AZI CITESC: Paul si Virginia - Bernardin de Saint-Pierre (Autoare: ALINA POPA)
Autorul Bernadin de Saint Pierre s-a nascut in anul 1737 in portul Le Havre, pe coasta normanda a Frantei, si a avut ca sursa de inspiratie, pentru romanul Paul si Virginia, calatoria sa in Ile de France, sau Insula Mauritius, ce l-a marcat prin frumusetea tinuturilor sale exotice si virgine, lasandu-i o usoara nostalgie si, totodata, amintiri de neuitat. Paul si Virginia face parte din marile capodopere ale secolului al XVIII-lea, tratand tema iubirii pure si inocente - cea dintre doi copii, ambii, crescuti pe insula Mauritius. Inceputul prezinta viata a doua femei albe ce parasesc civilizatia Europei, refugiindu-se pe insula, unindu-se mai tarziu - atat la propriu, cat si la figurat - prin suferintele relativ asemanatoare pe care le traiesc: primeia ii moare sotul, ulterior afland ca este insarcinata, iar cealalta este de asemenea insarcinata, dar cu un copil din flori. Primul nascut va fi Paul, iar intr-un interval scurt de timp se naste si Virginia. Cei doi isi petrec copilaria si adolescenta impreuna, alaturi de mamele lor, traind inconjurati de iubire, bucurandu-se de lucrurile simple, banale, fara a avea nevoie de bogatii sau lucruri materiale, dar, odata ce samburele civilizatiei se infiltreaza in vietile lor, totul ia o intorsatura tragica. Inceputul sfarsitului are loc odata ce Virginia paraseste locul unde s-a nascut pentru a pleca spre civilizatie, in Franta, lucru ce-i pricinuieste o imensa durere lui Paul:
- Sa dea Dumnezeu ca oceanul pe care o trimiteti sa nu v-o mai inapoieze, ca valurile lui sa va aduca corpul meu, si, rostogolindu-l impreuna cu al ei printre stancile de aici, sa va dea, prin pierderea copiilor vostri, vesnica durere.
Aceasta plecare poate fi asociata cu o profanare (metaforic vorbind), iar sacrul reprezinta, in cazul de fata, viata simpla, aproape de natura, modesta, fara intrigile si rautatile pe care civilizatia le gazduieste intr-insa. Odata ce acest sacru este profanat, urmarile sunt pe masura - totul terminandu-se intr-o teribila catastrofa navala ce va decide soarta Virginiei si (indirect) a celorlalte trei personaje. In ceea ce priveste parerea mea asupra romanului, nu cred ca ar putea sa te lase indiferent; in plus, contine o morala care, din punctul meu de vedere, chiar da de gandit cititorului (va veti da mai bine seama de ce spun asta daca il veti citi). Cat despre actiune, nu e genul care sa te tina cu sufletul la gura, asteptand cu nerabdare pasul urmator, din contra: are descrieri cam lungi, care pot sa te faca sa-ti pierzi rabdarea, dar, bineinteles, asta tine de invelisul romanului, ca sa zic asa, si sub nicio forma nu este un motiv pentru care nu ar merita sa fie citit.

(Sursa: azicitesc.com)