Predica duminicala tinuta de preotul Wilhelm Danca la Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, in data de 20 Ianuarie 2019 a avut ca tema Nunta din Cana: Crestinismul e religia bucuriei.
Schimbarea apei in vin la nunta din Cana Galileii este prima minune savarsita de Isus. Evenimentul are o incarcatura simbolica. Sfantul Ioan Evanghelistul vorbeste despre ceea ce s-a intamplat la nunta din Cana (In 2, 1-11) pentru ca noi, asemenea primilor ucenici, sa credem.
Este surprinzatoare precizarea din al doilea verset:
- Si Mama lui Isus era acolo.
Daca citim cu atentie evanghelia dupa Ioan, o mai gasim pe Mama lui Isus la sfarsitul vietii Fiului. Mai exact in timpul dialogului de pe Calvar, cand Isus rastignit sta de vorba cu Mama sa si cu ucenicul iubit (In 19, 25-27). Concluzia evangheliei de astazi este aceasta: dupa ce au vazut minunea, ucenicii au inceput sa creada in El (v. 11). Asta inseamna ca prezenta Mamei lui Isus la inceputul si la sfarsitul evangheliei are un rost. Intr-adevar, Maica Domnului l-a insotit pe Isus in timpul activitatii sale publice, pe de o parte, iar pe de alta, ne este prezentata ca model de credinta in Isus. Pentru noi, nunta din Cana este o invitatie la refacerea legaturii dintre Mama lui Isus si Biserica. Maica Domnului se afla mereu in bucataria relatiei noastre cu Christos. Vede imediat daca avem sau nu mai avem vin, daca legatura noastra cu Isus Domnul s-a transformat in datorie obositoare, apoasa. De asemenea, nunta din Cana este o aducere aminte ca participarea noastra la sarbatoarea intalnirii cu Christos are ca ingredient principal vinul, adica bucuria. Oare de ce am despartit sarbatoarea liturgica, religioasa de bucurie? Stim sa ne bucuram in afara Bisericii, dar la sfanta liturghie venim cu sughituri, oftaturi, pe scurt, din datorie. Si ceea ce este si mai rau, iesim asa cum am intrat. Suntem apa (oboseala, datorie, uscaciune religioasa) si la intrare si la iesirea din biserica. Mai multe detalii despre modul in care putem depasi aceasta situatie gasiti in predica postata mai jos.

http://wilhelmdanca.ro/nunta-din-cana-crestinismul-e-religia-bucuriei/?fbclid=IwAR3Lm0h55kO6OLNnWY7iOMYtY4TU_2gM-o1_18yH2UMWzQN6z4TcFYoEMUM