HUFF: A murit clovnul Siminica, cel mai iubit artist de circ din tara
Clovnul Siminica, cel mai iubit artist de circ din Romania, a murit la varsta de 81 de ani. Pe numele sau real Simon Avram, acesta era internat de saptamani la Floreasca, din cauza mai multor probleme de sanatate. Inca de la virsta de 5 ani Siminica preia traditia familiei si incepe sa se pregateasca pentru lumea circului. Doi ani mai tirziu, pe cind avea doar 7 ani, isi va face debutul in arena intr-un spectacol in care executa atit numere de acrobatie, contorsionism si diverse giumbuslucuri. Siminica a trait toata viata pentru circ. A fost zburator, trapezist, a executat looping in doi, echilibristica la mare inaltime, echilibristica cu bara de bambus in dantura A fost, totodata, saltator, echilibrist la sol, excentric acrobat, etc. Avind ca model scoala rusa de circ in 1956, pe cind se afla intr-un turneu in Bulgaria, devinde comic de circ inlocuind un coleg care se imbolnavise.
Siminica si-a dedicat toata viata circului
De la bun inceput a abordat genul comic modern, fara machiaj, doar cu citeva elemente de costum si recuzita, parodiind diferite numere de circ in timp ce in arena se montau recuzita si aparatele pentru numarul urmator. In 1987, Siminica se pensioneaza revenind insa in arena circului un an mai tirziu si continuind sa lucreze atit in tara cit si in turnee in strainatate pina in 1995.
- Cu timpul, Siminica a devenit cel mai mare comic al Romaniei, un artist adevarat, care nu s-a menajat o clipa, imaginindu-si mereu figuri imposibile si scene care sa zguduie lumea de ris, visind sa zboare pe deasupra salii ca sa poata face copiilor tot felul de semne. N-a iubit niciodata scamatoria si dresura. N-a intrat in scena cu prea multa recuzita. Doar el si publicul, zguduit de cascade de ris.Si, dintr-o data, Dumnezeul circului, cel care a transformat lacrima in zimbet si imposibilul in posibil, a facut o reverenta si s-a retras fara sa spuna ca este ultimul sau spectacol, ultima sa reprezentatie in arena,a scris Cornel Nistoresuc in momentul retragerii lui Siminica.
Ce spunea artistul in ultimul sau interviu
In luna august, Siminica a oferit ultimul sau interviu, celor de la Libertatea. El era suparat pentru ca se spune ca in Parlament se face circ, precizand ca circul presupune munca si pasiune.
- Sa nu se mai spuna ca se face circ in Parlament -circul presupune munca, pasiune. E o jignire pentru noi, acrobatii. In Parlament se face balci. Sa se spuna ca fac balci in Parlament, ca la balci erau tot felul de hoti, hotii si smecherii Circul este o meserie foarte grea. Eu nu m-am ferit de la nici un efort din munca mea. Am trecut prin toate numerele acrobatice din circ: zburator, bare, echilibristica, explica maestrul.

(Sursa: huff.ro)