CARTEA DE LA ORA 5: Cele mai frumoase cupluri din literatura (Autor: Noni Alexa)
Pentru dragoste s-au declansat razboaie, s-au infruntat pericole, au fost jertfite vieti si pusa in joc chiar nemurirea.
- Iubirea ce roteste sori si stele, dupa cum spune Dante in Divina Comedie.
Iubirea - motorul universului si unul dintre cele mai profunde si intense sentimente omenesti, a oferit literaturii subiectul unor opere care se afla acum in patrimoniul cultural al tuturor popoarelor. Unele dintre cele mai frumoase cupluri din literatura au depasit de mult granitele fictiunii si au devenit parte a culturii populare. Tragica poveste de dragoste dintre Romeo si Julieta o cunosc si cei care nu au citit piesa lui Shakespeare. Iar replica din Othello: Desdemona, da-mi batista!- este la fel de cunoscuta si celor care nu au citit piesa dramaturgului britanic. Este uimitoare forta de fascinatie pe care o au unele cupluri din literatura, iar aceasta se intampla, probabil, pentru ca apeleaza tocmai la un sentiment atat de puternic precum iubirea.

Sa ne amintim impreuna de 5 dintre cele mai frumoase cupluri din literatura.

1. Cel mai celebru cuplu de indragostiti din toate vremurile este, fara indoiala, Romeo si Julieta. Numele personajelor create de Shakespeare au devenit sinonime cu iubirea insasi, iar povestea lor a fost tradusa in cele mai multe limbi ale Pamantului. Din cele doua case 'ndusmanite/ Ies doi indragostiti loviti de soarte,/ Si vrajba cu nenorociri cumplite/ Sfarseste prin a tinerilor moarte - se spune in prologul piesei. Ne impresioneaza acest cuplu de indragostiti nu numai prin intensitatea sentimentelor lor, ci si prin faptul ca iubirea interzisa pare sa fie chiar destinul lor.

2. Eroii uneia dintre cele mai populare legende ale spatiului anglo-saxon, datand inca din secolul al 12-lea, Tristan si Isolda, sunt si ei protagonistii unei povesti tragice de iubire. Pasiunea mistuitoare dintre cei doi are ca pretext faptul ca au baut o licoare magica. Insa nu obisnuim sa spunem despre atatea perechi de indragostiti ca sunt fermecati? Cavalerul Tristan si printesa irlandeza Isolda sunt si ei sortiti unei iubiri imposibile. Caci, chiar si atunci cand au fugit de rege pe insula pustie, cei doi indragostiti asaza sabia intre ei cand dorm unul langa celalalt. Oare pentru ca pasiunea este mai intensa atunci cand obiectul dorintei este interzis?

3. Desi este impropriu sa vorbim despre un cuplu in cazul Luceafarului lui Eminescu si al Catalinei, nu putem sa nu ne oprim asupra tainicei fascinatii pe care o simte prea frumoasa fata/ mandra-n toate cele,/ Cum e Fecioara intre sfinti /Si luna intre stele fata de Luceafar. Hyperion este pregatit sa ofere chiar nemurirea sa in schimb pe-o sarutare, insa Catalina nu-si poate depasi conditia. Perfectiunea fiintei celeste este preferata doar ca obiect al contemplarii, insa cand este vorba despre a experimenta jocul iubirii, Catalin, viclean copil de casa, este mult mai potrivit.

4. Un exemplu la care facem adesea referire atunci cand vrem sa vorbim despre fidelitate este cel al Penelopei, sotia lui Ulise, eroul Odiseei lui Homer. Epopeea antica in care sunt descrise aventurile lui Ulise in lunga sa calatorie spre Ithaca ne-a oferit unul dintre cele mai frumoase cupluri ale literaturii universale. Nu putem sa nu admiram darzenia cu care Ulise infrunta incercarile celor 20 de ani de pribegie, dar si iubirea fidela a Penelopei, care tese si descoase aceeasi panza pentru a temporiza dorinta petitorilor de a o lua de sotie.

5. Ajungand un pic mai aproape de zilele noastre, ii suntem datori scriitoarei Margaret Mitchell pentru faptul ca ne-a oferit unul dintre cele mai frumoase cupluri din literatura - Scarlett O'Hara si Rhett Butler, protagonistii romanului Pe aripile vantului. Fiecare cititor al romanului a urmarit probabil cu sufletul la gura alegerea pe care o va face pana la final Scarlett, cea cu inima impartita intre pasiunea pentru Ashley si cea pentru Rhett. Insa replica de final a protagonistei, pana la urma si maine este o zi, ne lasa speranta ca undeva, candva, destinul capricioasei Scarlett s-a intalnit cu cel al cinicului, insa fermecatorului Rhett.

Sursa: carteadelaora5.ro