In primavara acestui an, mai precis in data de 7 mai 2018, in lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost invitat prof. univ. dr. Ion Solcanu - Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza - UAIC din Iasi. Astfel, una dintre figurile arhicunoscute din spectrul vietii publice din Romania post-decembrista, politicianul si istoricul Solcanu a putut fi urmarit de catre public, inclusiv in IPOSTAZE mai putin CUNOSCUTE. Avand expertiza necesara, universitarul Ion Solcanu a scos in prim-plan ceea ce reprezinta cultura romaneasca in concertul european si esentiala preocupare pe care trebuie sa o aiba societarea contemporana in pastrarea si promovarea ei. Bineinteles, fostul politician si senator in Parlamentul Romaniei a analizat si viata politica de astazi dar mai ales realitatile locale, in frunte cu pozitiile publice ale actualul primar Mihai Chirica si gesturile sale fata de actualul lider al Partidul Social Democrat - PSD, Liviu Dragnea.

O scoala, de la gradinita si pana la Universitate, trebuie sa aiba dascali foarte buni

Universitarul care a predat unor generatii intregi elemente ce tin de Istoria Artei si care, in activitatea profesionala are cuprinsa si zona de cercetare stiintifica la fostul Institut de Istorie si Arheologie A. D. Xenopol din Iasi, incepand cu 1967 a dialogat despre rolul fundamental in societate pe care-l au dascalii.
- O societate normala si care vrea sa evolueze, sa aiba cetateni instruiti si institutii care sa functioneze trebuie sa aiba dascali foarte buni, inca de la gradinita si pana la Universitate. Eu, in anii '60 am avut norocul sa am parte de asa ceva la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi dar si la Institutul de Istorie A.D. Xenopol. Au fost oameni de elita alaturi de care am crescut si m-am format si eu ca om si profesor. Ori, acum, daca e sa ne uitam ce oameni au girat pentru tot felul de doctorate ar trebui sa-i vedem si sa-i tragem la raspundere. Mai departe, prin aparitia unor institutii de invatamant private in tara noastra, dupa 1989, una din ele avand aproape o suta mii de studenti si filiale prin toate colturile Romaniei, din Ialomita si pana la Fagaras, ne putem explica inclusiv de marea rusine cu un fost prim-ministru care si-a comandat doctoratul, a constatat, la BZI LIVE, profesorul Solcanu.

Monumentele si patrimoniul Iasului trebuie puse in valoare si potentate turistic

Avand in vedere ca, din 1976 a devenit membru al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (1993 - 1997, 2000 - 2004) dar si presedinte al Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice Moldova (2001 - 2004), fostul politician a abordat si teme ce tin de starea patromoniului cultural si arhitectural din judet sau despre rolul Iasului in Anul Centenar. Autor a peste 50 de studii si articole de specialitate, publicate in reviste din tara si strainatate, tratand subiecte de Istoria artei medievale romanesti si interferente culturale in sud - estul Europei, prof. univ. dr. Ion Solcanu a scos in prim-plan ceea ce reprezinta cultura romaneasca in concertul european si esentiala preocupare pe care trebuie sa o aiba societatea contemporana in pastrarea si promovarea acesteia.
- Iata ca suntem in plin an Centenar si nu am vazut mari proiecte fundamentale care sa evoce si sa aduca in fata publicului idei ce tin de momentul fundamental pentru Romania Mare. Sa ne uitam ca, Ungaria, pentru anul 2020, a pregatit foarte multe si fundamentale actiuni care, cu siguranta, vor tine de Transilvania si de Trianon respectiv vor lovi in Unirea noastra. Mai departe, la nivel de monumente si de patrimoniu stiu ca un consilier judetean (conf. univ. dr. Vasile Cotiuga - n.r.) a depus un proiect pentru recensamantul si semnalizarea monumentelor din judet care ar trebui valorizat de domnul presedinte Popa. E necesar sa avem proiecte, inclusiv pe fondurile europene, pentru a pune in valoare si a reabilita monumentele noastre, cate mai avem si extrem de valoroase, de la Harlau si pana in alte parti ale zonei. Ele trebuie valorificate, inclusiv pe zona turistica, considera prof. univ. dr. Ion Solcanu.

Nu cred ca si-a calculat bine miscarea primarul Chirica fata de seful partidului - Liviu Dragnea

Fostul politician si senator in Parlamentul Romaniei a analizat si viata politica de astazi dar mai ales realitatile locale, in frunte cu pozitiile publice ale actualul primar Mihai Chirica si gesturile sale fata de actualul lider al Partidul Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea.
- Nu cred ca si-a calculat bine miscarea primarul Chirica fata de seful partidului - Liviu Dragnea si cred ca, de aici, sufera cetatenii. Astfel si-a cam inchis toate miscarile. Apoi, si eu am facut opozitie in partidul meu, dar am avut argumente solide in spate. Mai mult, cand am decis sa fac asta mi-am dat demisia din functiile pe care le-am primit din partea partidului, ca sa nu fiu interpretat. Acum, din ce vad in viata politica, mai ales cea locala, consider ca fiecare sta parca sa-i dea cu ceva adversarului politic si nu mai exista acel respect. Cand activam in politica, nu eram dusmani intre noi, existau opinii diferite si doctrine de partid dar nu erau in razboi. Ori, acum, eu asa vad ca se intampla si e vina partidelor pentru oamenii promovati, a concluzionat fostul senator.

Emisiunea completa cu Ion Solcanu poate fi urmarita AICI: https://www.facebook.com/cotidianul.bzi/videos/1639209419447466/