SFANTUL ZILEI 30 NOIEMBRIE: Sfinte Andrei, roaga-te pentru noi!

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Magazin / Cultura
SFANTUL ZILEI 30 NOIEMBRIE: Sfinte Andrei, roaga-te pentru noi!
SFANTUL ZILEI 30 NOIEMBRIE: Sfinte Andrei, roaga-te pentru noi!
Fiti cumpatati si privegheati, caci potrivnicul vostru, diavolul, umbla racnind ca un leu si cauta pe cine sa inghita; caruia sa-i stati impotriva, ramanand tari in credinta.
Intre cei 12 apostoli alesi de Isus Cristos sa fie pescari de oameni, un loc deosebit il ocupa Sfantul Andrei, fratele lui Simon Petru; el a fost chemat mai inainte de ceilalti, si pentru acest motiv, grecii ii acorda supranumele de protocletul; de asemenea, el este acela care a mijlocit intalnirea dintre fratele sau si Mesia, precum si intalnirea unui grup de straini cu Isus (In 12,20), motiv pentru care unii sfinti parinti il mai numesc si mijlocitorul. Impreuna cu fratele sau, Simon, si cu tatal lor, Iona, se ocupau cu pescuitul si locuiau pe malul Lacului Genezaret, in orasul Cafarnaum, unde se stabilisera venind din Betsaida. Cand s-a raspandit vestea ca pe malul de jos al Iordanului a aparut un profet care predica si boteza, cerand tuturor o schimbare a vietii, Andrei i-a lasat pe ai sai si a coborat pe langa firul apei, dornic sa afle daca nu cumva au inceput a se implini spusele proorocilor de demult. Aici l-a intalnit pe Ioan, fiul lui Zebedeu, un alt pescar, mai tanar decat el, necasatorit, si amandoi si-au propus sa ramana mai multa vreme aproape de profetul tanar si inflacarat. Spre uimirea lor, Ioan Botezatorul, intr-una din zile, le-a atras atentia asupra unui strain ce se apropia de dansii, spunandu-le:
- Iata Mielul lui Dumnezeu, iata-l pe Acela care ia asupra sa pacatele lumii. (In 1,35)
Manati de un indemn tainic, cei doi prieteni au pornit pe urmele strainului si l-au rugat sa le arate locuinta lui, ca sa stie unde-l pot afla cand vor dori sa-l mai vada, dar Isus i-a retinut la dansul toata dupa-amiaza, stand de vorba pana seara tarziu; le-a rasplatit astfel dorinta lor fierbinte de a intelege semnele timpului. Andrei si Ioan s-au atasat cu toata inima de Isus; au inteles ca El este cel vestit de Cartile Sfinte si au inceput sa impartaseasca bucuria lor celor cu care se intalneau. Primul pe care l-a intalnit Andrei a fost fratele sau, Simon, si are meritul de a-l fi convins ca intr-adevar Mesia se afla intre oameni; Simon are meritul de a fi crezut cel dintai marturiei date de un om despre Mesia; poate ca aceasta credinta l-a indemnat pe Isus sa-i schimbe numele din Simon in Piatra, pregatindu-l pentru misiunea ce avea sa i-o incredinteze mai tarziu. Andrei si Petru s-au intors la activitatea lor de pescari, la familiile si viata lor obisnuita. Isus insusi, dupa intemnitarea si decapitarea lui Ioan Botezatorul, a parasit Nazaretul si a venit in orasul Cafarnaum, probabil impreuna cu Sfanta Fecioara Maria, avand ocazia sa se intalneasca si sa discute de mai multe ori cu prietenii sai de pe malul Iordanului, pe care, in cele din urma, i-a chemat sa i se alature:
- Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni. (Mt 4,20)
Andrei si Simon au pornit cu dragoste si incredere pe drumul care ii va duce prin multe tari straine, sa imparta oamenilor Vestea cea Buna.
