Stiri pe surse: Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea, un roman autobiografic semnat de Dinu Sararu (Autor: George Traicu)
Dinu Sararu a lansat, joi, Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea, un roman autobiografic publicat la editura RAO, in care documenteaza experienta sa in juriul celei de-a XIII-a editii a Festivalului International de Film TV de la Monte Carlo, la inceputul anilor 70, informeaza Mediafax. Dinu Sararu este celebru atat in ipostaza de romancier, director, cat si in cea de critic de teatru. Cunoscut mai ales pentru cele ciclurile sale de romane grupate in trei trilogii, Trilogia Taraneasca, Trilogia Dragostea si Revolutia si Trilogia Ciocoilor, Dinu Sararu se intoarce in cel mai nou roman asupra calatoriei sale in vest in momentul in care conducea departamentul de cultura din Televiziunea Romana.
- Nu stiu ce am facut in dupa amiaza aceea pana la cina, dupa care a urmat noaptea in care am visat capitolul Frica din romanul Clipa, pe care aveam sa-l scriu sapte ani mai tarziu si care a dominat viata mea si biografia mea chiar si in cele mai sigure, de bazalt, clipe ale victoriilor mele sociale, intr-o lume in care aceste victorii s-au patit de catre toti greu, foarte greu, scrie Dinu Sararu in noul volum.
Sararu are propria arta de a-si aminti lucruri. Iar noul volum de la RAO, presarat cu fotografii din epoca si desene gestionate de Mircia Dumitrescu, profita din plin de pofta de povestitor a scriitorului. Mai mult decat intamplari, Dinu Sararu tine sa povesteasca aici pasiunile unui moment cultural in care Romania era socialista, iar Vestul trebuia sa fie citit in termenii decadentei.
- Inchipuind aceasta carte, am inteles mai mult decat oricand ca viata mea s-a desfasurat intreaga ca un galop fara istov. Astfel, alergarea mea, cum a spus Apostolul Pavel, a ajuns aproape de incheiere, iar ranita de viata mereu mai grea pentru umerii mei, plina amestecat de atatea proiecte impatimitoare si de atatea insangerate impotriviri si caderi si silnicii si nedreptati care m-au obligat si intaratat sa o iau de la inceput, ca si cand as fi fost mereu tanar, aceasta ranita mi-a cerut parca, ea singura, sa o ridic de pe umeri si sa o pun jos, pentru ca macar in clipa din urma sa respir usurat. Cuvios chiar si pentru mine este insa faptul ca si acum ma simt, macar cu gandul, in stare si increzator sa iau totul de la inceput, noteaza autorul pe ultima coperta a volumului.
Cartea lansata de editura RAO, completeaza demersul memorialistic al prozatorului manifestat in ultimii ani in volume ca Ura din ochii vulpii - o istorie a Teatrului Mic (Editura Rao, 2017) sau Ramnicul meu (Editura Praxis, 2017). Dinu Sararu s-a nascut la Slatioara, in judetul Valcea, in ianuarie 1932. A facut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist Roman si a condus Teatrul Mic (1977-1990) si Teatrul National (2001-2004). Romanele Niste tarani (1974), Clipa (1976, ecranizat in 1979) si trilogia Dragostea si revolutia (1981-1986) l-au propulsat printre cei mai cunoscuti si importanti autori romani postbelici.