abandonat elaborarea editiei integrale, dupa ce si-a pierdut vederea in munca de uzura a descifrarii manuscriselor. Astfel, el a adresat, in 1963, o scrisoare deschisa catre viitorul editor eminescian al anului 2000, in care mentioneaza faptul ca o viata de om nu ajunge pentru editarea intregii opere a lui Eminescu si ca era indoielnic ca cititorul va putea avea pe masa, la acea data, editia in multe volume, integrala si critica. Previziunea sa parea sa se indeplineasca. Textele editiei de fata sunt grupate in urmatoarele sectiuni:
- I. Poezia publicata in timpul vietii si din manuscrise; note si comentarii; Addenda (din Fragmentarium);
- II. Proza publicata in timpul vietii si din manuscrise: Versiuni. Variante. Texte aferente. Exercitii; Teatru: Drame istorice; Alte drame; Comedii; Note si comentarii (proza si teatru);
- III.Poeme si proza de inspiratie folclorica: Poeme originale de inspiratie folclorica; Basme in proza; Dictionarul de rime; Addenda; Traduceri literare: Proza, Teatru; Note si comentarii (literatura populara, dictionarul de rime, traducerile literare);
- IV. Publicistica: Din periodice (1870-1877); Din manuscrise; Cu paternitate incerta; Transcrieri; Note si comentarii; Addenda; Publicistica: Din Timpul (1877-1880); Din manuscrise; Cu paternitate incerta; Note si comentarii; Addenda; Publicistica: Din Timpul (1880); Din manuscrise; Cu paternitate incerta; Note si comentarii; Addenda; Publicistica: Din Timpul (1881); Din manuscrise; Cu paternitate incerta; Note si comentarii; Addenda; Publicistica: Din periodice (1882-1889); Din manuscrise; Cu paternitate incerta; Transcrieri; Note si comentarii; Addenda; Traduceri (Hurmuzaki, Rotscher, Kant) si diverse; Fragmentarium; Corespondenta trimisa si primita; Documentar.

Editia de fata include traducerile, notele de curs si transcrierile, cu mare pondere, ca spatiu, in manuscrisele lui Eminescu si importante pentru stabilirea de relatii cu opera originala si cunoasterea orizontului sau intelectual. Eminescu este, pe de alta parte, ziaristul cu cea mai mare deschidere spre presa straina, indeosebi cea germana. Din suta de publicatii straine, niciuna nu se gaseste la bibliotecile din Romania. Acest neajuns a fost remediat, in mare parte, prin investigatiile intreprinse de domnul Acad. Dimitrie Vatamaniuc la Biblioteca Nationala din Viena si la Biblioteca Nationala din Paris. Tinand cont de amploarea si de anvergura fara precedent ale acestei ambitioase editii, pentru pregatirea careia au fost necesari multi ani de studiu si de munca consecventa, ne permitem sa anticipam ca viitorul nu va mai pune la dispozitia culturii romanesti, poate nu prea curand, poate niciodata, o alta editie de asemenea proportii. Eminescu se afla in Mileniul al III-lea intr-o situatie care merita sa retina atentia atat a poporului sau, pe care l-a iubit atat de mult, cat si a lumii intregi. S-a tiparit integral opera sa literara, stiintifica, traducerile, corespondenta si s-au tiparit, prin grija academicianului Eugen Simion, si manuscrisele eminesciene. Perpessicius, initiatorul primei editii integrale a operei eminesciene, avea dreptate sa afirme, in incheierea scrisorii deschise catre editorul anului 2000, ca fiecare dintr-insii ne vom fi facut, in felul sau, datoria.

(Sursa: edituranational.ro)
(Vineri 01.02.2019 19:48, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Poetul Lucian Avramescu e coplesit de lumina prieteniei care se revarsa asupra sa din partea prietenilor si admiratorilor! (18.08.2019)
SIMONA: O carte exceptionala despre Simona Catrina, o femeie cu suflet si talent de zeita (13.08.2019)
Serbare cu muzica si poezie, la Muzeul Pietrei din Sangeru, pe 15 august 2019 (02.08.2019)
Cu prilejul Sarbatorii Sanzienelor a fost marcata traditia romaneasca (18.07.2019)
Osho: Iubirea este usa prin care poti pasi in afara timpului (16.06.2019)
Mireille Astrid Popa: E timp pentru toate (poem) (15.06.2019)
Eclesiastul (carte a Bibliei) : Orice lucru isi are timpul sau (15.06.2019)
Ziua Nationala a Italiei este considerata ziua in care s-a nascut democratia in Italia (04.06.2019)
Vineri incepe vizita apostolica a Papei Francisc in Romania (31.05.2019)
Cele mai importante monumente bisericesti romanesti sunt de inspiratie spirituala si culturala bizantina (30.05.2019)
 CURS VALUTAR
Vineri 23.08.2019
1 EUR 4.7216 lei -0.09%
1 USD 4.2706 lei +0.13%
1 HUF 0.0144 lei -0.17%
1 RUB 0.0650 lei
1 BGN 2.4142 lei -0.09%
1 MDL 0.2385 lei -0.29%
1 Gr. AUR 205.4478 lei +0.09%
Toate valutele
Vineri 23.08.2019, BNR
Penthouse de vanzare - Maria Rosetti 38
Interviu / Exclusiv
Gheorghe Florescu: Daca barbatul i-ar face iubitei lui o cafea buna, sunt convins ca oamenii nu ar mai divorta!

Gheorghe Florescu: Daca barbatul i-ar face iubitei lui o cafea buna, sunt convins ca oamenii nu ar mai divorta!

Ultimele cautari
iortoman lucian
clasament de fotbal divizia d dolj
syscom 18
rezultate titularizare 2010 calarasi
cazacu
henry oaskwe
nr. tel.
iordache ghe gheorghe
salon beleza
mihai
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
lista
accident
antena
rezultate
pro
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
raluca
accidente rutiere 2010 cluj bihor
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2019 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0715 sec.