Despre Sfantul Andrei se mai vorbeste de doua ori in Noul Testament, si, atunci cand se dau numele apostolilor lui Isus, el este amintit intotdeauna dupa fratele sau, Simon, devenit Petru. Dupa inaltarea la cer a Domnului, numele sau nu mai este amintit in Noul Testament, dar traditia si multe scrieri apocrife ne dau unele indicatii. Dupa cum afirma istoricul Eusebiu (256-340), Sfantul Andrei si-a desfasurat activitatea apostolica in tinuturile din jurul Marii Negre si a sfarsit viata in Grecia, la Patras, unde a fost rastignit pe o cruce in forma de X. Ramasitele sale pamantesti s-au pastrat cu veneratie la Patras, apoi au fost transportate la Constantinopole, de unde au fost aduse la Amalfi, in Italia; in anul 1462, corpul Sfantului Andrei a fost adus la Roma. Papa Paul al VI-lea, in spiritul ecumenic promovat de Conciliul Vatican II, a dispus ca pretioasa relicva sa fie predata Bisericii din Rasarit, avand in vedere ca Sfantul Andrei este patronul orasului Constantinopol si al Patriarhatului Ecumenic. Sarbatoarea Sfantului Andrei se tine la 30 noiembrie, inca de pe vremea Sfantului Grigorie Nazianzenul (335-390). Pornind de la cuvintele grecesti aner - andros = om si andreios = curajos, s-au format multe nume de persoane, exprimand calitatea de om energic, curajos, barbat vrednic. Exista si o forma feminina, Andreea; amandoua prenumele au multe variante si diminutive. Credintele populare au facut din Sfantul Andrei mai marele peste lupi deoarece 30 noiembrie este considerat cap de iarna, inceputul lunii lupilor, luna decembrie, care mai este numita luna lui Andrei, popular indrea. Aceasta asociere dintre Sfantul Andrei si primejdiile timpului de iarna poate aminti misiunea incredintata apostolilor de a-i scoate pe diavoli, de a intari sufletele oamenilor impotriva uneltirilor nimicitoare ale Duhului Rau. Sfantul Andrei ne spune impreuna cu fratele sau, Petru:
- Fiti cumpatati si privegheati, caci potrivnicul vostru, diavolul, umbla racnind ca un leu si cauta pe cine sa inghita; caruia sa-i stati impotriva, ramanand tari in credinta. (1Pt 5,8-9)
(Vineri 30.11.2018 06:46, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Biografia unui poet-medic: Bogdan O. Popescu (22.05.2019)
Rugaciunea catre Sfintii Constantin si Elena se rosteste ori de cate ori este nevoie (22.05.2019)
Steaua ranita (20.05.2019)
O poezie de Bogdan O. Popescu: Aer cald (20.05.2019)
Maratonul de Poezie si Jazz marcheaza, prin poezie, blues si jazz, Noaptea Europeana a Muzeelor (20.05.2019)
Un volum de povestiri scurte, scrise de poetul-medic Bogdan O. Popescu (19.05.2019)
O poveste despre fiinta care tinde sa isi depaseasca limitele, idealurile sale prea mari pentru o lume prea mica (17.05.2019)
Alis Anagnostakis: Povesti de viata (17.05.2019)
Sarbatoarea Fericitului Vladimir Ghika, la Catedrala Sf. Iosif, azi 16 Mai 2019 (16.05.2019)
Rebeliunea omului impotriva lui Dumnezeu: Salvarea vine de la o intoarcere in Biserica (15.05.2019)
 CURS VALUTAR
Vineri 24.05.2019
1 EUR 4.7601 lei -0.05%
1 USD 4.2755 lei +0.27%
1 HUF 1.4560 lei +9,882.86%
1 RUB 0.0661 lei -0.30%
1 BGN 2.4338 lei -0.05%
1 MDL 0.2370 lei -0.38%
1 Gr. AUR 175.4130 lei +0.44%
Toate valutele
Joi 23.05.2019, BNR
Penthouse de vanzare - Maria Rosetti 38
Interviu / Exclusiv
Gheorghe Florescu: Daca barbatul i-ar face iubitei lui o cafea buna, sunt convins ca oamenii nu ar mai divorta!

Gheorghe Florescu: Daca barbatul i-ar face iubitei lui o cafea buna, sunt convins ca oamenii nu ar mai divorta!

Ultimele cautari
rezultate
pro
stirile pro tv constanta accidente 11 07 2010
accidente rutier in 07 10 2009 seara
gral
rezidentii admisi fara loc
groholschi
sondajele finale a alegeri presedintelui romaniei
stirile protv braila 15 09 2010
rezultate titularizare 2010 judetul bucuresti
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
pro
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
accident
antena
lista
rezultate
accidente rutiere 2010 cluj bihor
raluca
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2019 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0704 sec.